Magyar foci

Magyarul olvashatsz a világ legjobb futballistáiról

A mágikus tízesekkel indul Hegyi Iván Világszámok című sorozata.

A futballtörténelem tizenegy mágikus tízesének bemutatásával indult Hegyi Iván könyvsorozata, amely a Világszámok címet viseli.

Voltak dilemmák. Az biztos, hogy ez nem a tizenegy legjobb tízes. Puskás és Pelé nélkül senki nem adta volna ki, talán Maradona nélkül sem ‒ ismertette a pénteki könyvbemutatón a játékosok kiválasztásának nehézségeit a szerző.

A 65 éves szakújságíró kifejtette, úgy szerették volna megcsinálni a kötetet, hogy a rövid fejezetekkel a fiatalokat is megfogják, de ez mindannyiuk dolgát megnehezítette.

A 128 oldalas műben Puskás Ferenc, Pelé, Diego Maradona, Michel Platini, Zico, Ruud Gullit, Zinedine Zidane, Francesco Totti, Ronaldinho, Lionel Messi és Neymar pályafutását ismerhetik meg az olvasók.

A 2900 forintba kerülő kötetben többen megszólalnak, akik pályán vagy pályán kívül kötődtek ezekhez a legendás futballistákhoz, Détári Lajos, aki maga is tizes volt, például felidézte a Pelé ötvenedik születésnapjára rendezett gálamérkőzést, melyen maga is pályára lépett a világválogatottban.

A tízes mez mágiája Dél-Amerikából ered. A brazilok az 1958-as vébén elfelejtették leadni játékosaik számozását, Pelé így teljesen véletlenül lett tízes a nemzetközi szövetség egy uruguayi illetékesének köszönhetően ‒ mondta Hegyi Iván, aki Pelét tartja a legnagyobbnak, de azok közül, akiket élőben is látott, Platini és Zico volt rá a legnagyobb hatással.

Machos Ferenc, a kiadó ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy a könyvnapra szeretnék megjelentetni a második részt, amely a kilenceseket gyűjti össze.

nyitókép: AFP

Olvasói sztorik