Magyar foci

14 játékosát, a kapusedzőt és az orvosi stábot is elküldte László Csaba Skóciában

Bizalmat kapott, átalakításba kezdett. Az újítása: alacsonyabb alapfizetés, nagyobb prémiumok.

A Dundee United FC menedzsere, László Csaba a Sport TV Mai helyzet című műsorának vendége volt. Együttese nem jutott fel az első osztályba, de nem a vezetőedzőt küldték el a csapat éléről, hanem ő kapott szabad kezet, elküldte a gyengébb játékosokat, megváltoztatta a scouting és a fizetési rendszert is. A Celtic és a Rangers után lehet itt lesznek a legnagyobbak a prémiumok Skóciában, de alacsonyabb lesz az alapfizetés. Nagyon fontos neki, hogy minél több bérletese legyen a klubnak.

– Legyünk őszinték, mindenkinek van egy bizonyos szerepe abban, hogy mennyire eredményes a csapat. Persze az edzőnek van az egyik legfontosabb szerepe. Mielőtt oda kerültem, sajnos nem szerepeltek olyan jól, mint ahogy kellett volna, vagy ahogyan számították. Mindenféleképp szeretett volna a Dundee United visszakerülni a skót első osztályba, ahol a helye van. Legyünk őszinték, az ötödik-hatodik legnagyobb klub Skóciában. Abban a fél évben, ami mögöttem van, voltak jó mérkőzések, voltak hullámvölgyek. De végül úgy döntött a vezetőség, hogy nem az edzőt küldi el, hanem teljesen megpróbálunk egy új struktúrát fölépíteni, és megpróbálunk egy olyan csapatot összerakni, ami tényleg ki tudja harcolni azt, hogy jövőre felkerüljön

– mondta a Sport TV Mai helyzet című műsorában László Csaba arról, mi történt a Dundee Unitednél azután, hogy a csapat nem jutott fel az első osztályba. A strukturális változás során nem csak 14 játékostól, de a kapusedzőtől és a teljes orvosi stábtól is megváltak, de a második csapatnál is voltak változások. Vadonatúj csapat fölállításán dolgozik, így sokkal nagyobb felelőssége is lesz.

Dél-amerikai kiszemeltje van a Ferencvárosnak
200 millió forintos üzletről van szó.

A cél a direkt feljutás, ehhez kell egy bizonyos anyagi háttér, viszont a Dundee Unitednál is vannak kitételek:

– Nem úgy van, hogy például hozok öt külföldi játékost. Letettünk csapaton belül egy olyan szabályt, hogy három, de maximum négy külföldi lehet a csapatban és ezek minimum két klasszissal jobbak kell legyenek, mint a hazai játékosok.

A keretben öt játékos maradt, akinek még volt élő szerződése, és volt egy, akinek új szerződést ajánlottak, a többiek mind elmennek.

– Ha próbálsz egy csapatot építeni, akkor Európán belül gyorsabban össze tudsz szedni olyan játékosokat, akikről meg vagy győződve, hogy segítik a klubot. De a klubnak van saját filozófiája, ami mellett nem lehet elmenni, én sem tudok elmenni. Vannak belső szabályok, amiket igenis tudomásul kell venni. De a másik oldalon persze van az a bizonyos nyomás, hogy olyan csapatot kell összerakni, ahol a közönség is azt érzi, hogy ez a csapat tényleg képes lesz feljutni az első osztályba. És igenis sokat számít az, hogy az igazolásokkal mennyi bérletes nézőnk lesz. Érdekes, hogy tavaly 1500 bérletes volt, ami minden idők legkevesebbje a Dundee Unitednél. Úgy általában az első osztályban 8 ezer körül van a bérletesek száma – nyilatkozta a játékosokról és a szurkolókról is a magyar szakember.

László Csaba teljesen megváltoztatta csapata scouting rendszerét is, mert a korábbi nem hozta azt a minőséget, amit a Dundee United elvárt volna, így szabad kezet kapott egy teljesen új stratégia kidolgozására.

– Visszahoztam négy olyan embert, akik a Dundee Unitedban futballoztak, emellett közönségkedvencek voltak, és szakmában is elismert emberek. Az ő segítségükkel gyorsan feltérképeztük, milyen lehetőségeink vannak az anyagiak ismeretében, és kik azok az emberek, akik segíteni fogják a Dundee United-et sportszakmailag. Utána kezdünk el azon dolgozni, hogy kik azok a játékosok, akik mozgathatóak. Kapcsolatban vannak velem minden nap, hozzák a neveket, analizáljuk, összerakjuk, felhívjuk, meghívjuk, bemutatjuk az új projektet azoknak az embereknek, akik tényleg számításba jöhetnek. Így, lassan-lassan építkezve június 18-ra kell legyen legalább 20 olyan játékos, akivel el tudjuk kezdeni a felkészülést.

Összesen 22 mezőnyjátékossal és 3 kapussal számolnak, illetve a második csapatból 2-3 játékos mindig megkapja a lehetőséget, hogy az első csapattal eddzen. Emellett 2 helyet nyitva hagynak az átigazolási időszak végéig.

A szakember szerint nagyon fontos az is, hogy hány bérletes van. Ezért jó nevű játékosokat próbálnak igazolni. Jelenleg 3 ezer bérletes szurkoló van, és úgy gondolja jó nevű játékosok igazolásával a bajnokság kezdetére elérhetik akár az 5 ezret is augusztus végére. Ez azért fontos szerinte, mert ez adja az anyagi lehetőséget.

A büdzséről is beszélt a szakember:

– Ugyanannyi, sőt a tavalyi szezonhoz képest 10 százalékkal kevesebb a büdzsé. Ez azért van, mert átszerveztem menedzseri oldalon a büdzsét. Eddig magas alapfizetést kaptak a játékosok, és kevés volt a prémiumok, ami arra késztet, hogy minél sikeresebb legyél. El merem mondani, hogy Skóciában a Celticen és a Rangersen kívül lehet nálunk van a legmagasabb prémium, bónuszrendszer, ami arra készteti a játékosokat, hogy ha sikeres, akkor szinte egy hónap alatt négy nyert mérkőzéssel meg tudod keresni az alapfizetésedet. Az hatalmas összeg.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik