Magyar foci

Kalmár Zsolt: Szeretnénk kijutni az Eb-re, de…

A DAC magyar játékosa érezte, hogy a selejtezőn megkapjuk Szlovákiát. A középpályás pikáns összecsapásra számít északi szomszédjaink ellen.

Korábban beszámoltunk arról, hogy a magyar válogatott az E-csoportban lesz érdekelt a 2020-as Eb-selejtezőn, a mieink vasárnap kaptak ellenfeleket. A sorsolás után kiderült, hogy Marco Rossi legénysége Horvátországgal, Walesszel, Szlovákiával és Azerbajdzsánnal küzdhet az Európa-bajnoki részvételért, ahol egyébként hazánk rendező ország lesz.

Magyarország mellett Anglia (London), Azerbajdzsán (Baku), Dánia (Koppenhága), Hollandia (Amszterdam), Írország (Dublin), Németország (München), Olaszország (Róma), Oroszország (Szentpétervár), Románia (Bukarest), Skócia (Glasgow) és Spanyolország (Bilbao) is a helyszínek között szerepel. A selejtező lebonyolításáról ITT mutattunk részletes videót.

Az Eb-selejtezős esélyekről a tizenháromszoros magyar válogatott középpályást, Kalmár Zsoltot kérdezte a Rangadó.hu. A 23 éves játékos 2017 nyara óta erősíti a szlovák élvonalban érdekelt DAC Dunaszerdahely együttesét, előbb kölcsönben került a felvidéki csapathoz, majd a klub nyáron végleg megvásárolta az RB Leipzigtől.

– Igaz, hogy kerülhettünk volna nehezebb csoportba is, persze a horvátokat mindenki jól ismeri, nagy erőt képviselnek, nyáron vb-döntőt játszottak, ők mindenképpen kiemelkednek a csoportból. Ugyanakkor meglátásom szerint, ha maximálisan betartjuk Marco Rossi utasításait, felvehetjük a versenyt bármelyik riválissal.

Szeretnénk kijutni az Európa-bajnokságra, viszont nem akarok nagy ígérgetésbe belekezdeni. Csakis meccsről meccsre szabad előretekintenünk és győzelembe gondolkodni, lépéséről lépésre kell haladnunk a céljaink felé.

Kalmár Zsolt érezte, hogy Szlovákiát kapjuk az Eb-selejtezőn – fotó: Szirtesi László/Getty Images

– Akadt olyan ellenfél, akivel előzetesen mindenképpen szeretett volna szembekerülni vagy éppen elkerülni?

 A sorsolás előtt biztos voltam abban, hogy megkapjuk Szlovákiát, ezt mondtam is több csapattársamnak, itt a DAC-nál, de csak mosolyogtak a kijelentésemen. Aztán kiderült, hogy igazam lett…

– A szlovák játékosok, illetve mi, magyarok is úgy látjuk, hogy nagy meccs lesz, igazi derbire számítok Szlovákia ellen – ezt a játékosok és a szurkolók is így élik meg mindkét oldalon. Izgatottan várom a márciusi Eb-selejtezőt.

– Az is kiderült már, hogy az első mérkőzést márciusban Szlovákia ellen vívja a magyar válogatott, a találkozót Pozsonyban rendezik. Előzetesen milyennek látja az esélyeket?

– Messze van még a találkozó, de azt tudjuk, hogy kiváló játékosok alkotják a szlovák keretet, a kapitánynak van bőven merítési lehetősége. Számít a húzóembernek számító légiósokra, elég ha Hamsik (Napoli), Skrtel (Fenerbache) vagy éppen Skriniar (Inter Milan) nevét említjük. Az biztos, hogy küzdelmes, harcos mérkőzés lesz, vélhetően felfokozott hangulatban.

Kalmár szerint Pozsonyban is szükség lesz a magyar drukkerekre – fotó: MLSZ

– Nem mellesleg szurkolói szempontból is igencsak pikánsnak ígérkezik az összecsapás…

Így igaz, fontos lesz a találkozó a drukkerek miatt is. Amikor a Dunaszerdahellyel idegenben játszunk bajnoki mérkőzést, érezzük, hogy nem mi vagyunk a hazai, szlovák szurkolók kedvencei. A szlovák–magyar összecsapás nem csak a pályán, de a lelátón is nagy izgalmakat ígér, miközben számítunk a szurkolóink maximálisa biztatására és támogatására. Egyébként profi labdarúgóként teljesen ki tudom zárni az ellenfél szurkolóitól érkező „zrikákat” vagy éppen szidalmakat, ezt megtanultam kezelni az elmúlt években.

– Ősszel visszakerült a válogatottba, ha pedig már Marco Rossi – a korábbi Nemzetek Ligája mérkőzésekhez hasonlóan – újfent címez válogatott meghívót, akkor ellenfélként akár DAC-os csapattárssal is szembekerülhet Pozsonyban…

– Igen, hiszen Dunaszerdahelyről nagy eséllyel Lubomír Satka ott lehet márciusban a szlovák keretben, vele többet beszélgettem már a mérkőzésről, nem csipkelődtünk, megegyeztünk, hogy mindketten jó mérkőzésre számítunk Pozsonyban. Lubomír nagyszerű futballista, jól olvassa a játékot, bátran felvállalja a párharcokat.

Az persze előny számomra, hogy ismerem őt, ha úgy alakul, hogy szembetalálkozunk márciusban, de nagyszerű játékosnak tartom Satkát, egyáltalán nem könnyű ellene játszani.

Kalmár Zsolt remekül teljesít a DAC színeiben – fotó: fcdac.sk

– El tudja képzelni, hogy a magyar válogatottban tavasszal akár több DAC-játékos is szerepet kaphat Szlovákia ellen?

– A Dunaszerdahellyel nagyon jól szerepelünk az élvonalban, ugyanakkor tudom, hogy a továbbiakban is jó teljesítményt kell nyújtanom a klubcsapatomban, csakis ez esetben számíthatok válogatott meghívóra. Klubtársaim, Vida Kristopher és Vida Máté is alapember a DAC-nál, így szerintem minden esély megvan arra, hogy a jövőben ők is meghívót kapjanak. Máté és Krisztopher is a csapat húzóembere, jó teljesítményt nyújtanak, meglátásom szerint megérdemlik majd, hogy bizonyíthassanak a válogatottban.

– Marco Rossi kinevezésével ősszel hosszú idő után térhetett vissza a válogatottba, ahol a Nemezetek Ligája-mérkőzésen mondhatni alapemberként számolt Önnel az olasz szakember. Könnyedén ment a beilleszkedés?

– A válogatottnál nagyon jól érzem magam, kiváló a csapatösszhang, Marco Rossi bizalmát pedig élvezem, ez nagy öröm számomra. Mivel a kapitány a DAC-nál korábban edzőm volt, így tudtam, mire számíthatok, jól ismertem azt a stílust, amit képvisel, így nagyon könnyedén alkalmazkodtam a Rossi-féle filozófiához.

Kalmár Zsolt örül, hogy számítanak rá a válogatottban – fotó: MLSZ

címlapkép: Szirtesi László /Getty Images

Olvasói sztorik