Magyar foci bajnokok ligája

„Megvolt az öt gól előny, kicsit könnyelművé váltunk”

Disztl László a Honvéd labdarúgójaként átélt hasonló fiaskót, mint a PSG játékosai. Úgy véli, harminc évvel ezelőtt és most is sorsdöntő játékvezetői hibák történtek.

Történelmi, világraszóló győzelmet aratott a Barcelona a PSG ellen a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének visszavágóján, a katalán együttes négygólos hátrányát dolgozta le a múlt szerdai visszavágón.

Hasonló eset magyar csapattal is megesett, az 1987–88-as idényben a Honvéd az Európa Liga jogelődjének számító UEFA-kupában menetelt. A kispesti alakulat a harmadik fordulóban a Panathinaikosz együttesével találkozott, hazai pályán már 5-0-ra is vezetett, végül a görögök 5-2-re szépítettek, Athénban pedig 5-1-re nyertek, s jutottak tovább.

A Rangadó.hu a Honvéd akkori játékosát, az NB II-es Siófok jelenlegi vezetőedzőjét, Disztl Lászlót kérte fel, hogy idézze fel a harminc évvel ezelőtti mérkőzéseket.

– Hazai környezetben nagyszerűen játszottunk, öt-nullás előnyre tettünk szert. Megvolt az öt gól, kicsit könnyelművé váltunk a meccs végére, s kaptunk sajnos két gólt. Azt gondoltuk, hogy nem lesz semmi gond, így is elég nagy az előny, amit meg tudunk tartani. Utólag kiderült, ez a két gól mégis döntően befolyásolta a visszavágót. Akkor egy más közeg volt a labdarúgásban, a görög futballban akkor hihetetlen nagy pénzek forogtak. Azt gondoltuk, hogy a játékvezető nekik fújt, nagyon részlehajlóan bíráskodott. Nyolcvanezer néző, hihetetlen nagy hangulat, nagy nyomás nehezedett ránk, és sajnos nem sikerül megőriznünk az előnyünk.

– Deniz Aytekin játékvezető munkáját is sokan megkérdőjelezik. Elképzelhetőnek tartja, hogy hasonló eset történt?

– Úgy gondolom, a mai világban nem lehet akkora nyomást helyezni egy bíróra, annyira befolyásolni. Régebben a hazai csapatok ezt sokkal jobban meg tudták tenni, mint manapság. Nem közvetített a tévé ennyi mérkőzést, nem volt ekkora reflektorfényben a bíráskodás. A bíró bizonyára most is nagy nyomás alatt volt, de nem a klub részéről, hanem a mérkőzés ritmusa, a hangulat, az izgalmak és az érzelmek miatt, ami kissé átragadt a játékvezetőre. Kapkodó lett a bíráskodás, de nem gondolom, hogy direkt vezette volna a Barcelonának a meccset. Viszont olyan hibákat követett el a nyomás alatt, amelyek végül a hazaiaknak kedveztek.

– Ez a feltámadás adhat akkora löketet a Barcelonának, hogy nagy favoritként tekintsünk rájuk?

– Azt gondolom, hogy ezen a meccsen a Barcelona nem játszott igazán jól, volt egy öngól, két tizenegyes, egy szabadrúgás, tehát nem volt meggyőző a játékuk. Ebből a győzelemből, továbbjutásból egyáltalán nem következik, hogy megnyerik a BL-t. Szerintem játékban elmaradtak a várakozástól. Az eredmény nagyszerű volt, de a játékuk nem volt annyira jó, mint amennyit az eredmény mutat.

– Visszakanyarodva az önök mérkőzésére, a jelentős előny birtokában elhitték, hogy nem lehet semmi baj?

– Ha az ember otthon háromgólos előnyt szerez és elmegy idegenbe, akkor a védekezésre fókuszál. Sajnos beleestünk abba a hibába, hogy nem tudtunk kellően támadásokat vezetni, csak a védekezésre koncentráltunk, amibe hibák csúsztak, és emellett ott voltak a bírói tévedések is.

– A francia csapatnál most nagy a letargia, önök hogy álltak föl ebből a fiaskóból?

– Nagy csalódás volt, de hamar összekaptuk magunkat, meg is nyertük utána a bajnokságot. A profi világban mindig jön a következő meccs, hamar lehet javítani, minden héten mérkőzés van. Egy-két napig letargia, de azt hiszem, a PSG játékosai is gyorsan túlteszik magukat az eseményeken. Nem hiszem, hogy mindez döntően befolyásolná az elkövetkezendő mérkőzéseiket.

Olvasói sztorik