Magyar foci

Vignjevics: Gyengébb külföldi futballista akaraterővel többre képes, mint az ügyesebb magyar

Nebojsa Vignjevics 2013 októberében vállalta el az Újpest FC vezetőedzői posztját, amellyel ő lett a lila-fehérek negyedik edzője az évben. Roderick Duchatelet tulajdonos érkezése után ugyanis sűrűn kellett szakembert cserélni. A szerb tréner lett az első, aki hosszú ideig a kispadon maradhatott, olyannyira, hogy nincs nála régebb óta elmozdíthatatlan edző az egész OTP Bank Ligában. Sőt az Újpesttel 19 alkalommal csapott össze a Ferencvárossal, amelynél többször még senki sem vezette az ősi rivális ellen a lilákat. Öt és fél év alatt megjárta vele a fővárosi csapat a mennyet és a poklot, át kellett vészelnie egy viharos címerváltást, az UTE-tól való elszakadást és a szurkolók zrikálását.

Két év alatt négy edzőt váltott Roderick Douchatelet, mielőtt Újpestre érkezett. Ennek öt éve. Miért olyan nehéz állás az Újpest vezetőedzőjének lenni?

Nem csak a Duchatelet-érára, hanem a korábbi időkre is igaz, hogy ennél a klubnál hatalmas a nyomás. Az Újpest gazdag múlttal rendelkezik, kupákat és címeket nyert, hatalmas szurkolótábora van, amely mindig eredményeket követel. Mindenkinek el szoktam mondani, aki idejön, legyen az játékos, vagy stábtag, hogy itt nagy nyomás alatt kell teljesíteni. A nagy elvárások ugyanakkor nagy eredményeket szülhetnek. Ha nem tudsz megbirkózni ezzel a nyomással, akkor nem leszel sikeres egy olyan klubnál, mint az Újpest.

A gazdag múlt ellenére a tulajdonos megváltoztatta a klubcímert, amellyel feldühítette a szurkolókat.

Nebojsa Vignjevics

született: 1968.05.15., Belgrád
csapatai edzőként:
2008-2009-ig – OFK Grbalj
2010-2011 – FK Rudar Pljevlja
2011 – FK Hajduk Kula
2011-2012 – FK Rad
2012-2013 – FK Vojvodina
2013 – Újpest FC
Mérlege az Újpesttel: 91 győzelem, 66 döntetlen, 57 vereség
Sikerei: Magyar Kupa-győztes (2014, 2018) és MK-ezüstérmes (2016)

Már akkor sem tetszett, ami történt. Kezdetekben a váltás után jöttek a lelátóról a negatív megjegyzések és ez megzavarta a játékosokat. A mai napig előfordul ilyesmi, de vezetőedzőként a munkám része, hogy ezt kezelni tudjuk. Ezzel én mást nem tudok tenni, minthogy felkészítem a csapatomat az adott mérkőzésre és a koncentrációra helyezem a hangsúlyt.

Az NBI-ből az utóbbi években talán a legtöbb játékost az Újpest tudta külföldi, nívós bajnokságba értékesíteni, de magyart még egyszer sem sikerült. Miért nem?

Próbálunk magyar játékosokat találni, de valamiért azt látni, hogy nem elég éhesek a sikerre. Nem elég motiváltak, hogy elérjék a bennük rejlő maximumot és feszegessék a határaikat.

Vannak remek képességű magyar labdarúgók, de akár egy mérkőzés alatt is nagyon le tud süllyedni a teljesítményük. Ha összehasonlítjuk a külföldi játékosokkal, akik nincsenek „otthon”, ezért bizonyítaniuk kell, nagy a különbség. Ezért van, hogy sokszor gyengébb minőséget képviselő külföldi futballista az akaraterejével többre képes.

Ezeket a dolgokat már korábban a játékosokba kell nevelni, ahogyan azt is, hogy a foci nem csak a szép játékból áll, hanem kőkemény munkából és megalkuvás nélküli harcból.

Erre fektetik a hangsúlyt az Újpest akadémiáján?

