Magyar foci

Magyar edzőt kap Neymar, Mbappé és Dani Alves?

A Rangadó kérésére Várhidi Péter mérlegelte, mire számíthat Lőw Zsolt a párizsi öltözőben.

Thomas Tuchel hivatalos kinevezése óta már a párizsi lapok is arról írnak, hogy a jelenleg RB Leipzig alkalmazásában álló Lőw Zsolt lehet a német szakember segítője a Paris Saint-Germainnél. A fiatal magyar szakemberrel játékosként az Újpestnél és a válogatottnál is együtt dolgozó korábbi szövetségi kapitányt, Várhidi Pétert kérdezte a Rangadó, hogy vajon Lőwre másodedzőként milyen feladat várna a világhírű klubnál, és a Neymarhoz hasonló nehezen kezelhető sztárjátékosok miképp’ fogadják el, mennyire tisztelik a vezetőedző jobbkezét.

Megvan a Real Madrid új galaktikusa? Arsenal-ajánlat Ronaldónak
Nincs pihenő a világfutballban, mutatjuk a legerősebb csütörtöki híreket.

Nem egyszerű feladat, mert a sztárjátékosok jellemzője – ami miatt klasszisok tudtak lenni a tehetségükön kívül – a nagy egójuk. Elképesztően egoista emberek, akiket némi túlzással a csapattárs és az edző sem érdekel, csakis saját maguk és saját magukat tolják előtérbe mindenhol. Borzasztóan nehéz őket kezelni még vezetőedzőként is, nemhogy másodedzőként.

– kezdte Várhidi, aki szerint egy ismeretlenebb szakembernek jóval nehezebb dolga van a csillagokkal, mint egy befutott, ismert trénernek.

Lőw Zsolt több helyen is volt a játékosom, de nem ismerem az edzői személyiségét. Nem tudom, mire helyezi a fő hangsúlyt, hogyan gondolkodik, milyen a filozófiája. Ebből a szempontból kevésbé ismerem, de ilyen esetben az is közrejátszik, hogy ő azért játékosként nem volt sztár, tehát kevésbé ismerik. A Real Madridnál Zidane azért is tudott rögtön kulcsfigura lenni, mert ismerték a múltját, és tudták, hogy a világ egyik legjobbja volt. A rutinosabb, nagynevű edzőket könnyebb elfogadni, hiszen már több helyen bizonyítottak. Igazából nem is csak a Lőw Zsoltot féltem ebben a helyzetben, hanem Tuchelt, aki még nem sztáredző kategória. Még az ő személyisége sem igazán forrhatott ki, és nem lesz egyszerű belépni egy ilyen nagycsapathoz, ahol sztárjátékosok szerepelnek.

– Lőw Zsoltnak a helyzete attól is függhet, hogy magát a vezetőedzőt hogyan fogadja el a csapat – folytatta a magyar bajnok edző. – Ha a vezetőedző nehezen tudja kezelni a sztárokkal teletűzdelt öltözőt, akkor a másodedzőnek is sokkal nehezebb a dolga. Zsoltnak kell tudnia, hogy mennyire tudja majd elfogadtatni magát ezekkel a sztárokkal, és az elveit mennyire tudja ráhúzni a csapatra, miképp tudja kezelni az öltözőt. Ezernyi kérdés vetődik fel ilyenkor, és ezek alapján fogják Zsoltot elfogadni, elismerni, megbecsülni. Jó személyiséggel és kisugárzással persze ezt pillanatok alatt lehet kezelni.

Adódik a kérdés, hogy Lőw esetleges párizsi szerepvállalása mit jelenhet a pályafutásában és akár a magyar foci megítélésében, hiszen nem mindennapos, hogy magyar edző ilyen világhírű csapatnál dolgozik.

Azt gondolom, hogy a magyar foci megítélése szempontjából nem jelent semmit, viszont Lőw pályafutásában nagyon sokat. Ha ott másodedzőként jól dolgozna Tuchellel, akkor sokkal nagyobb az esélye ebből a helyzetből vezetőedzővé válni. Könnyebb lenne olyan öltözőbe is bekerülni, amely sztárokkal van tele. Az ő szempontjából óriási előny lenne, ha ilyen csapatot tudna dirigálni. Elképesztő tapasztalatokra tehetne szert, és ha jól végzi a munkáját, akkor magas szinten fog belőle profitálni.

– zárta Várhidi Péter.

Olvasói sztorik