Magyar foci

Az állambiztonság megfigyelte Knézy Jenőt

Kiderült, a Fradi B-közép új vezetőjét látták benne.

A besugnak.blog.hu a Mit rejtenek az ügynökakták? című összeállításában azt írja: idősebb Knézyről 1965 és 1969 között Kovács István, később pedig egy Csillag nevű ügynök jelentett. A belügyet az érdekelte, a közismerten Fradi-érzelmű egyetemista milyen tevékenységet fejt ki a zöld-fehér futballdrukkerek táborában, a kemény magban.

A 2003-ban elhunyt legendás sportriportert egyetemista korában figyelte meg az államhatalom, mert a Fradi B-közép következő vezetőjét látták benne.

„1964 telén, illetve kora tavaszán az állambiztonság (…) gumibotozással, beidézéssel, beszervezéssel, harmincnapos elzárásokkal oszlatta fel az akkori B-közép magját” – írja a Besúgnak blog az egyik bejegyzésében.

SÉRÜLÉS
Lukaku kidőlt a belga válogatott edzésén

A csoport a következő év májusára mégis újjáalakult, ezért az állambiztonság különös figyelmet szentelt a csoportra, megfigyelték az akkor 20 éves egyetemistát, Knézy Jenőt is, mert az gondolták, ő lesz a szurkolói csoport következő vezetője.

„A csoport jelenleg úgy néz ki, hogy nagyobb lesz, mint a régi. Még egyelőre nincs meg a vezetőjük, de úgy néz ki, hogy a rendesebb csoportban egy Jenő nevezetű kb. 20 éves, magas, intelligens fiú lesz a vezető” – szerepel az egyik jelentésben.

A következő hónapokban két ügynök tíz mérkőzésre is elkísérte Knézyt és társait, kérdezgették őket, megpróbáltak minél több információt begyűjteni róluk. Később kiderült, nem Knézy lesz a vezér, ráadásul semmi olyat nem tett, ami indokolta volna, hogy tovább jelentsenek róla.

A Borsmegkérdezte ifj. Knézy Jenőt a történtekről, ő azt mondta, a történet nem új, másfél-két éve egy Fradi-kiadványban írtak már erről. – Azóta jártam az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában, az Eötvös utcában, belenéztem Kovács és Csillag archívumába, tudom, kiről és mit írtak. Viszont a tartótisztjük kiléte nem derült ki – tette hozzá.

Knézy Jenő volt az egyik leghíresebb magyar sportriporter Fotó: MTI
Olvasói sztorik