Magyar foci

Képeken Magyarország legnagyobb középülete, az új Puskás stadion

Képeken Magyarország legnagyobb középülete, az új Puskás stadion

Puskás Ferenc születésnapja után egy nappal Fürjes Balázs kormánybiztos nyitotta meg azt az általa csak „munkaértekezletnek” nevezett bejárást, amelyen a sajtó munkatársai is megnézhették, hogyan áll az új Puskás Ferenc Stadion építése.

A tradíció kötelez, megtartottuk azokat az építészeti alapvetéseket – a „torony” épületrészt és a történelmi pilonok képére formált, de új lépcsőházakat –, amelyek emlékeztetnek az 1953. augusztus 20-án megnyitott régi épületre. Az elbontott Népstadion benne él az újban, hiszen a betontörmelék jelentős részét újrahasznosították, azaz beépítették a 2020-as Európa-bajnokság csoportköre helyszínéül szolgáló új, labdarúgó- és rendezvényarénába

– mesélte a kiemelt beruházásokért felelős kormánybiztos.  A stadion

  • 67 ezres,
  • a nézőtér felett körben fedett,
  • minden tekintetben a legmodernebb közönségkiszolgálás jegyében épült,
  • több mint 52 méteres magasságával, 205 x 316 méteres széltével, hosszával Magyarország legnagyobb középülete,
  • amely „100 százalékban – tervezéstől a kivitelezésig – magyar teljesítmény”.
Galéria

Fürjes kiemelte, a 2016. februári bontást megelőzően nyílt, európai közbeszerzési eljárásban a legolcsóbb ajánlatot fogadták el, összevetésben a mostanában épült stadionokkal közepes áron. A kormánybiztos szerint nem kell attól félni, hogy a stadion az elsődleges cél, az évi 4-5 válogatott meccsen kívül üresen tátong, és az üzemeltetése viszi majd a pénzt. Az épületben helyet kapott egy 1500 fős konferenciaközpont, a felújított „toronyépületben” múzeumot nyitnak, de a Puskás alkalmas lesz kiállítások és nagy koncertek megrendezésére is.

Az MLSZ elnöke, Csányi Sándor aggódott korábban, de ma már úgy látja, „a kezdeti stádiumban lévő lemaradás sem okoz gondot, a kivitelezők utolérték magukat.”

Néhány éven belül biztosan lesz nemzetközi kupadöntő a stadionban, mert Európában is párját ritkító építményt, egy tényleg minden igényt kielégítő UEFA ötcsillagos stadiont avathat fel a válogatott november 25-én, „A magyar labdarúgás napján”, reményeim szerint egy príma ellenfél közreműködésével

– vetített előre egy budapesti EL- vagy BL-döntőt az MLSZ elnöke, az UEFA- és a FIFA-alelnöke.

A sportág részéről az Eb-nagykövete, Gera Zoltán is szót kapott. A 97-szeres válogatott játékos elmondta, kár, hogy nem 2-3 évvel fiatalabb, mert akkor még minden bizonnyal játszhatna ebben a csodás épületben. Azt is mondta:

Már most, jelenlegi állapotában is látszik, csodás lesz. A horvát meccs után különösen hátborzongató belegondolni, milyen hangulatot áraszt majd, amikor 67 ezer torok üvölti: „Ria, ria, Hungária”

A Marco Rossi szövetségi kapitány munkáját is segítő korábbi klasszis a 24.hu-nak elárulta, azért is fáj kicsit a szíve, mert még mindig inkább játékosként tekint magára, így az arénára is, de egész biztos, ha a csapat kijut az Eb-re, akkor a kispadról is nagy élményt jelent majd egy-egy meccs.

Csak jusson ki a válogatott.

Olvasói sztorik