Magyar foci

Alázzák az angolok? Torghelle csattanós választ adott

Tíz magyar játékosnak, köztük az MTK Budapest támadójának adatott meg, hogy az angol élvonalban pályára lépjen.

Az angol Daily Mail minap közölt szubjektív Top100-as listáján magyar névre bukkanhattunk, hiszen a összeállításban Torghelle Sándor is helyet kapott. A lap a 35 éves rutinos játékost az angol élvonal történetének hetvenedik leggyengébb támadójának választotta meg. Az MTK Budapest erőssége egy szezonon keresztül (2004–2005) volt a Premier League-ben vitézkedő Crystal Palace játékosa, Torghelle pedig jó szokásához híven az ehhez hasonló helyzeteket is helyén kezeli, és a Rangadó.hu-nak elárulta: nincs oka a szégyenkezésre.

A 22 éves Torghelle a PL-ben szerepelhetett Fotó: Getty Images

– Semmi problémám nincs az angol lap listájával, miközben azt sem szabad elfelejteni, milyen kevés magyar játékos tud eljutni a Premier League-ig. Rajtam kívül ez a nagy lehetőség Kozma Istvánnak, Fülöp Mártonnak, Kurucz Péternek, Király Gábornak, Gera Zoltánnak, Buzsáky Ákosnak, Halmosi Péternek, Priskin Tamásnak és Bogdán Ádámnak adatott meg – nekem tehát ezen tíz játékos kis csoportjában jutott hely. Innentől kezdve nem lehet semmi problémám azzal, ott vagyok ezen listán is, hiszen láthatjuk, milyen kevés magyar játékos mondhatja el magáról, hogy a világ egyik legerősebb topbajnokságának csapatáig eljutott. A 2004–2005-ös szezonom nem úgy sikerült, ahogy elterveztem, de játszhattam a Premier League-ben, ezt senki nem veheti el tőlem. Huszonkét esztendősen nekem megadatott, hogy az angol élvonalban pályára léphettem, ebben szerintem semmi szégyellnivaló nincs, örülök, hogy a fenti listán is ott lehettem.

Torghelle Sándor a 2017–2018-as versenykiírásban az NB I felé öles léptekkel haladó másodosztályú MTK-t már hat góllal segítette, de felidézte azt is, milyen emlékeket őriz a szigetországi évéből.

– Büszke vagyok arra, hogy tizenkét alkalommal pályára léphettem a Premier League-ben, a Charlton elleni Ligakupa-meccsen pedig még gólt is szereztem, persze tudom, lehetett volna jobb is a 2004–2005-ös szezonom. Ugyanakkor azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy akkoriban egy csatárral játszott a Crystal Palace, a kiváló képességű, angol válogatott Andy Johnson volt az elsőszámú gólfelelősünk. Andy akkor a PL gólkirályi címéről centikkel maradt le a legendás Thierry Henry mögött, csapattársam huszonegy gólt szerzett egy szezon alatt, így őt értelemszerűen nagyon nehéz volt kiszorítani. Ez nemcsak nekem nem sikerült, hanem az olasz válogatott kerettag Nicola Ventolának vagy éppen az uruguayi Gonzalo Sorondónak sem. Az előző idényben (2003–2004 – szerk.) nagyon fontos gólokat lőtt az angol Neil Shipperley, de ő is kevés lehetőséget kapott akkoriban, tehát hozzám hasonlóan jónéhány csatár háttérbe szorult. Ebben az időszakban nagyon nehéz volt odakeveredni a kezdő tizenegy közelébe, de mondhatom, hogy még a kispadra is – összegzett a negyvenkétszeres válogatott Torghelle.

Olvasói sztorik