Magyar foci

Vidi: BL helyett EL, de búslakodni nem kell

Anyagilag nagyon jól jár a székesfehérvári klub.

Azzal, hogy a második számú európai kupasorozat főtáblájára jutott, máris 7,92 millió eurót (2,55 milliárd forint) kap a Vidi FC az Európa Labdarúgó Szövetségtől (UEFA) ‒ írja a Blikk. A Chelsea-nél egyébként porig alázzák a Vidit és az Európa Ligát,. de az is hír, hogy erősíteni akarnak a fehérváriak, könnyen lehet, hogy éppen Dzsudzsák Balázzsal. Mondjuk neki van egy másik, visszautasíthatatlannak tűnő ajánlata is.

Ez az összeg már biztos, de emellett teljesítményi bónuszban is részesülhet a klub: egy csoportkörös győzelemért 570 ezer euró (185 millió forint), egy döntetlenért pedig 190 ezer euró (61,6 millió forint) jár. A négyes végső győztese egymillió euróval (324 millió forinttal), a második helyezettje pedig 500 ezer euróval (162 millió forinttal) gazdagodik.

Az elmúlt tíz év UEFA-együtthatói alapján is felállítottak egy díjazási rendszert, amelynek részeként összesen 84 millió eurót (27,2 milliárd forintot) oszt szét a szervezet. Az elsőtől a 48. helyig rangsorolják az együtteseket, a sereghajtó 71 430 eurónyi (23,2 millió forintnyi) részesedést kap, a második legrosszabb kétszer ennyit, a harmadik háromszor ennyit és így tovább.

Az utolsó bevételi lehetőség pedig a tévés közvetítési jogok értékesítéséből származó 168 millió euró (54,4 milliárd forint), ez azonban térségenként és piaconként változik, így egyelőre nem lehet meghatározni a pontos eloszlását.

Az albérlet komoly kiadás

Mivel még mindig nem készült el az új Sóstói Stadion, a Vidi FC a ferencvárosi Groupama Arénában játssza három hazai csoportmérkőzését az EL-ben – már az AEK Athén elleni összecsapás is ott volt. A négy találkozóért összesen 100 millió forintnyi összeget fizet a klub, azonban a meccsek jegybevételei teljes egészében a fehérváriakat illeti.

Nyitókép: MTI, Koszticsák Szilárd; forrás: Blikk.hu

Olvasói sztorik