Magyar foci

Leekens szerint még Izlandnál is jobb lehet a magyar válogatott

A kapitány hisz abban is, hogy pár év múlva magyar játékos focizik a Barcában vagy a Chelsea-ben.

Maga jelentkezett egy futballőrült országba a sokkoló eredményeket produkáló magyar válogatott vezetésére. A feladat: eljuttatni a csapatot a 2020-as Európa-bajnokságra. Nemzetközi tapasztalata van, nagy sikere 25 éve nincs. De: épített már nagy csapatot és része van a belga futball feltámadásában. Nálunk mire jut Georges Leekens szövetségi kapitány? A A magyar válogatott szövetségi kapitánya, Georges Leekens volt Baló György vendége az RTL Klub, Magyarul Balóval műsorában.

TRAGÉDIA!
Balhéztak az ultrák az EL-meccs előtt: egy rendőr meghalt a zavargásban

– Jobb, ha elmondom az igazat. Négy évvel ezelőtt már kapcsolatban voltam a magyar válogatottal, akkor azonban a megállapodás nem jött össze, Tunéziába mentem végül. Nem a pénz miatt nem tudtunk megegyezni, talán az nem a megfelelő pillanat volt.

– A mostani egyeztetés számomra különleges helyzet volt, sikerült megegyeznünk, hiszen megfeleltem annak a profilnak, amit az MLSZ keresett.

– Csak kemény munkával, komoly ambícióval lehetünk sikeresek. A sikerre mindig éhesnek kell lenni. Belgiumban is az volt a probléma korábban, hogy nem voltak eléggé becsvágyóak a játékosok, pedig nagyon tehetséges focistáink voltak. Itt, Magyarországon is változtatnunk kell azért, hogy a játékosok szenvedélyesebbek legyenek, és küzdjenek még jobban.

Előtérbe kerülhetnek a fiatalok

– Az én feladatom az is, hogy az utánpótlást is segítsem. Nézem folyamatosan az U15-ös, az U17-es, az U19-es és az U21-es csapatokat is. Számolnom kell az U21-es játékosokkal is az A-válogatottnál, hiszen fontos, hogy tapasztalatot szerezzenek, és később rájuk is számíthatok.

– Apró probléma, hogy kevés magyar játékos játszik külföldön. Igaz, sokan vannak külföldön, de közülük csak kevesen játszanak, ez nem jó.

Mi a siker titka?

– Önbizalom, kemény munka és hinni magadban, illetve az, hogy soha ne elégedj meg azzal, amid van: ezek elengedhetetlenek a sikerhez. Remélem, pár év múlva lesz játékosunk a Chelsea-ban vagy az FC Barcelonában. Az biztos, nálam a keretben fiatalok is lehetőséget kapnak, de mindenkinek éhesnek kell lennie a sikerre. Hosszútávon lehetünk olyan jók, mint Izland, vagy akár még jobbak is.

A teljes beszélgetés ITT érhető el.

A kapitány számít a fiatalokra, de mindenkitő kemény munkát vár Fotó: Grigory Sysoev / Sputnik
Olvasói sztorik