Magyar foci

Vitray: az idegeit kíméli, aki nem nézi a magyar válogatottat

A televíziós legendát elszomorította, amit a Feröer-meccsen látott.

November 1-én ünnepli 85. születésnapját a magyar televíziózás legendás alakja, Vitray Tamás, akivel a Borsvasárnapi száma közölt hosszú interjút. A beszélgetés során természetesen a labdarúgás is szóba került.

Ezt olvastad már?

Premier League: Guardiola csapata megdöntheti a gólrekordot

A kiváló riporter szerint rendjén való, hogy a közszolgálati csatorna közvetíti a hazai bajnoki meccseket. Arra nem reagált érdemben, hogy a piaci ár háromszorosáért vásárolta meg az NB I-es jogokat az MTVA, mert nem ismeri az árakat.

– A gond a játékkal van. Ha jó lenne a focink, ezt a kérdést nem tenné fel. Viszont így úgy érzi, bóvliért fizetnek sokat – vélekedett Vitray.

Fotó: www.fortepan.hu

– Néz amúgy televíziót?
– Főleg sportot, arról nem lehet leszokni. Gyerekkoromban Vasas-drukker voltam, de már nem tudom, kik játszanak. Holott a mai napig elmondom azt a tizenegyet, amelyik 1942-ben feljutott az élvonalba.

– A Feröer-meccset nézte?
– Inkább belenézegettem. Elszomorított, amit láttam. Ki-ki vérmérséklete szerint dolgozza fel, hogy régen „focinagyhatalom” voltunk, manapság pedig… Van, aki feladja, és többet nem nézi, de szerintem ettől nem lesz hazaáruló, csak az idegeit kíméli. A tribünön az atrocitások, a gyalázkodó kórusok is azért vannak, mert rossz a játék. Ha jó lenne, néznék megszállottan. Angliában az izgalmas meccsekért még azt is tudomásul vették, hogy néha angol alig játszik.

– Az angol foci a kedvence?
– Még azt is tudom, mióta. 1940 táján kezdődött. Még kissrác voltam, de már tudtam olvasni. Akkor jelent meg egy cikksorozat a későbbi Népsport főszerkesztő – és szépíró – Feleki László tollából, ha jól emlékszem, Magántanuló vagyok az Arsenal iskolájában címmel. Ragyogó portrékat, történeteket írt, ezeknek hatására kezdtem érdeklődni az angol foci iránt. De persze „fülig szerelmes”az Aranycsapatba lettem.

Olvasói sztorik