Magyar foci

Bundaügy: taktikát váltana az ügyészség, ha a bíróság engedné

Másodfokon egyesíteni akarták azokat az ügyeket, amit korábban ők maguk szedtek szét.

Egy ideje – az elsőfokú ítéletek kihirdetése óta – látszólag nagy csend van a bundaügyben, a Rangadó.hu ennek ellenére megtudta, hogy a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség taktikát akart váltani.

A nyomozati szakaszban egységes eljárást a Központi Nyomozó Főügyészség különböző okokra hivatkozva szétdarabolta. Elsősorban attól tartottak, nehéz lesz kezelni az ügyet a vádlottak nagy száma miatt, holott vannak olyan eljárások is, amelyeknek akár száz vádlottjuk van.

A védők egy része indítványozta az ügyek egyesítését, de ez első fokon nem történt meg, ezek után nagy meglepetés, hogy az ügyészség különösebb indoklás nélkül annak a két ügynek az egyesítését kérték, amelyben egyrészt a REAC, másrészt a Siófok és a Diósgyőr meccsei szerepelnek.

Az indítványt a Fővárosi Ítélőtábla elutasította, és leszögezte, hogy az ügyészi indítvány nem alapos. Hozzáteszik, álláspontjuk szerint az egyesítés jogintézményét a másodfokú eljárás céljaival és a felülbírálat terjedelmére vonatkozó rendelkezésekkel összhangban lehet és kell értelmezni.

„A vádiratok és az elsőfokú periratok alapján az is megállapítható, hogy az ügyészség az egyébként együttesen lefolytatott nyomozást követően 2013. február 4-én – vádelőkészítési szakban – hozott határozatával az ügyek elkülönítéséről döntött ekként a két ügyben különböző vádiratok alapján, de ugyanazon a napon emelt vádat. Ebből az ügyészség kifejezett és megfontolt eljárási aktusa tűnik ki, mégpedig az, hogy a vádhatóság már a vádemelés időpontjában is úgy ítélte meg, hogy az ügyek együttes elbírálása nem célszerű, erre az elsőfokú eljárások során sem tett indítványt.”

„Ilyen előzmények után az ítélőtábla a másodfokú eljárásban már az egyesítésnek semmilyen célszerűségi szempontját nem látta igazoltnak.”

A magyarországi bundaügy 2009 novemberében robbant ki, az MLSZ pedig december 1-én kérte fel a Nemzeti Nyomozó Irodát és az Igazságügyi Minisztérium államtitkárát, hogy a bűncselekmények felderítésében járjanak el. A bírósági eljárás négy nagyobb ügyben folyik, az egyikben tavaly április 30-án, a másikban május 7-én hirdettek ítéletet első fokon. Az úgynevezett nemzetközi, valamint az egri ügyben még mindig első fokon zajlik a tárgyalás.

Olvasói sztorik