Magyar foci

A Vidit újra jegyzik Európában, a Chelsea ellen is letette a névjegyét

A fehérváriak pontot szereztek az angol sztárcsapat ellen, ám a BATE győzelme miatt ez is kevés volt a továbbjutáshoz az Európa Ligában.

Európa Liga, csoportkör, 6. forduló

Mol Vidi FC–Chelsea 2-2 (1-1)
Groupama Aréna, 21000 néző. Játékvezető: Alekszandar Sztarev (macedón)
Vidi: Kovácsik –  Fiola, Juhász, Vinícius, Stopira – Nego, A. Hadzic (Pátkai, 85.), B. Nikolov – Milanov (Kovács I., 80.), Scsepovics, Huszti (Hodzic, 80.). Vezetőedző: Marko Nikolics
Chelsea: Caballero – Zappacosta, Christensen, Ampadu, Emerson Palmieri – Barkley, Fabregas, Loftus-Cheek – Willian (Pedro, 55.), Morata (Giroud, a szünetben), Hudson-Odoi. Vezetőedző: Maurizio Sarri
Gólszerzők: Ampadu (öngól, 32.), Nego (56.), illetve Willian (30.), Giroud (75.)

Csütörtök este elérkezett a meccs, amire a legjobban vártak a Vidi-szurkolók, amióta kisorsolták az Európa Liga-csoportokat: a Vidi az ideiglenes hazai pályáján fogadta a Premier League sztárcsapatát, a Chelsea-t. A magyar csapat szempontjából pedig bőven volt tétje a találkozónak, hiszen amennyiben Juhászék több pontot szereznek az utolsó fordulóban, mint a kvartett másik meccsén a BATE a PAOK otthonában, akkor továbbjutók.

Az látszódott a Chelsea-n, hogy számára már nem oszt, nem szoroz ez az összecsapás, de azért természetesen az első fél órában így is a londoniak voltak sokkal nagyobb mezőnyfölényben, a fegyelmezetten védekező Vidi ellen azonban nem tudtak helyzetet kialakítani. Sőt, Nikolov a negyedik percben akár gólt is szerezhetett volna, de tizennégy méterről, nagy helyzetben elég rosszul találta el a labdát, így nem emelkedett meg Caballero vérnyomása.

A 30. perctől felgyorsultak az események, két perc alatt két gólt is láthatott a Groupama Aréna közönsége: előbb Willian csavart 23 méterről a bal sarokba egy szabadrúgást, majd nem sokkal később Huszti szöglete után Ampadu öngóljával egyenlített a Vidi – ha lemaradtál, ide kattintva megtekintheted a két gólt. A szünet előtt kis híján a fordítás is összejött, de Nego tizenhét méterről eleresztett löketét óriási bravúrral kiütötte Caballero – néhány másodperccel később jött a másik rossz hír Görögországból, a BATE már 2-0-ra vezetett, a félidőre pedig már 3-0-ra, így a továbbjutásnak szinte már biztosan búcsút inthetett a Vidi.

Nego és Zappacosta csatája. Fotó: MTI/Illyés Tibor

A győzelem kiharcolása persze továbbra is motiválta a fehérváriakat, és ez meg is látszott azon a mentalitáson, amivel a második negyvenöt percre (is) kijöttek. Rögtön egy perc elteltével Huszti szögletét fejelte fölé Stopira hatalmas helyzetben, tíz minutummal később azonban robban a Groupama Aréna, miután Milanov ívelését Nego bevágta a jobb felsőbe az ötös jobb sarka elől, 2-1 – irgalmatlan nagy gól volt, ide kattintva megnézheted.

Ezt követően sebességet váltott a Chelsea és beszorította a kapuja elé a Vidit. Sorra alakította ki a helyzeteket a londoni csapat, Hudson-Odoi, Giroud és Pedro is egyenlíthetett volna, ám ekkor még egyikük sem tette. A 75. percig bírta a nyomást a Vidi, végül ismét egy szabadrúgásból találtak be a vendégek, ezúttal Giroud pazar tekerése kötött ki a jobb felsőben, 2-2.

A 18.55-ös meccsek eredményei

 

A döntetlennel mintha megelégedett volna a Chelsea, visszavett a tempóból, míg a Vidi igyekezett előremenni, de veszélyt már egyik csapat sem tudott kialakítani a lefújásig, így 2-2-vel ért véget a találkozó. Szépen búcsúztak Fioláék az Európa Ligától.

A csoport végeredménye

uefa.com

címlapfotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Olvasói sztorik