Magyar foci

Dzsudzsák: Akkor járna jól a magyar foci, ha már nem lenne szükség ránk

A magyar labdarúgó-válogatott csapatkapitány őszintén beszélt az arab ligáról, válogatottságról és az őt körülvevő pletykákról.

Dzsudzsák Balázs a Nemzeti Sportnak adott interjút. A magyar labdarúgó-válogatott csapatkapitánya az Ázsia-kupa miatti egy hónapos bajnoki szünetben tizenkét napos egyiptomi edzőtáborban járt, ahol tökéletesen bepótolta a nyáron kimaradt felkészülést. Jó erőben érzi magát, folyamatosan pluszmunkát végez, hogy válogatottnak és az együttes csapatkapitányának vallhassa magát – várja az előtte álló válogatott feladatokat.

Az Eb-selejtezővel kapcsolatban úgy fogalmazott, reálisan kell nézni a helyzetet:

örülök, hogy világválogatottnak is beillő együttest nem kaptunk, de a futballközhellyel élve, minden a pályán dől el. Ha a válogatottban akadtak is gyengébb meccseim, az akaratomat és a hozzáállásomat sosem érhette kritika, a százszoros válogatottságnál és a hazai Eb-szereplésnél pedig nincs nagyobb ösztönző erő. A válogatott – még ha sokan lejárt lemeznek is tartják – nekem szent és sérthetetlen, a csapatért a jövőben is tűzbe megyek

– bizonygatta Dzsudzsák, akinek kettő meccs hiányzik a százhoz, így idén egészen biztosan jubilál. A 32 éves szélső nem gondolkodik a búcsún, azt sem érzi, hogy más labdarúgó lenne, mint fiatalabb korában.

Annyi a különbség, hogy tapasztaltabb lettem, jobban átlátom a játékot, bizonyos helyzetekbe ésszel, nem pedig lendülettel megyek bele. Teszem a dolgom, és amíg fittnek érzem magam, amíg elkerülnek a sérülések, és amíg segíthetek a válogatottnak, addig nem gondolok arra, hogy szögre akasztom a cipőt. Évekkel ezelőtt is elmondtam, hogy ha akad olyan labdarúgó, aki leszaggatja rólam a mezt, és többet tesz a válogatott játékához, sértődöttség nélkül ülök a kispadra, és segítem, amiben tudom. Nagyképűség nélkül mondom, hogy akkor járna a legjobban a magyar labdarúgás, ha már nem lenne szükség az én generációmra, mert az azt jelentené, hogy megérkezett a jobb, fiatalabb, gyorsabb korosztály

– fogalmazott Dzsudzsák, majd hozzátette, ha megadatott volna, hogy a Real Madridban futballozzon, akkor sem helyezné a klubot a válogatott elé.

A szélső szóba ejtette a nyári hazaigazolási pletykáját is. Elismerte, volt tárgyalás a MOL Vidivel, és nem a fizetésen múlt a hazajövetele, egyéb részletekben nem tudtak megegyezni.

Amint szóba került a Vidi és a Fradi, megint megkaptam, hogy Dzsudzsák azért nem jön haza, mert nyolcszázmillió forintot kér naponta. Ezeket a pletykákat a jövőben sem kommentálom, és most elmondom, hogy ha hazaigazolok, az nem az anyagiak miatt lesz, hanem azért, hogy megkapjam a tiszteletet és a bizalmat

– mondta Dzsudzsák, aki kitért az őt körülvevő állandó pletykákra is.

Élem az életem, azért dolgozom, hogy jó formában lépjek pályára, és nem rontom el a napomat azzal, hogy melyik bulvárlap melyik lánnyal „látott” Nyírlugoson, vagy hogy hány milliót kértem a Viditől és a Fraditól. Felesleges időpocsékolás, rá­adásul másnap újabb pletykát kellene cáfolnom. Aki ismer és mellettem áll, tudja, mennyi a valóságalapja az ilyen cikkeknek. Próbálok hiteles maradni, ha úgy érzem, szólnom kell, jelentkezem. Mindegy, mit írnak, a legfontosabb, hogy jól érzem magam a bőrömben.

(Nyitókép: Julian Finney/Getty Images)

Olvasói sztorik