Magyar foci

Szalai Ádám: ha lennének tehetségeink, biztosan sokat olvastam volna már róluk

A Hoffenheim támadója szerint a kitartás és a szorgalom hiányzik a magyar fiatalokból.

Szalai Ádámmal, a Hoffenheim és a magyar válogatott támadójával a csakfoci.hu készített interjút, melyben a játékos elmondta, milyen állapotban volt, amikor a szurkolók kifütyülték, kiderült, miért mondta le a válogatottságot Pintér Attilánál, valamint sok jó tanáccsal ellátta a hazai tehetségeket.

– Mindjárt a lefújás után az öcsémmel volt egy kétperces közös sírásunk – kezdte Szalai a csakfoci.hu-nak arra a kérdésre mi volt a legmeghatóbb reakció az osztrákok elleni gólja. – Eredetileg telefonon szerettünk volna egymással beszélni, de nem jött ki szó a torkunkon, ráadásul be is kellett fejeznem, mivel vittek doppingtesztre. – Erős érzelmi szinten élem az életemet. Szeretem, ha a rossz dolgok fájnak, és természetesen a boldogságot is 100 százalékosan élem meg. Gyakran elérzékenyülök, emocionális ember vagyok, ekkor érzem, hogy igazán élek – folytatta a 29 éves támadó, majd arról is beszélt, lelkileg hogyan viselte a sok kritika az Eb előtt. – Nagyon mélyen érintett érzelmileg és önbizalmilag is. Szinte minden reggel és este a padlón voltam, innen kellett felhoznom magam. Esténként mindig próbáltam rendszerezni a gondolataimat, hogy könnyebb legyen. Nem titok, egy szakember is segített ezekben a nehéz időkben, akivel már hosszú évek óta együtt dolgozom.

Szalai aztán egy mondattal jellemezte az összes eddigi kapitányát, akivel együtt dolgozott a válogatottnál: „A saját maguk után hagyott munkájuk értékeli a képességeiket.” A mostani Bundesliga-idényben egy gólnál járó Szalai aztán azt is elmondta, azért mondta le a válogatottságot Pintér Attila idején, mert nem akarta, hogy a szövetségi kapitány és a közte lévő nézeteltérések rossz irányba vigyék a csapatot, ha egy kapcsolat nem működik, azt nem kell erőltetni.

A támadó Újpesten nevelkedett, de már fiatal korában Németországba került a Stuttgarthoz, így a magyar élvonalban nem volt lehetősége játszani, de természetesen megvan a saját véleménye az NBI-ről.

– Németországból nehézkes követni a hazai bajnokságot, mivel soha nem volt magyar tévém. Néha a neten megnézek egy-egy fontosabb meccset és az összefoglalókat. A topcsapataink nemzetközi szereplése, és az a tény, hogy mennyi fiatalt tudtunk eladni külföldre, komoly bajnokságokba, nem azt mutatják, hogy túlságosan magas lenne a színvonal – folytatta a Real Madridot és a Schalkét is megjárt csatár, végül elmondta, szerinte lesz-e a következő években magyar játékos a Bundesligában rajta és Husztin kívül.

– Ha lennének ilyen szintű tehetségek, akkor biztos sokat olvastam volna már róluk. Amikor otthon vagyok és az utánpótlásban dolgozó szakemberekkel beszélgetek, mindig megkérdezem, hogy vannak-e tehetségeink. Általában az a válasz, hogy vannak, de a szorgalom és a kitartás hiányzik. Sajnos egyre inkább kihal az alázat a fiatalokból, és ez nem csak a fociban jellemző, hanem szinte a teljes társadalomra levetíthető – válaszolta Szalai, majd jó tanácsokkal is ellátta a fiatalokat. – Próbáljanak rengeteget tanulni a pályán és az iskolában is. Ha valaki a közösségben nem jól végzi a dolgát, akkor a pályán sem fogja oda tenni magát maximálisan. Legyenek alázatosak, szorgalmasak, akarjanak mindkét helyen a legjobbak lenni. Ne foglalkozzanak másokkal, csak saját magukkal. Voltak nálam tehetségesebb, ügyesebb srácok, de olyan soha nem volt, aki nálam jobban akart nyerni. Már 10- 12 évesen éreztem, hogy nekem más a hozzáállásom, mint a gyerekek többségének. Ha azt láttam, hogy valaki okosabb nálam vagy testnevelés órán nagyobbat dob, akkor biztosan tenni akartam ellene, és tettem is. Csak ez a hozzáállás vezet eredményre.

Olvasói sztorik