Képeken Magyarország legnagyobb középülete, az új Puskás stadion

Puskás Ferenc születésnapja után egy nappal Fürjes Balázs kormánybiztos nyitotta meg azt az általa csak „munkaértekezletnek” nevezett bejárást, amelyen a sajtó munkatársai is megnézhették, hogyan áll az új Puskás Ferenc Stadion építése.

A tradíció kötelez, megtartottuk azokat az építészeti alapvetéseket – a „torony” épületrészt és a történelmi pilonok képére formált, de új lépcsőházakat –, amelyek emlékeztetnek az 1953. augusztus 20-án megnyitott régi épületre. Az elbontott Népstadion benne él az újban, hiszen a betontörmelék jelentős részét újrahasznosították, azaz beépítették a 2020-as Európa-bajnokság csoportköre helyszínéül szolgáló új, labdarúgó- és rendezvényarénába

– mesélte a kiemelt beruházásokért felelős kormánybiztos.  A stadion

  • 67 ezres,
  • a nézőtér felett körben fedett,
  • minden tekintetben a legmodernebb közönségkiszolgálás jegyében épült,
  • több mint 52 méteres magasságával, 205 x 316 méteres széltével, hosszával Magyarország legnagyobb középülete,
  • amely „100 százalékban – tervezéstől a kivitelezésig – magyar teljesítmény”.
Galéria

Képeken Magyarország legnagyobb középülete, az új Puskás stadion

Fotó megosztása:

Fürjes kiemelte, a 2016. februári bontást megelőzően nyílt, európai közbeszerzési eljárásban a legolcsóbb ajánlatot fogadták el, összevetésben a mostanában épült stadionokkal közepes áron. A kormánybiztos szerint nem kell attól félni, hogy a stadion az elsődleges cél, az évi 4-5 válogatott meccsen kívül üresen tátong, és az üzemeltetése viszi majd a pénzt. Az épületben helyet kapott egy 1500 fős konferenciaközpont, a felújított „toronyépületben” múzeumot nyitnak, de a Puskás alkalmas lesz kiállítások és nagy koncertek megrendezésére is.

Az MLSZ elnöke, Csányi Sándor aggódott korábban, de ma már úgy látja, „a kezdeti stádiumban lévő lemaradás sem okoz gondot, a kivitelezők utolérték magukat.”

Néhány éven belül biztosan lesz nemzetközi kupadöntő a stadionban, mert Európában is párját ritkító építményt, egy tényleg minden igényt kielégítő UEFA ötcsillagos stadiont avathat fel a válogatott november 25-én, „A magyar labdarúgás napján”, reményeim szerint egy príma ellenfél közreműködésével

– vetített előre egy budapesti EL- vagy BL-döntőt az MLSZ elnöke, az UEFA- és a FIFA-alelnöke.

A sportág részéről az Eb-nagykövete, Gera Zoltán is szót kapott. A 97-szeres válogatott játékos elmondta, kár, hogy nem 2-3 évvel fiatalabb, mert akkor még minden bizonnyal játszhatna ebben a csodás épületben. Azt is mondta:

Már most, jelenlegi állapotában is látszik, csodás lesz. A horvát meccs után különösen hátborzongató belegondolni, milyen hangulatot áraszt majd, amikor 67 ezer torok üvölti: „Ria, ria, Hungária”

A Marco Rossi szövetségi kapitány munkáját is segítő korábbi klasszis a 24.hu-nak elárulta, azért is fáj kicsit a szíve, mert még mindig inkább játékosként tekint magára, így az arénára is, de egész biztos, ha a csapat kijut az Eb-re, akkor a kispadról is nagy élményt jelent majd egy-egy meccs.

Csak jusson ki a válogatott.