Magyar foci

Sallói István: Andorrát nem lehet a magyar edzők nyakába varrni

Egyedül Eppel szereplése volt megkérdőjelezhetetlen az egykori válogatott labdarúgó szerint.

Csütörtök este eldőlt: Bernd Storck az andorrai vereség ellenére is marad a magyar válogatott élén. A döntésről a következő napokban még sokan el fogják mondani a véleményüket, így tett most Sallói István korábbi válogatott játékos és sportvezető is, aki a DigiSport Reggeli Start című műsorában szólalt meg.

– Az én fiam, Dani is azt bizonyítja, hogy nemcsak a kiemelt akadémiákról lehet magas szintre eljutni. Ő egy kisebb futballiskolában nevelkedett, rossz körülmények között, de persze később segített neki, hogy középiskola alatt egy évet cserediákként Kansasben töltött, ahol jól teljesített a helyi utánpótlásban – kezdte Sallói, majd rátért az MLSZ döntésére is.

– Ha Bernd Storck csak egy szimpla szövetségi kapitány lett volna, majdnem biztosra veszem, hogy leváltották volna, hiszen egy sem élt még túl a magyar válogatott élén ilyen kínos kudarcot. Nem is csak Andorráról van egyébként szó, hanem a folyamatról: az utolsó négy mérkőzés nem jól sikerült és a válogatási elvek teljesen felborultak, még a sok sérüléssel együtt is magyarázhatatlanok lettek – mondta az egykori válogatott labdarúgó.

– A helyzet azonban nem egyszerű, hiszen Bernd Storck sportigazgató is. Ez a poszt egyébként nem úgy jött létre, hogy az MLSZ megkereste a világon számunkra legjobb, elérhető sportigazgatót és szövetségi kapitányt, hanem teljesen véletlenszerűen omlott minden a német kezébe. Egyrészt Dárdai Pál ajánlotta őt, másrészt az ő távozásával került ideiglenesen a válogatott élére. Nehéz értékelni, hogy sportigazgatóként milyen, hiszen hogy kiderüljön, legalább öt év kell. Szövetségi kapitányként övé az elmúlt 30 év legnagyobb sikere és a legkínosabb kudarca is most már – folytatta “Salec”.

– Az a bizalom, ami mögötte volt, az most teljesen elpárolgott. Innentől kritikus lesz a közeg és nincs több hibázási lehetősége. Az Eb óta Storcknak olyan döntései voltak, ami a nagy önbizalmat és a sérthetetlenséget mutatta. Ilyenkor van az, hogy most már megremeg az ember, hogy nem hibázhat – vélekedett az egykori Videoton-játékos.

– Úgy gondolom, hogy amikor Storck átvette Dárdai Páltól a kapitányi posztot, az első kettő mérkőzésre átvitte ugyanazt a szemléletet, majd a görögök ellen váltott és felvállalt egy nyílt játékot. Elég nagy riodalmat is keltett az MLSZ-ben, hogy hogy kaptunk hirtelen négy gólt, amikor előtte sok ideig gyakorlatilag egyet se. A norvég meccsen visszatért a fegyelmezett és zárt focihoz, amivel sikeresek voltunk, de az elmúlt időszakban ismét próbálkozik a nyílt játékkal a legnagyobb együttesek ellen is. Úgy érzem, picit elvesztettük az arányt – fogalmazott.

Sallói is tagja volt Dárdai Pál stábjának, akiktől Bernd Storck még 2016 őszén megvált.

– Magyar sajátosság a bűnbakkeresés. Az elmúlt 40 év kudarcaiért kellett találni egy felelőst és a kollektív magyar szakma lett az, vagyis bárki, aki magyar. Ez azért nem igaz, mert korábban messze nem voltak ilyen körülmények. 15 éve futballvezetőként dolgozom és voltak olyan időszakok, amikor azt mondtam a vezetőedzőnek, hogy nem hozhat pályaedzőt, mert nincsen rá pénz. Egyetlen egy külföldi tréner sem dolgozna itt, ha jelenleg is ez lenne a helyzet. Igazságtalan mindent a magyar edzők nyakába varrni. Ebben benne van a média, benne vannak a szülők, az emberek gondolatvilága is.

– Bernd Storck esetében most az is kérdés volt, hogy ha ő megy, ki jöjjön. Magyar edző lehetetlen, külföldi nem ismeri a viszonyokat, úgyhogy a legjobb kombináció az, ha egy külföldön szocializálódott magyar veszi át. Tudomásom szerint négy ilyen van: Dárdai Pál, Lőw Zsolt, Szabics Imre és Bódog Tamás. Nézzük meg az ex-jugókat: százával vannak szerteszét a világban edzőként és sportigazgatóként és hazaviszik a tudást – mondta az egykori izraeli légiós.

Bernd Storck túlzott mértékű fiatalításba kezdett a magyar válogatott élén, aminek megittuk a levét. Mostantól azonban a második eséllyel együtt is óvatosabban kell bánnia ezzel, hiszen Damoklész kardja ott lebeg fölötte.

– A fiatalokat akkor lehet behívni, ha olyan teljesítményt nyújtottak, ami alapján megkérdőjelezhetetlen a helyük. Azok közül, akik Oroszország és Andorra ellen játszottak, senkinek a szereplése nem volt megkérdőjelezhetetlen. Egyedül Eppel – aki egyébként már nem is nevezhető fiatalnak – érdemelte azt ki gólkirályként – nyilatkozott erről Sallói.

– Storck eddigi 21 meccsének talán legnagyobb problémája, hogy igazán nagy halat nem tudott elkapni, márpedig ha a hátra lévő selejtezőket végigbuknánk, akkor akár gyengébb kalapba is kerülhetnénk – de ugyanez megtörténhet egy rossz sorsolással is. Erre kell felkészülnünk: valakit meg kell vernünk legalább a 2020-as Eb pótselejtezőjéért – zárta szavait a 13-szoros válogatott egykori labdarúgó.

Olvasói sztorik