Magyar foci

Kalmár Zsolt a Bröndbyn keresztül kerülne újra a válogatottba

A középpályás nem érti, miért nem kapott esélyt a Leipzignél; Németországban maradt volna, de a dán kaland miatt sem csalódott.

Hétfőn hivatalosan is aláírta szerződését Kalmár Zsolt a dán bajnokság második helyezett csapatához, a Bröndbyhez. A 21 éves középpályás kölcsönbe érkezett a német RB Leipzigtől, 2018 nyaráig fogja erősíteni a dánokat. A hétszeres válogatott játékos a Rangadónak beszélt a lipcseieknél töltött előző félszezonról, valamint arról, miért éppen a Bröndbyt választotta.

– Kezdjük egy kicsit távolabbról. Hogyan értékeli a Leipzignél töltött elmúlt félévet? Mi hiányzott ahhoz, hogy több lehetőséget kapjon?

– A nyáron nagyon jó felkészülést csináltam végig, a találkozókon gólt is lőttem és gólpasszt is adtam, megkaptam a lehetőséget a játékra. Aztán tétmeccsen csupán a Dynamo Dresden ellen a Német Kupában játszhattam, de úgy érzem, ekkor is jól szálltam be a játékba. Ezt követően csak a tartalékoknál jutottam szóhoz, ahol szintén jól fociztam, öt meccsen négy gólig és három asszisztig jutottam, valamint a felnőtt csapat edzésein is igyekeztem megmutatni mit tudok. Nem értem, miért nem kaptam lehetőséget az élvonalban, szerintem egy esélyt mindenképpen megérdemeltem volna. Az első csapat szakmai stábja is dicsért a tréningeken és a tartalékok mérkőzésein mutatott játékom miatt, de különösebb magyarázatot nem adtak arra, miért nem számolnak velem a keretben.

– Mikor fogalmazódott meg önben, hogy a kölcsönjáték lenne a megfelelő lépés?

– A szezon végén leültünk a menedzseremmel és a vezetőséggel, és jeleztem feléjük, hogy váltani szeretnék, mert tudtam, hogy itt nem fogok lehetőséget kapni. A rendszeres játékot tartottam a legfontosabbnak, és úgy érzem, sikerült jól döntenem. Egy nagyon jó csapathoz kerültem, a Bröndby hasonló stílusban játszik, mint a Leipzig, nem lesz nehéz beilleszkednem.

– A sajtóban több érdeklődőről is lehetett olvasni, köztük az osztrák élvonalbeli Sturm Graz-ról és az NB I-es Haladásról is. Valóban képbe kerültek ezek a csapatok?

– A Sturm Graz-ról tudok, az is egy jó lehetőség lett volna, de végül nem jött össze az üzlet. Sokat gondolkoztam a dániai lehetőségem, elsősorban Németországban szerettem volna maradni, de félévkor nagyon nehéz csapatot találni. Természetesen nem vagyok csalódott emiatt, hiszen Dániában is remek helyre kerültem. Úgy érzem, egy kicsit visszább léptem, de ez kell ahhoz, hogy több lehetőséget kapjak és újra feltornásszam magam a megfelelő szintre. Erre ez egy kiváló alkalom lesz.

– A Bröndbynél két ismerős arc is lesz az ön számára, Alexander Zorniger vezetőedző és Bódog Tamás másodedző személyében. Mekkora befolyással bírt a döntésében a két szakember?

– Mindkettejükkel beszélgettem természetesen a döntésem meghozatala előtt. Felvázolták a célokat, nagyon meggyőzőek voltak, ezért elfogadtam az ajánlatot. Most már csak rajtam múlik, hogy meggyőzzem őket, hogy a csapat segítségére tudok lenni a bajnokságban. A szakma és a körülmények adottak itt, rajtam a sor, jó szezont akarok futni.

– 2018 nyaráig köti a szerződése a dán csapathoz. Mik a rövid- és hosszútávú célok?

– Először is természetesen az a cél, hogy beverekedjem magam a kezdőbe és folyamatosan játsszak. Csapatszinten pedig szeretném azt a célt elérni, amit kitűzött a vezetőség. Jelenleg a második helyen állunk a Köbenhavn mögött, nehéz lesz elérni a bajnoki címet, de még sok meccs van hátra, mindenképpen megpróbáljuk. Igyekszem jó játékot nyújtani, hiszen vissza akarok kerülni a válogatottba. De ez még távlati cél, egyelőre a következő lépésre koncentrálok.

– Bernd Storck szövetségi kapitány véleményét kikérte a váltással kapcsolatban?

– Beszéltünk, elmondtam neki, hogy milyen lehetőségeim vannak. Adott tanácsokat, fontos volt, hogy támogatott, de természetesen a végső döntést én hoztam meg.

– Mennyire sikerült felmérni a dán bajnokságot, és az arra jellemző stílust?

– Bódog Tamással sokat beszéltem a bajnokságról, elmondta, hogy nagyon magas színvonalú meccsek vannak. A tavaszi első fordulóban éppen egy nagy rangadóval kezdünk a Köbenhavn ellen, ahol negyvenezer ember lesz a lelátón, fantasztikus hangulat vár ránk, egy Fradi-Újpest derbihez hasonlítható. Több videót is megnéztem már a találkozókról, nagyon jó iramot láttam, feküdni fog számomra ez a stílus. A Bröndby stílusáról pedig már beszéltem, könnyű lesz beleszokni a csapat rendszerébe, hiszen három éve már ugyanez működik a Leipzignél is.

– Mi lesz a következő napok programja? Mikor csatlakozik a csapathoz?

– Keddtől nyolc napig Dubajban edzőtáborozunk, ahol lesz idő megismerkedni a társakkal és beilleszkedni a csapatba, hiszen egész nap velük leszek. Egyelőre nem ismerek senkit, de azt tudom, hogy négy-öt ember beszél németül, velük könnyebb lesz kommunikálni.

– Több poszton is játszott már karrierje során, a középpálya szélén és középen is. Milyen szerepkörben számítanak önre a Bröndbynél?

– A „nyolcas” és a „tízes” pozícióban számítanak rám. Itt is szeretek és itt is tudok a legjobban játszani, hiszen ide kerül a legtöbbször a labda.

– Ahogyan említette, február 19-én bajnoki rajt a Köbenhavn ellen. Kalmár Zsolttal a kezdőben?

– Nagyon bízom benne, hogy igen. Még van három hét a bajnokságig, ez idő alatt be akarom magam verekedni a kezdőcsapatba, minden erőmmel azon leszek a tréningeken, hogy már az első tavaszi bajnokin az első perctől a pályán legyek.

Olvasói sztorik