Magyar foci

Egy forintért „árulják” az NB I-es labdarúgócsapatot

A Szombathelyi Haladásnak mentőövet dobott a város, de a végleges megoldás messze van.

A Szombathelyi Haladás vezetősége a csapat 5%-os tulajdonosához fordult, hogy a csütörtöki határidőig megfeleljenek a licencszabályzatnak. Mint ismert, a klub első körben nem kapta meg az induláshoz szükséges engedélyt.

Éjszakába nyúló ülésen, a szombathelyi képviselőtestület végül megszavazta a kért százötvenmillió forintot, ezzel ideiglenesen megmentve az évek óta vesztébe rohanó csapatot.

A Nyugat.hu tudósításból kiderül, a város szigorú feltételekhez kötötte a támogatást.

Illés Béla azt mondta a képviselőknek, 2007-ben 44 százalékkal szálltak be, előtte a csapat az NBII-ben vegetált. Azóta az NBI-ben vannak. Most legalább egymilliárdos költségvetés kell az NBI-hez. Valóban túlvállalták magukat, elszálltak a fizetések, de a cél az volt, hogy az első osztályban szerepeljenek.

Most a legfontosabb a licence, ehhez a bérleti szerződés és a saját tőke rendezése kell. Ha megkapják a 150 milliót, a tulajdonos vállalja a többit. Szervezett támadásokról beszél, és arról, ha jön egy befektető, aki segíteni tud, egy forintért átadja a tulajdonrészt,

A Halmill Kft-t 2015 óta 1,1 milliárdot tett bele – mondja. Az volt a cél, hogy az akadémián nevelt játékosokat eladják, a befolyt pénzhez a napi működésben volt szükség.

Az ugytudjuk.hu összefoglalója alapján város többek között az alábbi feltételekkel szavazta meg a pénzt:

  • Teljes átvilágítás lesz a klubnál, hogy meg tudják nevezni, az összes felelőst, akik a kialakult helyzetért tettek.
  • A tulajdonosok ténylegesen tegyék a számlára a pénzt. Készfizető kezességet kell vállalniuk, ami azt jelenti, ha nem kapják meg a licencet, akkor azonnal vissza kell fizetniük a százötvenmillió forintot.
  • Az önkormányzat pénzét előrehozott támogatásként számolják el. Ez azt jelenti, 3 évig nem kap több önkormányzati támogatást a klub.

A Szombathelyi Haladás jelenleg utolsó az OTP Bank Ligában. Négy pontra van a még a bentmaradást érő helyen lévő Kisvárdától.

Kiemelt fotó: www.haladas.hu

Olvasói sztorik