Magyar foci

Játékvezető-képzés indul a Pécsi Tudományegyetemen

Puhl Sándor szerint a bírókra jelentős pszichés nyomás nehezedik a csapatok és a szurkolók részéről.

A Fizioterápiás és Sporttudományi Intézet adjunktusa, dr. Elbert Gábor ötletét és kezdeményezését követően labdarúgójátékvezető-képzés indul a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karán (PTE-ETK) a jelenlegi tanév tavaszi szemeszterében – jelentették be kedden sajtótájékoztatón a baranyai megyeszékhelyen.

A felsőoktatási intézmény pécsi és zalaegerszegi képzési helyein induló, a PTE többi karának hallgatója számára is felvehető 13 hetes kurzus sikeres teljesítői a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) utánpótlás játékvezetőivé és játékvezető-asszisztenseivé válhatnak – ismertette Ács Pongrác, az ETK oktatási dékánhelyettese.

A következő félévben igény szerint a kurzust az egyetem kaposvári és szombathelyi képzési központjaiban is meghirdetik – tette hozzá.

Puhl Sándor, az MLSZ játékvezetői bizottságának tagja – akit négyszer választottak meg a világ legjobb játékvezetőjének – a sport egészségmegőrzésben, a betegségek megelőzésében játszott szerepét kiemelve azt mondta, „úgy lesz minél kevesebb kórházi ágyra szükség, ha minél egészségesebben élnek az emberek, és ehhez a játékvezetés is hozzájárul”.

Lényeges szempontnak nevezte, hogy az ETK kutatómunkájával a játékvezetést is segíti, tudományosan alátámasztva a gyakorlatban végzett munkát. A pályaalkalmassági kritériumokra kitérve Puhl Sándor jelezte: a játékvezetőkre jelentős pszichés nyomás nehezedik a csapatok és a szurkolók részéről is.

Betlehem József dékán hangsúlyozta, hogy egyre professzionálisabban kell érteni a labdarúgáshoz, ami megköveteli, hogy megfelelő szakmai tudás, felkészültség legyen mögötte. Takács Gyula, a PTE Egyetemi Hallgatói Önkormányzatának elnöke közölte: a játékvezetőként dolgozó hallgatók pénzkereseti lehetőséghez is juthatnak. Ács Pongrác szerint ez a mérkőzések számától függően akár 50-100 ezer forintot is jelenthet számukra.

Bogyay Zoltán, az MLSZ baranyai igazgatója arról beszélt, hogy szükség van új játékvezetőkre, mivel számuk országosan csökken. Megemlítette, hogy a megyében ugyanakkor 2010-től tavalyig több mint ötezerről mintegy 8100-ra nőtt a versenyengedélyes labdarúgók száma.

Olvasói sztorik