A DAC magyar hőse a Premier League-ben?

Vida Kristopher az utolsó bajnoki fordulóban Európába lőtte a dunaszerdahelyieket; azt is elárulta, meddig tervez a felvidéki csapatnál.

Vida Kristopher és a dunaszerdahelyi FC DAC a szezon végén bronzérmet ünnepelhetett a szlovák élvonalban, a felvidéki csapat így a következő idényben az Európa Liga selejtezőjében is megmutathatja magát. A 22 éves, támadó szellemű magyar játékossal szezont értékelt a Rangadó.hu.

– Hosszú szezont tudhat maga mögött a csapat, és persze én is – kezdte Vida. ‒  Akadt idény közben mélyrepülés, de szerencsére több csúcspont is. Tavasszal nagy örömünkre felfelé indult meg a csapat, nekem is nagyon jól ment a játék, ez természetesen boldogsággal töltött el.

Vida tavasszal a DAC vezére lett. Fotó: fcdac.sk

– Néhány nap már eltelt a történelmi bravúr és a bronzérem megszerzése óta. Tudatosult már önben a nagy tett?

– Olyan tettet hajtottunk végre, ami valóban történelmi a klub életében. Ennyi ponttal, azaz ötvenhéttel még sohasem volt harmadik a DAC. Nagy tett az is, hogy indulhatunk Európában, hiszen erre legutóbb huszonöt éve volt példa. A szezon előtt az előzetes tervünk az volt, hogy végezzünk az első hatban. Ezt sikerült jócskán túlszárnyalni… Tisztában vagyunk azzal, mindenki roppant büszke most ránk Dunaszerdahelyen.

Vida Kristopher volt a tavasz legjobb DAC-játékosa? ITT tudsz szavazni!

– Az utolsó fordulóban duplázott és kiosztott két gólpasszt is a Ruzomberok ellen, így az Európa Ligába vezette a DAC-ot. Ez volt ön számára a szezon legjobb mérkőzése?

– Talán a legfontosabb pillanat az volt, amikor áprilisban a Trencin elleni találkozón újra gólt szereztem. Akkor olyan formát mutattam, amit régóta vártam magamtól, így fordulópontként éltem meg azt a mérkőzést.

– Mondhatjuk, hogy a szezonzárón minden összejött és ennél szebbről aligha álmodhatott?

– Az utolsó, Rózsahegy elleni találkozót nevezhetjük kulcspillanatnak, hiszen tényleg nagyon jól sikerült minden. A találkozó előtt három vereséget húztunk be, de elárulhatom: így sem volt pánik a csapaton belül. Tudtuk, hogy mire vagyunk képesek, és a mérkőzést megelőző héten csak arra koncentráltam, hogy góllal és gólpasszal vezessem győzelemre a csapatot. Duplán összejött!

Vida Európába lőtte klubcsapatát

– A nehéz, hullámvölgyekkel tarkított szezon végén kijárt már, hogy a DAC-szurkolók végre önt éltessék?!

Nyilván nagyon sokat jelent nekem, hogy a Rózsahegy elleni mérkőzés után a szurkolók a nevemet skandálták. Örülök, hogy olyan teljesítményt nyújtottam, ami elnyerte a tetszésüket, rengeteg jelent ez számomra.

– Az Európa Liga-indulást érő győzelmet alaposan megünnepelték – több ezer fanatikus szerdahelyi drukkerrel. Eddigi pályafutása felejthetetlen pillanatai közé sorolja a nagy sikert?

– A dunaszerdahelyi ünneplést és a körítést ahhoz tudnám hasonlítani, mint amikor néhány évvel ezelőtt a De Graafschappal feljutottunk a holland élvonalba. Most a DAC-cal azt ünnepeltük, hogy EL-induló lett a csapatunk, itt Dunaszerdahelyen is legalább akkora ünneplés volt, mint korábban Hollandiában.

Ezeket a pillanatokat már senki nem veheti el tőlem és soha nem is fogom elfelejteni.

– Rögös út vezetett a felejthetetlen pillanatokig, hiszen ősszel kiszorult a DAC-kezdőből, kevés lehetőséget kapott. Hogyan verekedte vissza magát a tizenegybe, illetve mit tett azért, hogy tavasszal a Dunaszerdahely kulcsjátékosa lehessen?

– Több összetevője is volt a változásnak. Télen jó felkészülést zártunk Törökországban, a kiváló szakmai munka mellett arra is volt lehetőség, hogy a csapat még jobban összeérjen, nagyszerű barátságok szövődtek. Tavasszal a magyar srácokkal, Mervó Bencével és Kalmár Zsolttal különedzéseken vettünk részt Győrben. Mindezekből olyan erőt merítettem, ami tavasszal még többet hozott ki belőlem. Ezentúl tavasszal heti egy alkalommal a mentális felkészülést elősegítő kurzuson vettünk részt a csapattal. Ez nagyon sokat segített a koncentrációban, illetve segített visszahozni az önbizalmunkat.

