Magyar foci bajnokok ligája

Százmilliókért küzdenek a magyar csapatok a nemzetközi kupaporondon

A Honvéd 99 millió; a Vasas, a Ferencváros és a Videoton máris 66 millió forintot érezhet a zsebében.

Csütörtökön megkezdték a szereplésüket a magyar csapatok a nemzetközi kupaporondon. A Vasas a Beitar Jeruzsálem vendége volt az Európa Liga-odavágón, a Ferencváros a lett Jelgavát fogadta, míg a Videoton ellenfele a máltai Balzan.

A Blikk pedig szemléletes grafikát készített arról, mekkora pénzösszegek forognak kockán a magyar csapatok számára. Amelyik együttesünk már az első körben búcsúzni kényszerül, az 66 millió forinttal gazdagodik, míg amely túljut aktuális ellenfelén máris kétszer 69 milliót tehet zsebre, függetlenül a következő kör eredményétől.

Igazán jól azonban a csoportkör fizet, a legjobb 48-ba kerülés 800 millió forinttal kecsegtet. Ehhez viszont négy csapatot kellene búcsúztatni. A BL-ben ennél sokkal többet lehet kaszálni: amennyiben a Honvéd legyőzné a Hapoel Beer-Sevát, s azt követő párharcot is megnyerné, akkor csaknem 1 milliárd forinttal gazdagodna.

A magyar csapatok közül legutóbb a Videoton járt az Európa Liga csoportkörében, a 2012-13-as idényben. Érdemes megemlíteni, hogy milyen sokat emelkedtek a pénzdíjak az elmúlt években, ugyanis akkor még csak 370 millió forintot ért a csoportkörbe jutás. A székesfehérvári csapat a további két győzelemmel mintegy 540 millióra tornászta bevételét, s ez az összeg még nem is tartalmazta a televíziós jogdíjakat, illetve a jegybevételből befolyó összegeket.

Két évvel korábban a Debrecen járt az EL-csoportkörében. A hajdúsági csapat akkori árfolyamon számítva 285 millió forintot kapott azért, és a Sampdoria elleni három pont további 40 milliót ért.

Az elmúlt évtized legnagyobb sikerét is a Debrecen jegyzi, 2009-ben a Bajnokok Ligája-főtábláján vitézkedett. A klub pedig akkori árfolyamon számolva mintegy bruttó 2,5 milliárd forintot könyvelhetett el.

A Debrecen 2004-ben, a Ferencváros pedig 2005-ben az Európa Liga elődjében, az UEFA Kupában szerepelt kiválóan. A zöld fehérek csoportkörbe jutottak, a hajdúságiak pedig a tavaszt is megélték, azonban akkoriban még ebben a sorozatban nem voltak magas pénzdíjak, így nem tudtak jelentős bevételhez jutni.

Olvasói sztorik