Magyar foci

Svájc csillagos ötösre vizsgázott a Storck-csapat ellen

A magyar válogatott esélytelen volt Bázelben.

Világbajnoki selejtező, B-csoport, 8. forduló

Svájc–Magyarország 5-2 (3-0)
Bázel, St. Jakob Park. Játékvezető: Tagliavento
Svájc: Sommer – Lichtsteiner, Schär, Djourou, Moubandje – G.Xhaka, Frei (Zakaria, 73.) – Zuber, Freuler, Shaqiri – Seferovic (Embolo, 62.). Szövetségi kapitány: Vladimir Petkovic
Magyarország: Gulácsi – Bese (Lang, 32.), Guzmics, Kádár, Korhut – Elek (Márkvárt, 55.), Pátkai – Varga R. (Sallai, 68.), Nagy Á., Lovrencsics – Ugrai. Szövetségi kapitány: Bernd Storck
Gólszerzők: Xhaka (18.), Frei (20.), Zuber (42., 49.), illetve Guzmics (54.), Lichtsteiner (83.), Ugrai (89.)

A magyar válogatott utolsó idegenbeli vb-selejtezős mérkőzését az éllovas Svájc vendégeként vívta szombat este. Bernd Stock szövetségi kapitány a kezdőcsapatban számolt a DVTK játékosával, Ugrai Rolanddal, aki első ízben kapott lehetőséget a nemzeti csapatban. Petkovic mester a kezdőben nem kockáztatta sem Mehmedi, sem Lang, sem Dzemaili, sem pedig Rodríguez játékát. A négyes bármely tagja egy újabb sárga lap begyűjtése estén kénytelen lett volna kihagyni a portugálok elleni, előzetesen sorsdöntőnek ígérkezik keddi találkozót.

Az olasz Tagliavento sípszavára a piros mezes svájciak kezdték a találkozót, a hatodik percben pedig Shaqiri remek passza után Seferovic került ziccerbe és lőtt hatalmas kapufát, de a csatár már lesen volt…

A 18. percben megtört a gólcsend: Bese adott haza Gulácsihoz, a kapustól azonban elpattant a labda, majd el is csúszott a magyar válogatott egyese, Granit Xhaka pedig villámgyorsan érkezett a kipattanóra és szerzett vezetést a svájciaknak, 1-0. Két perccel később megduplázta előnyét a házigazda: Fabian Frei a tizenhatos bal sarkáról tüzelt kapura, a lövésbe Bese tette bele lábát, ami így védhetetlenül kötött ki a magyar hálóban, 2-0.

VIDEÓN A TALÁLKOZÓ GÓLJAI ITT!

A szünet előtt három gólra növelte előnyét a svájci válogatott: a 42. percben Lang pontatlanul passzolt Nagy Ádámhoz, Pátkai földet fogott, Shaqiri viszont lecsapott a labdára, majd a bal oldalon érkező Zuberhez passzolt, aki nagyon higgadtan lőtte ki a jobb alsót, 3-0.

Hengereltek a svájciak Fotó: Europress, AFP

A szünet után a magyar csapat bánatára folytatta gólgyártást a házigazda. A 49. percben Seferovic passza után Zuber perdített kapura, a középre tartó lövést Gulácsi nem tudta kipiszkálni a léc alól, 4-0. Az 54. percben Guzmics Richárd remek lövésével szépített a magyar válogatott, a védő Sommer tenyeresére csapott le remek ütemben és lőtte ki a svájci kaput, 4-1.

A folytatásban leült a játékot, a svájci rohamok valamelyest alábbhagytak, ám Lichtsteiner ragyogó lövésével a hajrában meglőtte ötödik gólját is a listavezető, 5-1. Ugrai Roland révén a mieink a hajrában még zárkóztak, így alakult ki az 5-2-es végeredmény.

A magyar válogatott számára ezen a találkozón Guzmics és Ugrai góljai jelenthetettek némi szépségtapaszt. A svájciak az öt rúgott góljuk mellett annak is örülhettek, hogy továbbra is magabiztosan őrzik első helyüket a csoportban, záróakkordként kedden Portugáliával meccselnek az automatikus világbajnoki részvételért – miközben a nagy rivális előtt őrzik három pontos előnyüket. A magyar csapat három nap múlva hazai pályán Feröerrel meccsel majd a harmadik helyért.

A csoport állása Fotó: uefa.com
Olvasói sztorik