Magyar foci

Kuvaitból Újpestre: ismét Magyarországon dolgozik Elbert András

Az UTE Labdarúgó Akadémián helyezkedett el a Délnyugat-Ázsiából hazatérő kapusedző.

Honlapunk az elmúlt években többször is készített interjút Elbert Andrással, aki a 2006-os esztendő végén kezdett el Kuvaitban dolgozni kapusedzőként – Vadon Lajossal együtt, aki az al-Ketannál kapusedző és már egyedüliként maradt meg odakint a magyar foci hírvivőjének –, és hamar elismert szaktekintéllyé vált a délnyugat-ázsiai országban, elsősorban azért, mert profi szemléletmódot vezetett be ottani csapatainál.

Elbert az al-Salmiyánál kezdte kinti pályafutását, majd megfordult az al-Arabinál is, végül pedig egy alacsonyabb osztályú együttestől idén nyáron újra Magyarország felé vette az irányt. A kapusedzőt az élvonalbeli Újpest FC is megkereste, a megállapodás nem jött létre, később azonban sikerült elhelyezkednie az UTE Labdarúgó Akadémián vezető kapusedzőként.

– Én vagyok a kapusszekció vezetője, egészen U6-tól az U18-ig felelek az egységes kapusképzési rendszer kialakításért, továbbá három kapusedzővel – Balajcza Szabolccsal, Koszta Jánossal és Sóvári Dániellel – dolgozom együtt, a velük történő kommunikáció is a feladatom. Célunk nem utolsósorban, hogy már a közeljövőben piacképes kapusokat neveljünk az Akadémián – kezdte a Rangadónak a szakember. – A vezetés nagyon fiatal és ambiciózus, pozitív hozzáállású a klubnál, valamennyien vevők az újra, ez mindenképpen döntő fontosságú volt a döntésemnél. A Szilágyi úton új akadémiai centrumot fognak átadni a közeljövőben, három-három műfüves és füves pálya áll majd a rendelkezésünkre, magyar szinten kiemelkedő létesítményt fogunk kapni. Mérföldkő lesz a mi munkánkban és az újpesti klub életében is. Nagyon pozitívak itt az első benyomásaim, a vezetők csapatban, közös rendszerben gondolkodnak.

Elbert hozzátette, a fiatal kapusok nagyon lelkesek az ő módszereire, tetszik nekik az a fajta munka, amit igyekszik bevezetni az akadémián, ez pedig nagy öröm a számára. A kapusedző a hazatéréssel kapcsolatban elmondta, szerencsésnek mondja magát, hiszen élt az Északi sarkkör fölött 200 km-rel, az Egyenlítő környékén, a földrajzi viszonyokhoz tehát könnyen alkalmazkodik.

– Vágytam már arra, hogy ilyen komplex munkát végezhessek, a beilleszkedéssel pedig semmi gond nem volt a klubnál. Mikor hazajöttem, szinte mindenki azt kérdezte, jól meggondoltam-e, hogy visszatérek Magyarországra. Amikor azonban az első alkalommal beléptem az UTE Labdarúgó Akadémiára, azzal fogadtak, hogy „ebben a klubban senki nem fogja ezt megkérdezni tőled, itt jó helyen vagy, jó a közösség.” Ez pedig utólag kiderült, valóban így van, a kollégákkal remek a viszony, szakmailag felkészültek, semmi rosszat nem tudok mondani róluk – magyarázta Elbert.

A Rangadónak adott nyilatkozatában a szakember végül megemlítette, ugyan jelentős kapcsolatrendszerrel rendelkezik az ázsiai országban, de jelenleg százszázalékosan az újpesti munkájára koncentrál, hosszútávú tervben gondolkodik a klubjánál.

Elbert Kuvait után visszatért Magyarországra. Fotó és címlapfotó: Rangadó
Olvasói sztorik