Magyar foci sport

Négyet kapott az U17-es válogatott, de kijutott az Eb-re

Hiába szereztünk vezetést a belgák ellen.

Férfi U17-es válogatottunk lejátszotta utolsó mérkőzését is a hazai rendezésű Eb-elitkörben. A magyar csapat az első félidőben vezetést szerzett, a belgák azonban már a szünet előtt fordítottak, és végül magabiztos győzelmet arattak, amivel megnyerték a csoportot. A belgák az első, a mieink a második kalapból várják a csütörtöki Eb-sorsolást – tudósít a mérkőzésről az MLSZ honlapja.

A Preisinger Sándor vezette U17-es válogatott múlt pénteken megnyerte második elitkörös mérkőzését is, ezzel bebiztosította részvételét a május 3-án kezdődő írországi Európa-bajnokságon. Egy mérkőzés azonban még várt a mieinkre, méghozzá a szintén hatpontos, s így szintén Eb-résztvevő belgák ellen. A mérkőzés tétje a csoportgyőzelem volt, és az ezzel járó kiemelt státus a csütörtöki Eb-sorsoláson.

A magyar válogatottban több változás is történt, bekerült a kapuba Vaits Marcell, a védősorba Hosszú Zétény, az eltiltását letöltő Balogh Botond, valamint Dávid Zoltán, ott volt a pályán Németh András és az abszolút friss embernek számító Szalay Szabolcs is. A taktikai hadrendünk is változott, három belső védővel játszottunk, ami a gyakorlatban  védekezésben egy 5-4-1-es, támadásban 3-4-3-as felállásnak felelt meg.

Az első percekben átadtuk a kezdeményezés lehetőségét a belgáknak, és már 4 perc után ígéretes kontrát tudtunk vezetni, de a befejezés nem sikerült. A 11. percben viszont pontos volt a befejezés, Kosznovszky Márk jobb oldali beadását követően a rövid saroknál érkező Szalay Szabolcs magasra ugorva a kapu bal oldalába fejelt, a kapus beleért a labdába, de nem tudta megakadályozni, hogy az ne kerüljön a hálóba (1-0).

A 16. percben Zuigeber pazar labdájával Szalay törhetett kapura, de lövése előtt, a 16-oson belül az utolsó védő elválasztotta a labdától. A belgák irányították a meccsek, és egyre veszélyesebben futballoztak, a 29. percben pedig megszerezték az egyenlítő találatot: egy kapu előtti kavarodás során a játékvezető szabálytalanságot látott magyar oldalról, a megítélt büntetőt Doku magabiztosan váltotta gólra (1-1).

Az egyenlítés után is nyomás alatt maradt a magyar kapu, ami azért volt gond, mert a magyar védelem nem tudta semlegesíteni a belgák technikás, jól cselező támadóit, egy az egy elleni megnyert párharcaik, illetve megindulásaik rendre gólveszélyt eredményeztek. A 45. percben is egy ilyen akcióból alakult ki helyzet a kapunk előtt, Landu pedig 13 méterről a kapunk jobb oldalába pörgetett (1-2), kialakítva a félidei eredményt.

Preisinger Sándor a szünetben kettőt cserélt, Hegyi Krisztián állt be a kapuba, míg Kalmár Benedek a támadósorba érkezett. Fél perc telt el a félidőből, amikor Zuigeber lövése elkerülte a kaput, két percre rá a belgák előtt adódott helyzet, ők viszont nem hibáztak: a jobb oldalon vezetett pontos akció végén Baeten lőtt közelről a léc alá (1-3). Az 56. percben Idumbo-Mazumbo vert meg a jobb oldali egy az egyben egymás után több védőt is, Posztobányi Patrik csak szabálytalanul tudta elválasztani a labdától, a jogos büntetőt Doku magabiztosan értékesítette (1-4). Preisinger Sándor két cserével igyekezett stabilizálni a csapatot, ami sikerült, hiszen kevésbé játszottak veszélyesen a belgák, de a vendégek mezőnyfölénye továbbra is megmaradt.

A hátralévő időben volt pár ígéretes kontránk, a 84. percben egy ellentámadás végén Hosszú Zéténnyel szemben szabálytalankodtak a 16-oson belül, a játékvezető tizenegyest ítélt. Kalmár Benedek büntetőjét a kapus védte, de a kipattanót közelről a hálóba passzolta a Puskás Akadémia támadója, beállítva a 2-4-es végeredményt.

A magyar válogatott vereségével a második kalapból várja a csütörtöki, dublini sorsolást. Ez azt jelenti, hogy az ír, holland, olasz, francia, portugál, spanyol, izlandi, belga nyolcasból két csapatot kapunk, míg az orosz, görög, cseh, német, osztrák, svéd, angol hetesből egy ellenfelet sorsolnak mellénk.

Kiemelt fotó: www.mlsz.hu

Ahol a futball esze és szíve találkozik!

Válogatott írások a legjobbaktól.

Minden hónapban legalább 24 kiemelkedő színvonalú tartalom havi 990 forintért. Próbáld ki 490 forintért az első hónapban!

Ahogyan szerzőgárdánk összetétele ígéri, a legkülönfélébb műfajokban, témákban jelennek majd meg szövegek: lesznek elemzések, interjúk, kisprózák, riportok, lesznek hazai és nemzetközi témák, adat- és véleményalapú cikkek egyaránt.

Tartsatok velünk minél többen, hogy együtt alakíthassuk, építhessük az új magyar futballújságot, amely leginkább az írások nívójával és egyediségével akar kitűnni! Fizessetek elő, olvassatok, kövessetek minket, vitatkozzatok velünk, adjatok ötleteket! Várjuk ebbe a közösségbe mindazokat, akiknek a futball csak egy játék, s mindazokat, akiknek a futball több mint egy játék.

KIPRÓBÁLOM!