Ez a cél. Ilyen játékosokat szeretnénk találni és tanítani, de a miénk még egy fiatal akadémia. Amikor 2015-ben elindult, még csak idősebb, 17 és 19 év közötti játékosunk volt. Nem lehet gyorsan találni 15-20 tehetséget.

Fotó: Sopronyi Gyula /24.hu

Újpesten két akadémia működik (UTE és UFC, utóbbi a belga tulajdonosé), mégsem látni egyikből sem az első csapatba érkező játékost.

Ez mindkét klubnál problémát okoz. Ha a két akadémia állománya együtt dolgozna, gyorsabb lenne a folyamat és többen kapnának lehetőséget, de sajnos úgy alakult, hogy nem találtuk meg a közös hangot.

Pedig az Újpest FC júliusban olyan nehéz helyzetbe került az NB I-ben, hogy a megengedettnél kevesebb játékost nevezett a cserék közé a Szombathelyi Haladás ellen. Saját filozófiája miatt szűk a játékosállomány, vagy ez a tulajdonos döntése?

Csak azért nem szerződtetünk játékosokat, hogy meglegyen a létszám. Ez részben az én döntésem. Újpesten csak olyan labdarúgót akarunk alkalmazni, aki megfelelő színvonalat képvisel. Inkább legyen a kispadon kevesebb futballista, minthogy valaki csak azért üljön ott, hogy elmondhassa magáról, ott volt. Másfelől ez a játékospolitikánk része is: mi nem költünk sok pénzt átigazolásra. A legfontosabb szempont viszont, amiről korábban is beszéltem, hogy megfelelő hozzáállású játékos legyen.

Van olyan játékos a második csapatban, aki lehetőséget kaphat?

Néhány fiatal játékos most került be a második csapatba, aki nagyon érdekes lehet majd számunkra. Ez egy fiatal akadémia. Amikor a mostani 10-12 évesek, akiket már úgy neveltünk, hogy megismerjék a klub múltját, hagyományait, kultúráját, beérnek és megméretjük őket a második csapatban, már nagyobb eséllyel válogathatunk belőlük az NBI-es keret számára is.

Személyesen látta ezeket az érdekes játékosokat?

Ha van rá időm, kimegyek néhány utánpótlás mérkőzésre. Bármikor, ha érdekesség történik, Víg Péter szól róla. Ő az utánpótlás operatív igazgató, akivel rendkívül szoros a kapcsolat. Mivel a felnőtt csapatnál is segít és a fiatalokért is felel, gördülékeny vele a kommunikáció. Nem klasszikus megoldás, de jól működik a rendszer. Víg Péter esetében nem mellesleg egy olyan emberről beszélünk, aki egy karakteres, egykori Újpest-játékos, aki pontosan tudja, mit jelent ebben a klubban játszani. Jelenleg két fiatal is az első csapattal edz, hogy érezze az atmoszférát és azt, hogy mi az elvárás. Emellett én is meg tudom őket nézni és tanácsot tudok adni ezeknek a srácoknak.

Fotó: Sopronyi Gyula /24.hu

Kifejezetten olyan játékosokat és szakembereket keresnek, akik újpesti kötődésűek?

Ez a legjobb megoldás, ez működik a legjobban. Ez a cél az akadémiával is. Ott van például Mbaye Diagne, aki csak négy hónapot töltött itt, ma pedig a Galatasarayban játszik. Ő nem is nagyon értette meg ezt az újpesti filozófiát és hangulatot, de nem is azért jött, más célok vezérelték. Vagy mondhatom a derbit is.

A magyar játékosok átélik a Ferencváros elleni rangadókat, a külföldi játékosok pedig inkább végigdolgozzák. Ha lennének olyan magyar játékosok, akik nem csak átélik, de ugyanolyan intenzitással dolgoznának, az lenne a legjobb kombináció.

A mostani keretből Simon Krisztián remek példa lehet erre, a legutóbbi derbin csereként beállva mentett pontot.

