Magyar foci

Marco Rossi nyíltan beszél a magyar Eb-álomról

A kapitány tudja, nincs sok ideje, de az eredménykényszer mellett fiatalítani is kell.

Marco Rossi pontosan tudja, milyen nehéz feladat vár rá, de nem a problémákkal, hanem a megoldásokkal foglalkozik, és büszke, hogy Magyarországot képviselheti – ez derül ki a frissen kinevezett szövetségi kapitányról a MOL Csapat által készített hosszabb interjúban.

Természetesen óriási megtiszteltetésnek tartom, hogy felkértek az ország első számú csapatának irányítására, és azon leszek, hogy megháláljam a bizalmat.

Nincs sok idő, de a fiatalítás mellett eredmények kellenek

– A magyar csapat helyzete még ezeken a sarokpontokon belül is különösen izgalmas feladatot ró rám, hiszen elsősorban nyilván eredményesen szeretnénk szerepelni már az őszi tétmeccseken, viszont közben fiatalítani is kell a csapatunkon, és le kell rakni a következő generáció által képviselt magyar válogatott alapjait. Szóval van tennivaló bőven, az idő viszont korlátozott, így arra kell törekednünk, hogy a lehető legtöbbet sűrítsük bele a rendelkezésre álló időbe.

A Nemzetek Ligája, illetve az Európa-bajnokság selejtezői a nyakunkon vannak, és a játékosaimtól azt várom majd, hogy minden idegszálukkal a kihívásokra összpontosítsanak, mert egyszerre több feladatot is meg kell oldanunk.

– Eredményes, jó focit akarunk játszani, és közben már a jövő csapatát is építgetnünk kell. Lépésről lépésre, de határozottan, és megalkuvást nem tűrően kell a célunk felé törnünk, hiszen csak így lehetséges a közös álom, az Európa-bajnoki szereplés megvalósítása.

Nincs lehetőség gyakorolni

– Természetesen nem lenne rossz néhány felkészülési meccs, de erre nem foghatok semmit, hiszen tisztában voltam a helyzettel, amikor elfogadtam a szövetség felkérését. A problémáinkat ismerjük, a megoldásokat pedig közösen kell megtalálnunk. Utóbbiakra kell koncentrálnunk.

Három védő? Négy védő?

Rossi a Honvédnál, majd a DAC-nál is három védővel tette fel a csapatait, így felmerül a kérdés, hogy a magyar válogatottnál szokatlannak mondható felállásra kell-e számítanunk a jövőben.

Nagyon korai még ilyen konkrét kérdésekről beszélni

– Még el sem kezdődött a közös munka, így ilyesmiről nem tudok beszélni. Tapasztalatokat kell gyűjtenem a játékosokról, a legideálisabb pozíciójukról, az erősségeikről és a legfontosabb fejlődési pontokról, majd csak utána tudok formációról, játékrendszerekről nyilatkozni.

A teljes beszélgetés ITT érhető el.

címlapkép: fcdac.sk

Olvasói sztorik