Magyar foci

A magyar játékosok jobb klubokban játszanak, mint a finnek

Ez lehet a Rossi-csapat előnye a Nemzetek Ligájában?

A magyar származású finn exlabdarúgó, Gruborovics Tamás kiélezett meccset vár a Finnország–Magyarország Nemzetek Ligája-összecsapástól (szombat, 18 óra), de meglátása szerint a debütáló Marco Rossi által irányított csapat előnyére válhat, hogy a magyar játékosok picit komolyabb bajnokságokban játszanak, mint a finnek. Minderről az M4 Sportnak adott interjújában beszélt.

A nemrég visszavonult Gruborovics Tamás (2004 és 2017 között volt profi labdarúgó Finnországban) a mérkőzéssel kapcsolatban elmondta, Finnországban nem annyira fontos sportág a labdarúgás, így nem is ég futball-lázban a nemzet a magyarok elleni összecsapás előtt.

Itt nincs akkora felhajtás a magyarok elleni meccs előtt, mint Magyarországon, ahol sokkal többet fordítanak a labdarúgásra, míg a finneknél szinte semmit. Ettől függetlenül az utóbbi években pozitívabb eredmények vannak a finn válogatott mögött, feljebb is lépett a világranglistán, így a csapaton belüli hangulat jobb, mint pár éve. Maga az együttes azonban nem sokat változott, a legfőbb probléma ugyanaz maradt: nincsenek nagy játékosai a nemzeti együttesnek, mint anno Jari Litmanen. Igaz, most a magyaroknál sincsenek akkora sztárok, bár picivel komolyabb helyeken játszanak, mint a finnek.

A nyár óta pszichológusként dolgozó Gruborovics korábban azt nyilatkozta, a finnek mentálisan nem elég erősek, így az éles helyzetekben a tét gyakran agyonnyomta őket, de elmondása szerint ez a közeljövőben változhat, és a finn foci egyik legnagyobb hibáját is orvosolhatják.

A következő generáció már ígéretesebbnek tűnik, s talán ott már nem is követték el azokat a hibákat a finn utánpótlásműhelyekben, mint korábban. Eddig ugyanis az volt a probléma, hogy a tehetséges játékosokból a csapatszellem oltárán kiirtották az egyéniséget.

Gruborovics Tamás szerint a magyar játékosok jobb helyeken játszanak, mint a finnek – fotó: Twitter

címlapkép: Szirtesi László/Getty Images

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik