Magyar foci

Storck: Lesz olyan, akit nem hívok meg többet a válogatottba

A szövetségi kapitány már a jövőbe tekint.

Bernd Storck szövetségi kapitány az M4 Sportnak adott interjújában már a jövőbe tekintett, s a következő világbajnoki-selejtezőre készül, miután bizalmat kapott az MLSZ elnökségétől.

– Lettország ellen egy más válogatottnak kell majd ott állnia akarat szempontjából. Minden egyes centiméterért meg kell küzdenünk, és akkor a szurkolók is mögénk fognak állni.

Bernd Storck elmondta, őt is sokkolta az andorrai vereség, de leginkább a szurkolókat sajnálja. – Akiket összeállítottam, ők voltak az én csapatom. Bíztam bennük, hogy jól fognak játszani Oroszország és Andorra ellen. Nem így alakult, ezt nagyon sajnálom. Meg kell találnunk az utat, hogy kikerüljünk ebből, és azt is tudom már, hogy hogyan. Meg vagyok győződve arról, hogy a hajót a megfelelő irányba fogjuk tudni forgatni. Jó játékosaink vannak, csak sajnos voltak olyan körülmények – és ez nem magyarázkodás, hanem tény –, amelyek ilyen nehéz helyzetbe sodortak minket. Az Eb-n 23 nemzetközileg tapasztalt játékosunk volt, közülük kettő, Juhász Roland és Király Gábor kiesett. Ebből a 21 játékosból áll az alapcsapatom, plusz van néhány fiatal tehetség, akiket szeretnénk felvezetni az A válogatottba. Ha megnézzük a mostani 25-ös keretet, akkor azt látjuk, hogy sok tapasztalt játékos sérülés miatt nem tudott részt venni ezen a meccsen, illetve volt egy megállapodás a klubokkal, hogy bizonyos játékos otthon maradtak. Tehát igazából csak kilenc játékossal, plusz a fiatalokkal tudtam elkezdeni az orosz mérkőzést. Nem tudtam, hogy az orosz meccs után még további három sérült lesz, tehát igazából csak hat Eb-t megjárt mezőnyjátékosom volt, ráadásul Stieber meccs közben kidőlt.

A tréner elmondta, Dzsudzsák Balázsnak igaza volt a mérkőzés után adott emlékezetes interjújában, amelyben egyes játékosok hozzáállását kritizálta. – Minden játékosnak tudnia kell, hogy ha a válogatott mezt viseli, akkor az mit jelent. Ilyenkor felelősségem van az egész nemzettel szemben. Ha megkapjuk ezt a lehetőséget, akkor mindent bele kell adni, hogy eleget tegyünk ennek a meghívásnak. Ha nem tudom ezt megmutatni, akkor nem vagyok válogatott játékos. Azok a játékosok, akik ott voltak, nem mutatták ezt meg. Nem tudom, miért, de ahogy teljesítettek, arra nincs magyarázat.

Storck szerint jó játékosaink vannak, bízni kell bennük, de felelősségteljesebb játékot kell tőlük követelni. – Ezeknek a játékosoknak tisztában kell lenniük a saját felelősségükkel, ha bekerülnek a válogatottba. Ezen az úton kell tovább haladnunk, pontosan ugyanilyen következetesen kell segíteni nekik, hogy javuljanak, legyen ez akár az erőnléti vagy a mentális terület. A mentális kihívás fontos, hogy ebben fejlődjünk, és segítsük őket, ha problémáik vannak. Hinni kell bennük, és nem csak azt mondani, hogy nem képesek rá, csak mert egyszer nem jött össze.

Olvasói sztorik