Magyar foci

Kiütéssel alakult ki a Magyar Kupa-döntő párosítása

Tizenegy helyen változtatott a hétvégi csapathoz képest a Mezőkövesd és akár annyit is kaphatott volna.

Magyar Kupa, elődöntő, visszavágó

Mezőkövesd-Zsóry FC – Vasas FC 0-5 (0-2)
Mezőkövesd, 1105 néző. Játékvezető: Pintér Cs. – Szert, Farkas B. – Varga G. (Karakó, Berke).
Mezőkövesd: Dombó (Tujvel, 39.) – Pauljevics, Balogh B., Fótyik, Dinjar – Tóth B., Farkas D., Hegedűs M., Orosz (Bacelic-Grgic, 67.) – Veszelinovics (Molnár G., 57.), Diallo. Vezetőedző: Radványi Miklós
Vasas: Nagy G. – Burmeister (Debreceni, 46.), Vaskó, Risztevszki – Szivacski, Vida M., Berecz (Kleisz, 69.), Hangya – Kulcsár T. (Ádám, 65.), Remili – Saglik. Vezetőedző: Michael Oenning
Gólszerzők: Berecz (4.), Kulcsár T. (27.), Saglik (67.), Ádám (71.), Hangya (86.).

Szerda este került sor a Magyar Kupa elődöntőinek második visszavágójára. A találkozó előtt már ismert volt a leendő ellenfél neve, hiszen a Ferencváros az odavágó 8-0-s győzelme után Budafokon is 4-2-re győzött, így várta partnerét a fináléra.

Az odavágón, hazai pályán 2-0-ra győzött a Vasas együttese Angyalföldön az NB I-ben kiesés ellen küzdő Mezőkövesd ellenében, de nincsenek igazán formában, hiszen az azóta lejátszott három találkozón hétszer is betaláltak a kapujukba.

A Vasasnál többé-kevésbé a megszokott kezdő futott ki a pályára, Korcsmár, Debreceni, Ádám Martin és Kleisz Márk kerültek kispadra; de a túloldalon szó szerint sorcsere volt: mind a tizenegy játékos új volt a hétvégéhez képest.

Szép számú Vasas-szurkolósereg és gyér hazai látogatottság mellett vette kezdetét a találkozó.

Igazság szerint meglehetősen hamar pont került a valódi izgalmak végére, hiszen a Vasas már a 4. percben megszerezte a vezetést: Vida kanyarított a védők között teljesen üresen kilépő Berecz fejére, aki könnyedén fejelte azt át a kiszolgáltatottan kilépő Dombó fölött (0-1).

A 9. percben Dinjar ívelt be mélyről, Diallo üresen ugrott, de egy hajszállal magas volt számára a labda. Két percre rá Farkas húzott befelé jobbról szép csellel Vida mellett, majd középre adott, de Diallónak ez is kissé magas volt, pedig az ötösről teljesen tisztán fejelhetett, ám így csak kapu fölé tudta irányítani a játékszert.

A 16. percben ismét Diallo fejelt fölé: ezúttal egy szöglet érkezett a fejére, ez már pontosabbnak tűnt, de hat méterről a kapu fölé ment ez a próbálkozás is. Két perccel később egy felívelést Veszelinovics tett tovább a tizenhatoson, Diallo érkezett és talppal, hét méterről kanalazta kapu felé, Nagy Gergelynek csemege volt.

A kisebb kövesdi lehetőségek ellenére a Vasas szerezte meg a második gólt: Kulcsár kényszerítőzött a jobbszélen Szivacskival, aki aztán laposan középre passzolt Vidához. A középpályás átvette, majd szép mozdulattal, külsővel továbbtolta Kulcsár elé. A volt debreceni támadó 13 méterről lőtt a kapuba (0-2).

A 33. percben Tóth Bence sárgult be, a 34. percben pedig majdnem kiütésesre növelte előnyét a Vasas: Hangya lépett ki bal oldalt a védők mögött, majd középre passzolt Sagliknak. A csatárnak még arra is volt ideje, hogy talppal megállítsa a visszafutó Fótyik mögött elguruló labdát, majd közelről a sarokba lőtt volna, ám Dinjar hátulról érkezett, megkerülte a csatárt és emberfölötti mentéssel beledobta a lábát az ajtó-ablak ziccerbe, így szögletre pattant a játékszer.

A 39. percben Dombó sérült meg ártalmatlan szituációban, Tujvel érkezett a helyére. Több esemény már nem történt, így a szünetre 2-0-s angyalföldi vezetéssel vonultak a felek.

A második játékrészre pihenőt kapott Burmeister, Debreceni állt be. Az 51. percben Farkas Dániel rántotta vissza Kulcsárt, amiért sárga lapot kapott.

Az 53. percben Risztevszki és Veszelinovics kakaskodott, mindkettő sárga lappal gazdagodott. Az 57. percben a Mezőkövesd talán legnagyobb jelenlegi sztárja, Molnár Gábor állt be a meghúzódó Lazar Veszelinovics helyére.

A 61. percben Pauljevics került ziccerbe, Nagy Gergely az ötös sarkáról érkező lövést bravúrral hárította. Egy percre rá egy 28 méterről ráküldött szabadrúgást ütött ki bravúrral a Vasas hálóőre.

A 65. minutumban Tóth Bence löbbölt szépen Diallo elé, aki ezúttal jól lépett ki és be is fejezte az akciót, ám Szert zászlójelére Pintér Csaba lest ítélt – mint az ismétlésből kiderült, hibásan.

Az eset után Ádám Martin kapott lehetőséget Kulcsár helyén. A 67. percben Orosz Márkot Bacelic-Grgic váltotta. Nem sokáig volt a csere után az állás 0-2: a folytatással a bedobást Ádám hozta ki a sűrűből, letette Sagliknak, aki a kapu előterében átvette, tolt egyet rajta, majd lőtt – egy védő beleért, így lett igazán védhetetlen (0-3).

A 69. percben az utolsó csere is beállt, Kleisz jött Berecz helyett. A 70. percben Molnár Gábor emelt Tóth Bence elé, aki ziccerben nem lőtt, hanem elesett, így odalett a helyzet – igaz, ez pedig lesnek tűnt, Szert ezúttal nem jelzett.

A 71. percben már valóságos mészárlássá kezdett alakulni a találkozó, amikor Szivacski passzolt a szélről beljebb Sagliknak. A német-török támadó megfordult, majd a pocsék ütemben kilépő Balogh Béla-Farkas Dániel kettősnek köszönhetően ziccerbe szaladó Ádám Martinhoz játszott (Fótyik ekkor jól helyezkedett, de védőtársai miatt szó sem lehetett lesről), aki közelről könnyen vette be a kaput (0-4).

A 82. percben 22 méterről jutott szabadrúgáshoz a Vasas és az ötödik gólt csak a felső léc akadályozta meg. A 86. percben folytatódott a Mezőkövesd tortúrája: egy szabadrúgást ezúttal nem rálőtt vagy beívelt a Vasas, hanem Remili legurította az üresen álló Hangyának. A balhátvéd szépen lőtt a bal kapufa tövéhez (0-5).

Kiütéses győzelmével a Vasas majdnem olyan simán jutott a Magyar Kupa fináléjába, mint a másik ágon a 12-2-re nyerő Ferencváros, így a május 31-i döntőben ezt a két csapatot láthatják majd az érdeklődők és egyben az is nagyon valószínűnek látszik, hogy a bajnokságban a 4. helyezett is indulni fog az Európa Ligában.

Olvasói sztorik