Magyar foci

Kilenc ferencvárosi ultrát küldene börtönbe az ügyészség

Első fokon tizennyolc személyt ítélt el a bíróság még a 2017-es Ferencváros-Debrecen meccsen történt balhé miatt, amikor a ferencvárosi ultrák egymásra támadtak. Az érintettek egyike 1 év 4 hónap letöltendő börtönbüntetést kapott, míg tizenheten 10 hónaptól 1 év 10 hónapig terjedő, végrehajtásában kettő, valamint három évre felfüggesztett börtönbüntetést, írtuk pár napja a Fővárosi Főügyészség közleménye után.

A Budapesti IX. Kerületi Ügyészség a vádlottakkal szemben – cselekvőségükhöz igazodóan – aljas indokból elkövetett, maradandó fogyatékosságot okozó testi sértés bűntettének kísérlete és más bűncselekmények miatt emelt vádat a Pesti Központi kerületi Bíróságon.

A fenti, elsőfokú ítélet nem volt jogerős, az ügyészségnek három munkanapja volt rá, hogy fellebbezzen, ez a Digi Sport szerint meg is történt.

A Budapesti IX. Kerületi Ügyészség, aki képviselte a vádat az elsőfokú bírói eljárásban, fellebbezést jelentett be az összes vádlott terhére a büntetések súlyosbítása érdekében. Az ügyészség úgy gondolja, hogy kilenc fő kapcsán letöltendő szabadságvesztés kiszabása indokolt, valamint indokolt a sportrendezvényektől való eltiltást hosszabb tartamban meghatározni, valamint kiterjeszteni bármely sportszervező által szervezett sportrendezvényre. Valamint indokolt azon vádlott kapcsán, aki letöltendő szabadságvesztést kapott, hosszabb tartamú szabadságvesztés kiszabása, valamint a közügyektől való eltiltás is, ugyanis utóbbi büntetéssel nem élt az elsőfokú bíróság

mondta a sportcsatornának Rab Ferenc, a Fővárosi Főügyészég helyettes szóvivője, a riport végén pedig megjegyzik, hogy a vádlottak enyhítésért fellebbeztek.

A vádirat szerint a vádlottak a Ferencváros futballszurkolói közösség tagjaiként vettek részt a Groupama Arénában 2017. november 4-i FTC–DVSC mérkőzésen, melynek szünetében egy körülbelül harminc-ötvenfős csoport tagjaként – miközben többen az arcukat különböző módon eltakarták – rátámadtak egy másik szurkolói csoport vezetőjére és egy tagjára. A vád szerint a támadás oka az volt, hogy az említett szurkolói csoport a korábban bevezetett szigorúbb biztonsági szabályok miatt a mérkőzések látogatását nem bojkottálta úgy, mint a vádlottak, és ők ezt árulásnak tekintették.

A két sértett férfit az egységes és szervezett csoport tagjai, köztük a vádlottak, kitartóan bántalmazták, ütötték, rúgták, egyiküket többször megtaposták. Az egyik sértett ennek következtében könnyebb, a másik férfi súlyos sérüléseket szenvedett. A súlyosan megsérült férfi esetében maradandó fogyatékosságot okozó sérülés reális esélye is fennállt, ennek elmaradása kizárólag a véletlennek volt köszönhető.

Másfél éve a Magyar Labdarúgó Szövetség a történtek miatt előbb hárommillió, majd a fellebbviteli testülete tízmillió forintra büntette a Ferencvárost, amelynek három bajnoki mérkőzésen a B1, a B2, a B3 és a C1 szektort zárva kellett tartania a Groupama Arénában. A klub a Sport Állandó Választottbírósághoz fordult, amely a szektorbezárást helyben hagyta, a másodfokú határozat pénzbüntetésre vonatkozó részét viszont hatályon kívül helyezte, azaz a hárommilliós bírság maradt érvényben.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik