Magyar foci

Nagynál és Gulácsinál percekben, Dzsudzsáknál gólpasszokban nincs jobb

Megnéztük, hogyan teljesítettek 2017-ben klubszinten a válogatott keret tagjai; a védelem összeállítása komoly fejtörést okozhat Storcknak.

A magyar válogatott szövetségi kapitánya, Bernd Storck néhány napja kihirdette a Portugália elleni világbajnoki selejtezőre készülő bő keretet. Legújabb összeállításunkban posztonként megnéztük, hogy a számításba vett játékosok az idei naptári évben eddig milyen formát mutattak, illetve mennyi lehetőséget kaptak klubcsapatukban – minden sorozatot figyelembe véve.

Meccsrutinban a kapusok

Dibusz Dénes és a Ferencváros a szezon második felében eddig hat mérkőzést vívott, a hálóőr a négy bajnokit és a két kupameccset is végigvédte. Élvonalbeli riválisa, Kovácsik Ádám a Videotonnal már csak a bajnokságban érdekelt, a hálóőr mind a négy tavaszi bajnokit végigvédte, csapata három győzelem mellett egy döntetlent húzott be, Kovácsik kapuját csupán egyszer vették be az ellenfelek. A Bundesligában újonc RB Leipzig színeiben Gulácsi Péter 2017-ben csapata mind a nyolc bajnoki mérkőzésén kezdőként kapott lehetőséget. A második helyen tanyázó lipcseiek mérlege négy győzelem, három vereség és egy döntetlen, Gulácsi a szezon második felében tíz gólt kapott idáig. A német másodosztályú Greuther Fürth jelenleg hetedik a bajnokságban, a klub magyar kapusa, Megyeri Balázs hét bajnokin még egy percet sem hiányzott a pályáról, viszont a kupában nem jutott szóhoz. A bajnokságban hétszer mattolták az ellenfelek.

Dibusz Dénes (Ferencváros): bajnoki mérkőzés: 4/4, kupameccs: 2/2 – 540 perc, három kapott gól
Kovácsik Ádám (Videoton): bajnoki mérkőzés: 4/4 – 360 perc, egy kapott gól
Gulácsi Péter (RB Leipzig): bajnoki mérkőzés: 8/8 – 720 perc, nyolc kapott gól
Megyeri Balázs (Fürth): bajnoki mérkőzés: 7/7, kupa: 1/0 – 630 perc, hét kapott gól

Besét mellőzik, Kádár csak most lendülhet formába

Az NB I-ből öt olyan játékosnak szavazott bizalmat Storck, aki bevethető a védelemben. Közülük Vinícius Paulo, Botka Endre, Hangya Szilveszter és a sérüléséből visszatérő Kálnoki-Kis Dávid gyakorlatilag alapembernek számít csapatában. Botka és Kálnoki-Kis egy-egy mérkőzésről hiányzott, míg Hangya és Vinícius minden találkozón lehetőséget kapott (utóbbi egy percet sem hiányzott). Fiola Attila helyzete már más, ő inkább szenved meccshiányban, igaz csapata utolsó két tavaszi bajnokiját már végigjátszotta, ám előtte novemberben szerepelt legutóbb tétmérkőzésen.

Bese Barnabás a Le Havre utolsó három bajnokiján nem szerepelt, legutóbb január 20-án játszott végig mérkőzést, pályára pedig február 18. óta nem lépett. Lang Ádám hétvégén újra lehetőséget kapott a Dijon színeiben, de előtte kétszer ő sem volt a csapatban, kilencven percet utoljára február 19-én játszott. Pintér Ádám egyre több időhöz jut a Fürth színeiben, csapata legutóbbi két bajnokiját már végigjátszotta. Hasonló a képlet Kádár Tamás esetében is, igaz, az ukrán bajnokságban tavasszal még csak három fordulót rendeztek. A Dinamo Kijev első erőpróbáján még nem jutott szerephez a magyar védő, ám az elmúlt két hétben már nem hiányzott a pályáról.

A hét elején sérülése után tért vissza aHapoel Beer Seva kezdőjébe Korhut Mihály, aki ha egészséges, alapember az izraeli listavezetőnél.

