Magyar foci sport

Állítja a fideszes képviselő: tényleg annyit keresnek a futballisták, mint a védőnők

Tiba István balmazújvárosi elöljáró szerint bérügyben nincs tévedés. A 2017 nyarán még történelmi sikert, NBI-es feljutást ünneplő Balmaz-Kamillában immár nem jó futballistának lenni. Fizetés, ha van, kevés, a csapat épp az NB III felé halad, a klub politikai csaták színtere.

Dr. Tiba István, a Fidesz parlamenti képviselője szívén viseli a balmazújvárosi sport sorsát. Erőfeszítéseinek is köszönhetően a helyi futballklub 2017 nyarán történelmi sikert ért el, feljutott az első osztályba. Oda azonban csak látogató jegyet váltott, hiszen 2018 nyarán a csapat kiesett. A jelen még ennél is siralmasabb: a horvát edző, Toni Golem irányításával az NBII 17. helyén állnak, az újabb kiesés felé haladnak, az NB III réme fenyeget.

Tiba pénteken a csakfoci.hu-nak adott interjúban elárulta, Balmazújvárosban nincs kolbászból a kerítés, nem kell irigyelni  a labdarúgókat:

Nálunk most az NB II-ben nagyságrendileg ugyanannyit keresnek a játékosok, mint a védőnők.

Mennyit keres egy védőnő?

A magyar futballisták jövedelmi viszonyait ismerve meglepő kijelentés Tibáé.

Honlapunk ezért megkereste a Magyar Védőnők Egyesületét, amely egészen kimerítő, táblázatokkal alátámasztott választ küldött arra a kérdésre, mekkora jövedelemmel kalkulálhatnak a védőnők. Eszerint

a védőnők átlagkeresete bruttó 280 000-300 000 ezer forint (nettó 186.000- 199.000 forint) között mozog általában, de van példa ennél sokkal kisebb és nagyobb havi jövedelemre is. 

Mennyit keres egy Balmazújváros futballista?

A 24.hu szembesítette mindezzel Dr. Tiba Istvánt is, aki elárulta, nincs tévedés, nem lőtt mellé. Az NBI-es érában valóban jóval többet kerestek a játékosok – honlapunk információja szerint akadt olyan is, aki nettó 800 ezer forintért ült a lelátón –, de ma már nem fordul elő ilyesmi.

Tavaly nyárig még valóban ez a fizetés képviselte az átlagot. A Balmazújváros labdarúgói az MLSZ mintaszerződését írják alá, így a kiesés után lehetősége adódott a klubnak arra, hogy 30 százalékkal egyoldalúan csökkentse a béreket. Ezt meg is tettük azoknál, akik vállalták, hogy ilyen feltételekkel is a klubnál maradtak. A jelenlegi kezdőben egyedül a kapusunk, Szécsi Gergő ilyen, de neki sem éri el a fizetése a nettó 600 ezer forintot

– fogalmazott a klubot képviselő fideszes politikus, aki szerint az egész keretben négy olyan labdarúgó van, akik az NBI-es időszakban is játékosuk volt, ők azonban fiatalok, nem tartoznak a kiemelt kategóriába.

2018 nyarán húsz új játékossal kötöttünk szerződést, akik közül jó néhányan kölcsönbe érkeztek. Ők nettó 250-400 ezer forintot kapnak kézhez. Megjegyzem, ezek a fizetések meg sem közelítik az NB II-es bérszint középmezőnyét

– fedte fel a „fizetéskártyát” a magyar futballban szokatlan módon  Dr. Tiba István. A képviselő azt is elmondta, hogy igazság szerint ősszel a labdarúgók sok esetben még annyit sem kerestek átlagban, mint a példaként felhozott védőnők, mert a klubot működtető kft. kasszájából olykor nem futotta fizetésre. Az októberi béreket például két részletben, a novemberivel együtt, december közepén kapták meg, de a tavaszi bajnoki rajtra legalább már nincs tartozás a labdarúgók felé.

Mi okozza a mélyrepülést a balmazújvárosi fociban?

