Magyar foci

Sportorvosi engedélyt kapott a focista, akit 11-szer élesztettek újra

2018. január vége egészen biztosan beleégett Duhaj Ádám emlékezetébe; a Dabas 16 esztendős futballistája előbb bombagólt lőtt, majd néhány perccel később összeesett a Kakucson játszott felkészülési mérkőzésen. Édesanyja úgy emlékezett később a történtekre, hogy

a fiam ott feküdt a hideg földön mozdulatlanul, körülötte riadt arcú férfiak.

Ádámot hét alkalommal élesztettek újra a helyszínen, majd a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán még négyszer hoztak vissza a halálból. Egy ideig műszívre kötve tartották életben. Kiderült, vele született koszorúér rendellenesség miatt került vészhelyzetbe.

Három héttel később kiengedték a kórházból, egy éve már az edzések megkezdésére is engedélyt kapott Merkely Béla professzortól – folyamatos ellenőrzések mellett természetesen.

A területileg illetékes sportorvos idén tavasszal azonban nem adta ki a versenyszerű sportoláshoz szükséges sportorvosi engedélyt, mondván, akinek olyan betegsége és szívműtétje volt, mint neki, annak le kell mondania a labdarúgásról.  Az is elhangzott, hogy válasszon magának más – kisebb terheléssel együtt járó – sportágat – értesült az SzPress Hírszolgálat.

Ádám szülei Merkely professzorhoz fordultak, és a segítségét kérték, aki úgy vélekedett, hogy orvoskollégája az engedély kiadását azért tagadhatta meg, mert nem akart felelősséget vállalni. A professzor és munkatársai ezek után újabb terheléses vizsgálatokat végeztek el, amelyek ezúttal is kivétel nélkül azt bizonyították, hogy Ádám a rendszeres sportolásra, így a bajnoki mérkőzésekre  is újra alkalmas, szervezete megfelelően reagál a fizikai próbatételekre.

Szerdán aztán, 483 nappal azt követően, hogy tizenegyszer nézett át a túlvilágra, majd jött onnan vissza, Duhaj Ádám sportorvosi engedélyt kapott a Sportkórházban, így szombaton újra bajnoki labdarúgó mérkőzésen szerepelhet.

(Kiemelt képen: Duhaj Ádám balról a második, mellette Dr. Merkely Béla professzor (j2). Fotó: fcdabas.hu)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik