Magyar foci

A Felcsútról kirúgott edző: Elmondtam nekik, mit várok, de nem értették

December végén nevezték ki Radoki Jánost az NB I-ben szereplő Puskás Akadémiánál, de alig több mint három hónap után, a múlt hétvégén már menesztették is. A fiatalon Németországba került, ott futballozó és edzősködő szakember a csakfoci.hu-nak nyilatkozott a felcsúti időszakról, pontokba szedtük a lényegesebb dolgokat.

  • Meglepte a menesztése, mert egy héttel azelőtt még a közös jövőt tervezték, de nem hiszi, hogy a magyarországi munka rontana a megítélésén.
  • Németországban óva intették, hogy itthon türelmetlenek a klubvezetők, de tetszettek neki a felcsúti körülmények, úgy gondolta, egy ilyen lehetőséget nem hagyhat ki. A kirúgása után azonnal volt németországi ajánlata, de nemet mondott, nem akart egyből másik csapathoz kerülni.
  • A Vidi elleni 3-0-s győzelem jó kezdés volt, de a játékosai úgy ünnepeltek, mintha vébét nyertek volna és ezt nem értette. Azután valami megtört a csapatnál, hullámzó lett a teljesítmény.
  • Nem a játékosai buktatták meg, aki ezt gondolja, az szerinte téved.
  • Tóth Balázzsal, a sportigazgatóval azt beszélték meg, hogy ahhoz a fajta játékhoz, amit játszatni szeretnének, sok idő kell, és ugyan jól behatárolható focit játszott vele a Felcsútnak, voltak dolgok, amik nem úgy sikerültek, ahogyan azt eltervezték.
  • Pep Guardiolát hozta példaként, hogy vele szemben a katalán szakember megkapta az időt és a türelmet Barcelonában és sikeres lett.
  • Kért egy védőt és egy csatárt, de csak előbbit kapta meg, utóbbira csak az ígéretet. Pedig pont az a csapat baja, hogy nem lövi be a helyzeteit.
  • Elkezdtek kiépíteni egy játékos megfigyelői hálózatot, ami szerinte Magyarországon még nincs kiépítve rendesen. „Nemcsak azt kellett látnom, hogy az adott labdarúgó hogyan játszik, hanem azt is, hogyan viselkedik az öltözőben egy vereség alkalmával, illetve a pályán kívül vérprofi vagy sem. Nem elég az, hogy a videón látom, hány gólt rúgott. Legalább ugyanennyire fontos, hogyan viselkedik magánéletben” – mondta.
  • Valóban volt videózás a Haladás ellen elveszített bajnokit követően, de 10 darab 10 másodperces felvételt mutattak meg a játékosoknak, jó és rossz dolgokat egyaránt.
  • Ami a német utánpótlásban működött, az a magyar NB I-ben, itthon csak két-három meccsen tudják a játékosok játszani a pressinget, míg kint egész évben. Ők persze kezdetektől ezt tanulják.

A játékosaim mindent megtettek a siker érdekében, hétről hétre bizonyítani akartak. Azonban a dolog hátulütője az volt, ha elmondtam nekik, félpályás letámadást (half-pressing – a szerk.) várok, azt nem értették. Olyan, mint a házépítés: ha hiányzik az alap, akkor nem lehet felépíteni a házat. Sajnos megint ott vagyunk, hogy az utánpótlásedzők nem mondták meg annak idején, mit és hogyan kell csinálni – mondta arról, mik a legnagyobb hiányosságok.

  • Volt olyan játékosa is, aki megjegyezte, ilyen kemény edzéseket még nem tapasztalt Magyarországon. „Mesélte, hogy Magyarországon általában a hétfő az szabadnap volt, kedden elkezdték a felkészülést a hétvégére, szerdán egy kicsit keményebb edzések voltak, csütörtökön regenerációt – egyfajta >>wellness-napot<< tartottak, pénteken kapura lőttek és pontrúgásokat gyakoroltak, végül szombaton volt a mérkőzés. Meg is kérdeztem tőle, hogyan akartatok így jobbak lenni edzettség nélkül?” – mesélte, hozzátéve, ő visszaadta volna az edzői diplomáját, ha így dolgozna, mert ezt egy utcáról beesett ember is le tudná vezényelni.
  • Szerinte olyan nagy a lemaradás a többi országok futballjával szemben, hogy ezt nem lehet behozni. Itthon a 22-23 éves játékosok nincsenek rákényszerítve a kemény munkára, ezért sem mennek ki külföldre, mert itthon kevesebb munkával megkapják a több pénzt. A német másodosztályban például nem keresnek annyit, mint Magyarországon, pedig ott sokkal nehezebb a játék.
  • Ha már Bundesliga 2, szerinte a német másodosztályban a Vidi és a Fradi megállná a helyét, de csak ez a két csapat. Onnan viszont több olyan együttes is van, amely szerinte maximum három vereséggel lehozná az NB I-es szezont.

Úgy véli, a magyar válogatott kijuthat a 2020-as Eb-re, de ez annak is köszönhető, hogy megnövelték a csapatok létszámát. És egy kvalifikáció sem jelenti azt, hogy jobb lett a magyar foci, elég csak megnézni a kupacsapatainkat, akik közül egyedül a Vidi jutott főtáblára.

  • A történtek ellenére nagyon szereti a magyar focit és a Puskás Akadémiáról is csak jó véleménye van. Most Németországban fogja képezni magát, megnézi, az elmúlt hónapokban miben fejlődtek és ezek közül ő maga miket tud majd hasznosítani.

A Nemzeti Sportnak is elmondta, nem értették, mit akar

Radoki Jánossal a pénteki Nemzeti Sportban is megjelent egy interjú, és ott is kritikus volt. Azt mondta, hogy: „Betömünk egy lyukat, aztán egy korábbi újra megnyílik. Azt kell mondanom, ezért nem csak a játékos a hibás, hiszen amíg idáig eljutott, másik is dolgoztak vele. Nagyon nagy probléma, ha valaki egy NBI-es csapatban hallja először, hogy mit miért gyakorlunk.”

Ez a cikk a bevett szokással ellentétben nem jelent meg online, ott csak Komjáti András nyilatkozata volt olvasható, aki a klubigazgató, és akivel befejezi a csapat a szezont. Ő azt mondta: „Az biztos, hogy Radoki János megkövetelte a rendet és a fegyelmet, és nagyon sokat edzett nála a csapat, hiszen az általa elképzelt letámadásos futballhoz kiemelkedő erőnlét szükséges. Mégis, az eredmények kikezdték az önbizalmat, és néha az volt a benyomásunk, túl sok információt kapnak a játékosok, akik nemcsak fizikailag, hanem mentálisan is elfáradtak.”

Fotó: pfla.hu

Olvasói sztorik