Dr. Tiba a csapat vesszőfutása okaként a 2018 augusztusában megválasztott új polgármestert, Hegedűs Pétert tette felelőssé. Úgy fogalmazott a csakfocinak:

Utálja a sportot, ami jól látszik a döntésein, egyelőre arra van hajlandóság, hogy tönkretegye és a sajtóban lejárassa a saját csapatát.

Tiba István, a Fidesz képviselője Fotó: Kovács Attila /MTI

Tiba mondatai azt sugallják, hogy az előző polgármesterrel semmi gond nem volt, harmonikusan működött együtt a Balmazújváros Sport Kft.-vel és akkor még a jóval magasabb költségvetésre is futotta. Kérdés: az új, független polgármester miért utálja a csapatot?

Ki kellett költözniük lakásaikból az NB II-es klub játékosainak
A balmazújvárosi önkormányzat felújításokat végez, ezért kellett menni.

A 22-es csapdája

A városi labdarúgást érintő kérdéseinkkel megkerestük  Balmazújváros polgármesterét is. Leginkább arra voltunk kíváncsiak,

Hegedűs Péter megerősítette információnkat, úgy fogalmazott, úgy tudja Veres Margit dönt a pénzügyekről, de arról nincs információja, milyen jogviszony alapján teszi mindezt.

Bármilyen furcsa is, személy szerint se nekem, se a testületnek nincs rálátása a Kft. napi ügymenetére. A tulajdonosi jogokat, az önkormányzat képviselő testülete gyakorolja, de mivel a gyakorlatban a Kft. minden egyes döntéséhez – például játékos igazolások, stb. – testületi döntésre lenne szükség, ezért a testület minden jogosítványt átadott Lajos Ferencnek, aki pályázat útján lett tavaly nyáron kis megszakítással másodszor is a Kft. ügyvezetője. A Kft-nek egy 2014-es önkormányzati határozat alapján az önkormányzat részéről a mai napig Dr. Tiba István a hivatalos képviselő, ő kellene védje a város érdekeit, míg a bankszámla fölött egy személyben Lajos rendelkezik. Minden egyes humán-, pénz-, és az ezekkel összefüggő sportszakmai döntést papíron az ügyvezető igazgató hoz, de természetesen a Ptk. szerinti felelőssége tudatában

– tájékoztatta honlapunkat a polgármester. Hegedűs Péter hozzátette, az önkormányzat nem lehet gátja a futballsikernek, lévén a 2018. februári költségvetésben vállalt támogatását havi részletekben teljesítette, továbbá a tao-támogatás 30 százalékos önrészére biztosított és még 2018 őszén meglévő több, mint 17 millió forintos összeget a Sport Kft. kérésére, tekintettel annak nehéz anyagi helyzetére a testület átcsoportosítás útján a Kft. rendelkezésre bocsájtotta. A polgármester ugyanakkor elárulta, a testület egyhangú döntéssel nem fogadta el a Kft. 2019-es üzleti tervét és teljes körű átvilágítást kezdeményezett.

Kiemelt kép: Czeglédi Zsolt /MTI

Ahol a futball esze és szíve találkozik!

Válogatott írások a legjobbaktól.

Minden hónapban legalább 24 kiemelkedő színvonalú tartalom havi 990 forintért. Próbáld ki 490 forintért az első hónapban!

Ahogyan szerzőgárdánk összetétele ígéri, a legkülönfélébb műfajokban, témákban jelennek majd meg szövegek: lesznek elemzések, interjúk, kisprózák, riportok, lesznek hazai és nemzetközi témák, adat- és véleményalapú cikkek egyaránt.

Tartsatok velünk minél többen, hogy együtt alakíthassuk, építhessük az új magyar futballújságot, amely leginkább az írások nívójával és egyediségével akar kitűnni! Fizessetek elő, olvassatok, kövessetek minket, vitatkozzatok velünk, adjatok ötleteket! Várjuk ebbe a közösségbe mindazokat, akiknek a futball csak egy játék, s mindazokat, akiknek a futball több mint egy játék.

KIPRÓBÁLOM!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a Rangado.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.