– Hogyan kell elképzelni egy ilyen DAC-összetartást?

– A csapat leül egy szakemberrel, nevezzük tanárnak, akivel átbeszéljük az előző mérkőzést, kibeszéljük a hibákat, illetve azt is, ami jó volt. Csapatépítő játékok, foglalkozások segítettek az oldott légkört, illetve rész vehettünk egyéni órákon is, amivel a saját képességeinket fejleszthettük.

A kiváló csapatszellem is kellett a szerdahelyi sikerekhez. Fotó: fcdac.sk

– Változás volt az is, hogy tavasszal már a támadósorban láthattuk a pályán. Ehhez könnyedén alkalmazkodott? Korábban a DAC-ban inkább a középpályán kapott lehetőséget…

– Az „új” pozíció nem volt számomra teljesen szokatlan, hiszen Hollandiában játszottam már kétcsatáros rendszerben támadót. Éppen ezért itt, Dunaszerdahelyen sem okozott gondot, ha csatárt kellett játszanom, vagy éppen a tízes pozícióban. Sérülés miatt kaptam meg a mestertől a bizalmat, de szerencsére tudtam vele élni, így nem volt oka arra, hogy változtasson.

– Kulcsszereplő lett tavasszal Dunaszerdahelyen, élvezte a közös munkát Marco Rossival?

– Természetesen! Rossi nagyon nagy taktikus, az edzéseken rengeteg taktikázunk, sokat gyakoroljuk, mit és hogyan kell a pályán megvalósítanunk.

A kiváló taktikai felkészültség pedig remek csapatszellemmel és összetartó erővel párosult, szerintem ez volt tavasszal a sikerünk titka.

– Két szezont húzott le Dunaszerdahelyen. Nem bánta meg, hogy Hollandia után a Fortuna Ligát választotta?

– Nem, hiszen 2016-ban szükségem volt a váltásra. Abban a pillanatban a legjobb döntés és a legjobb lehetőség a DAC volt. Voltak nehezebb időszakaim, de végül mindkét szezonom jól sikerült, gólokkal és gólpaszokkal voltam a csapat hasznára. A mostani tavaszom pedig tényleg kiemelkedőre sikerült.

– Az a terv, hogy nyáron Vida Kristophert is DAC-mezben láthatjuk az Európa Ligában?

– Igen, így képzelem el a folytatást. Szeretném, ha a csapattal minél jobb eredményt érnénk el az EL-ben. Az álmom, hogy minél tovább meneteljünk a nemzetközi kupasorozatban. Velem együtt sok szerdahelyi játékosnak ez még nem adatott meg, így élveznünk kell majd az ott töltött perceket. Azt nem mondom, hogy megnyerjük az Európa Ligát, de két-három-négy kört nagyon jó lenne menni. A pontos célkitűzéseket majd június közepén határozzák meg a vezetők, akkor újra találkozik a csapat és megkezdjük a felkészülést.

Vida a DAC-cal készül az Európa Liga-meccsekre. Fotó: fcdac.sk

– Hosszútávon is a DAC-nál képzeli el a folytatást?

 A cél nem az, hogy Dunaszerdahelyről vonuljak vissza, de jelenleg jól érzem magam a klubnál, a tavaszi formámat szeretném átmenteni az új szezonra.

– 2019 nyaráig él a szerződésem, a hosszabbítás sincs kizárva, de ennél többet most nem tudok mondani.

– Korábban azt nyilatkozta, hogy az angol élvonalról álmodik. Addig még újabb állomáshelyeket is el tud képzelni karrierjében?

A Premier League az álmom, ez igaz, de addig meglátásom szerint igenis szükségesek a lépcsőfokok.

– Könnyen elképzelhető, hogy újabb állomáshelyek vezetik majd utamat egy nagy külföldi topligába. Ezentúl arra is szükség lenne, hogy minél több nemzetközi kupameccset vívják, illetve a válogatott mérkőzések is segíthetnék az előrelépést.

– Említette, hogy június közepén áll újra munkába Dunaszerdahelyen, addig is mivel tölti a jól megérdemelt vakációt?

– Egy hete már hazautaztam a barátnőmmel és a kutyusommal Budapestre. Pihenéssel telnek a hétköznapok, családi körben töltődöm fel az új szezonra. A labda egyelőre a sarokban, de szerintem egy jó hét múlva már biztosan hiányozni fog…

címlapkép: fcdac.sk