A magyar játékosok számára a derbin szerepelni egy igazi álom, gólt lőni pedig életre szóló élményt jelent. Ez a fő motivációjuk. A külföldi játékosok számára inkább az a legfontosabb, hogy egy nagy figyelemnek örvendő mérkőzés, vagyis jó játékkal plusz lökést kaphat a karrierjük. Hit, harc, győzelem. Ez a három szó a mottónk, ez kell ahhoz, hogy ne csak a derbin, hanem minden mérkőzésen a lehető legjobban teljesítsenek a játékosaink.

Külföldi létére egészen szenvedélyesen beszél az Újpest történelméről, filozófiájáról. Közel került a szívéhez a klub?

Ha szerencsés vagy, külföldiként is kapsz annyi időt egy klubnál, hogy kötődés alakuljon ki. Persze csak akkor, ha nyitott vagy ezekre az érzésekre. Öt és fél éve vagyok itt, de az első félévben már megértettem, mi az újpesti életérzés. Mindig kimutatom az érzéseimet és azt hiszem értem is, miről szól ez a speciális hangulat. Értem a szurkolók hogyan gondolkodnak és sokszor már én is hasonlóan cselekszem. Emiatt is van, hogy az elmúlt években érkeztek olyan ajánlataim, amikkel ugyan többet kerestem volna, de elutasítottam.

Van, amit nem lehet pénzzel megvenni.

Pedig előfordult már már, hogy az újpesti szurkolók a távozását követelték. Ezzel nehéz megbirkózni?

A szurkolókat nem lehet becsapni. Pontosan látják, mikor harcolsz és mikor nem adsz ki magadból mindent. Amikor az első mérkőzésen az MTK ellen nyertünk 1-0-ra, nagyon mélyen volt a társaság, de elképesztő energiát adtak a szurkolóink. A győzelem után mondtam a csapatomnak, ilyen táborral bárkit bármikor meg tudunk verni. De mint mondtam, a szurkolókat nem lehet becsapni és ha nem nyújtod a maximumot, negatív energia érkezik a lelátóról. Ez már nehezebb, ilyenkor érzem én is és a játékosaim is a nyomást. Ugyanakkor azt kell megérteni, hogy a szurkolók soha nem tesznek ilyet indok nélkül. Nem azért kritizálnak, mert nem kedvelnek, mint embert, hanem a teljesítményed miatt. Ilyenkor pedig az első számú célpont az edző, majd a játékosok.

Fotó: Sopronyi Gyula /24.hu

Nem lehet Újpesten a szurkolók ellenszenve kapcsán kihagyni Roderick Duchatelet személyét; a rajongók mind ellene fordultak és olyan hibák is becsúsztak, mint amikor az Európa Ligában két játékos útlevele miatt lemaradt a Neftci Baku elleni első meccsről. Önnek milyen a kapcsolata a tulajdonossal?

Öt éve vagyok itt és nem azért, mert barátok vagyunk, hanem azért, mert a tulajdonos úr elégedett a munkámmal. Kevesen tudják, de sokkal többet gondolkodik a döntésein és sokkal nyitottabb, mint ahogy a szurkolók hiszik róla. Nem egyik napról a másikra hoz döntést, mindent alaposan átgondol. A tavalyi első félév után sokan elküldtek volna az eredmények alapján, de ő hitt bennem és abban, hogy ki tudom hozni a maximumot a csapatból. Végül harmadikok lettünk és megnyertük a Magyar Kupát. Én is azt szeretném, ha felvennénk a versenyt a bajnoki címért küzdő Ferencvárossal és MOL Vidi FC-vel. A büdzséjükkel nem versenyezhetünk, de játékosszintben egyszer remélem, kiegyenlítődik a minőség.

OTP Bank Liga, 22. forduló:

Ferencváros-Puskás Akadémia FC 17.00
Mezőkövesd Zsóry FC-Kisvárda Master Good 17.00
MOL Vidi FC-Szombathelyi Haladás 17.00
Újpest FC-Diósgyőri VTK 17.00
Paksi FC-Debreceni VSC 17.00
Budapest Honvéd-MTK Budapest 19.30

Kiemelt kép: Sopronyi Gyula /24.hu

Olvasói sztorik