Magyar foci

FIFA: egy jelölt visszalépett, Csányiék hárman maradtak

Csak olyan tag delegálható a tanácsba, aki országa szövetségében is aktív, vezető szerepet tölt be.

Az izlandi Geir Thorsteinsson visszalépett a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) tanácsába való jelölésétől, így az európai szövetség (UEFA) április 5-i választásán már csak három pályázó maradt, köztük a magyar szövetség (MLSZ) elnöke, Csányi Sándor.

Thorsteinsson azért lépett vissza, mert már nem ő vezeti hazája szövetségét, márpedig az UEFA szabályzata szerint csak olyan tag delegálható a tanácsba, aki országa szövetségében is aktív, vezető szerepet tölt be.

Az UEFA nyolc személyt delegálhat négy évre a FIFA tanácsába, de egyszerre csak a tagok felét, négy-négy főt választanak meg a kontinentális szövetségnél. Az áprilisi, helsinki szavazáson Csányi Sándoron kívül ketten, Kosztakisz Kucokumnisz ciprusi futballelnök és Dejan Savicevic, a montenegrói szövetség vezetője pályázik a helyekre. Negyedik jelöltet egyelőre nem állít az UEFA Thorsteinsson helyett, ugyanis lejárt a pályázat határideje.

Az MLSZ-t vezető Csányi Sándor – aki az UEFA végrehajtó bizottságának a tagja – január 11-én jelentette be, hogy pályázik a pozícióra.

Az már korábban eldőlt, hogy Vitalij Mutko orosz miniszterelnök-helyettes semmiképpen nem maradhat a szervezetben, mert immár a politikai semlegesség is előírás, melynek aktív politikusként nem felel meg. Mutko – aki a 2018-as világbajnokság szervezőbizottságának a vezetője és az Orosz Labdarúgó Szövetség elnöke is – 2009 óta tagja a FIFA legfőbb testületének, s indulni akart újra a helyért az április 5-én esedékes választáson.

A FIFA a 2016-os elnökválasztási konferenciáján a reformprogramja részeként jelentette be, hogy megszűnik a végrehajtó bizottság, amelynek helyét a korlátozott döntéshozó jogkörrel rendelkező FIFA-tanács veszi át. A 37 főből álló új testület napi rendszerességgel segíti majd az általános titkárság munkáját, és egyeztet azzal a szintén új – kormányzóbizottság névre hallgató – testülettel, amelynek legtöbb tagja nem a labdarúgás világából kerül ki. A FIFA-tanács a felelőse a FIFA teljes stratégiai vezetésének, míg az úgynevezett általános titkárság felügyeli a működési és üzleti tevékenységeket, amelyek a stratégia hatékony végrehajtásához szükségesek.