Botka Endre (Ferencváros): bajnoki mérkőzés 4/3, kupa: 2/2 – 428 perc
Fiola Attila (Videoton): bajnoki mérkőzés: 4/2 – 180 perc
Hangya Szilveszter (Vasas): bajnoki mérkőzés 3/3, kupa: 2/2 – 357 perc, egy gólpassz
Kálnoki-Kis Dávid (Újpest): bajnoki mérkőzés: 4/4, kupa: 2/1 – 450 perc
Vinícius Paulo (Videoton): bajnoki mérkőzés: 4/4 – 360 perc
Kádár Tamás (Dinamo Kijev): bajnoki mérkőzés: 3/2 – 180 perc
Bese Barnabás (Le Havre): bajnoki mérkőzés: 10/4, kupa: 1/1– 281 perc
Lang Ádám (Dijon): 10/5, kupa: 2/1 – 504 perc
Pintér Ádám (Greuther Fürth): bajnoki mérkőzés: 6/6, kupa: 1/1 – 350 perc
Korhut Mihály (Hapoel Beer-Seva): bajnoki mérkőzés: 11/7, kupa: 2/1

Nagy a legfoglalkoztatottabb, Kalmár formája bíztató

A Ferencváros középpályájáról a bő magyar keretben két játékos nevével is találkozhatunk: Gera Zoltán három bajnoki és két kupameccset játszott végig, két-két gól, illetve gólpassz szerepel a neve mellett, míg Lovrencsics Gergő a lehetséges hat tétmérkőzésen öt alkalommal is csak csere volt, ez idő alatt egy gólpasszig jutott. A debreceni Holman Dávid három bajnokin kapott lehetőséget, 194 percet töltött a pályán. Az átigazolási hajrában a dán Bröndby mellett döntő Kalmár Zsolt egyre jobb formába lendül, csapata kupameccsét már végigjátszotta, de a bajnokságban is lehetőséget kapott mind a négy alkalommal. Nagy Ádám kapta 2017-ben a magyar keretben számításba vett mezőnyjátékosok közül a legkomolyabb meccsterhelést: a Bologna színeiben már 627 percnyi játék van a lábában az idei naptári évben, igaz, hétvégén pont nem játszott.

Gera Zoltán (Ferencváros): bajnoki mérkőzés: 4/3, kupa: 2/2 – 450 perc, két gól, két gólpassz
Lovrencsics Gergő (Ferencváros): bajnoki mérkőzés 4/4, kupa: 2/2 – 190 perc, egy gólpassz
Holman Dávid (DVSC): bajnoki mérkőzés: 4/4 – 194 perc
Kalmár Zsolt (Bröndby): bajnoki mérkőzés: 4/4, kupa: 1/1 – 230 perc, egy gól, egy gólpassz
Nagy Ádám (Bologna): bajnoki mérkőzés: 11/7, kupa: 1/1 – 627 perc

Priskin és Szalai a gólokkal, Dzsudzsák a gólpasszokkal nem adós

Dzsudzsák Balázs az egyesült arab emírségekbeli al-Vahda színeiben a lehetséges nyolc bajnoki közül hat mérkőzésen jutott szóhoz, 456 percet volt a pályán, három gól és hét gólpassz fűződik a nevéhez. Az ázsiai BL-ben három mérkőzésen 247 percet játszott.

Gyurcsó Ádám a Pogon Szczecin mind az öt 2017-es bajnoki mérkőzésen lehetőséget kapott, 405 perc alatt egy gól és ugyanennyi gólpassz fűződik a nevéhez. A villámgyors szélső a Lech Poznan elleni kupameccset is végigjátszotta. Eppel Mártonnak támadófronton egyedüliként címzett meghívót Storck mester a honi élvonalból, négy bajnoki mérkőzésen két gólig jutott, a kupában a Fradi ellen egy percet sem hiányzott, egyszer eredményes is volt. Németh Krisztiánt év elején sérülés hátráltatta, emiatt a katari al-Garafa színeiben csupán két mérkőzésen kapott 118 percnyi játéklehetőséget, egyszer a gólszerzők közé is feliratkozott. A Slovan támadója, Priskin Tamás mind a négy bajnokin pályán volt a szlovák élvonalban, amelyeken négy gólig és egy gólpasszig jutott. A kupában is végigjátszotta a Trencín elleni találkozót, sőt gólt is jegyzett. Sérülés után tért vissza a Palermóba a fiatal Sallai Roland, 2017-ben négy bajnokin léphetett pályára, míg Szalai Ádámnak 2017-ben hét Bundesliga-fellépése és már négy gólja van.

Dzsudzsák Balázs (al-Vahda): bajnoki mérkőzés: 8/6, ázsia BL: 3/3 – 703 perc, három gól, hét gólpassz
Gyurcsó Ádám (Pogon Szczecin): bajnoki mérkőzés 5/5, kupa: 1/1 – 495 perc, egy gól, egy gólpassz
Eppel Márton (Bp. Honvéd): bajnoki mérkőzés 4/4, kupa: 2/2 – 499 perc, három gól
Németh Krisztián (Al-Gharafa): bajnoki mérkőzés: 10/2 – 118 perc, egy gól
Priskin Tamás (Slovan Bratislava): bajnoki mérkőzés 4/4, kupa: 1/1 – 362 perc, öt gól, egy gólpassz
Sallai Roland (Palermo): bajnoki mérkőzés: 10/4 – 302 perc
Szalai Ádám (Hoffenheim): bajnoki mérkőzés: 8/7 – 223 perc, 4 gól
Olvasói sztorik