Magyar foci

Nagy Ádám, Nagy Dominik: „középszerű csapatokban el tudom őket képzelni”

Ferenczi Attila edző-szakíró fejtegette a DigiSport reggeli adásában a magyar játékosok esélyeit.

Dzsudzsák Balázs hazavágyik és szomorú a magyar focisták iránti lanyha kereslet miatt, Kádár Tamás Kijevbe igazolt, Kleinheisler László Franzstadtban tanul németül a középpályán, Szalai Ádám gólokban is magára talált Hoffenheimben, Huszti Szabolcs ingázik – Ferenczi Attila edző-szakíróval a magyarok értékéről beszélgetett Szombathy Pál a DigiSport Reggeli Start című műsorában.

– A válogatottunk mint csapat funkcionált jól az Európa-bajnokságon, és nem az egyes egyéniségek vitték a csapatot. Miután nem csak mi okoztunk meglepetést, hanem Wales is – amely még tovább jutott –, így a játékosok a piaci értéke nem szaladt fel annyira. Ez a realitás sajnos, túlkínálat van a piacon, a magyar játékosok pedig csapatban funkcionálnak jól, egyénileg nem ütik meg azt a szintet, hogy élbajnokságokban szerepeljenek.

Szóba került Dzsudzsák Balázs esetleges hazaigazolása is.

– Dzsudzsák esetében szerintem pénzigényekről nem beszélhetünk. Annyit keresett már az átigazolások során, hogy ilyen gondjai nem lehetnek – tette hozzá Ferenczi, aki szerint valószínűleg a Debrecen lesz majd a befutó a játékos hazatérésekor, de az sem kizárt, hogy másik csapatot választ.

Kádárról elmondta, az Eb-n kiválóan játszott, utána kevésbé volt meghatározó szerepe a válogatottban, de mindenképpen az egyik leghasznosabb játékosa a csapatnak. Bízik benne, hogy a Dinamo Kijevben stabil kezdő lesz, és nemzetközi szinten is jól fog szerepelni.

Nagy Ádám helytállt a Bolognában, stabilan beépült csapatába, így rá nem lesz igaz a mondás, miszerint Olaszország egy labdarúgó-temető. Nagy Dominikben pedig bízik, hogy hasonlóan stabil játékos lesz a Legia Warszawában. Azonban Ferenczi mindkét játékos kapcsán elmondta: „nem látok semmi olyan extrát ezekben a játékosokban, hogy valami komolyabb helyre kerüljenek. Középszintű csapatokban el tudom képzelni a játékukat, és az sincs kizárva, hogy Nagy Dominik olyan fejlődésen megy keresztül, mint Dzsudzsák. Egyelőre azonban nem látok benne nagyobb potenciált. Dzsudzsák már húszévesen is kilógott a Debrecenből, míg Nagy Dominik – noha a Ferencvárosban jól játszott – nem mondhatni, hogy kilógott a csapatából.”

A teljes interjúban szó esett a fiatalok külföldre áramlásáról, Tajti Mátyásról, Kleinheisler Lászlóról és Szalai Ádámról is. Utóbbinál szóba került, hogy a szurkolók sokszor tévesen értékelik Szalai játékát, hiszen ha nem is látványosan, de elég komoly mezőnymunkát végez, sokszor két-három embert is leköt a fizikumával.

Olvasói sztorik