Magyar foci

Sallói Dani: a nagy vízválasztó év a nagy vízen túl

Idén eldőlhet, meg tud-e ragadni az amerikai ligában a magyar tehetség. Édesapja, Sallói István Nikolics Nemanja Amerikába igazolásáról is elmondta véleményét.

Az őszi szezont kölcsönben Magyarországon, a Gyirmót csapatában végigfutballozó Sallói Dániel már ismét az Egyesült Államokban, a Kansas City csapatánál van és, elkezdte a felkészülést az új bajnokságra. A fiatal magyar tehetség tavaly a Kansas tartalékcsapatát erősítette, mielőtt visszajött az NB I-be játszani. Az itthoni tapasztalatokról és az új szezon kinti reményeiről édesapja, a volt válogatott játékos, Sallói István nyilatkozott a Rangadónak.

– Dani tavaly sajnos nem tudott bemutatkozni a Kansas első csapatában az MLS-ben, ezért gondoltuk, hogy itthon erősödhet, sokat játszhat, így is lett. Most abban bízunk, hogy erősödött annyit, hogy be tud mutatkozni a profi ligában. Kansasban most sok fiatal van a csapatnál, kicsit változott a koncepció. Tavaly akkor igazoltak két idősebb játékost, amikor ő is odakerült.

– Az amerikai másodosztály, ahol játszott, elmarad a magyar NB I szintjétől, neki mindenképpen előrelépés volt, felnőtt bajnokságban, komoly tétért játszani. Picit lehetett volna több szerencséje, három kapufát is lőtt a két gólja mellé. A Gyirmót nagyon balszerencsés volt, sokkal kulturáltabb futballt játszottak, mint sokan várták tőlük. Nagy nehézség felmérni, amikor feljut egy csapat, hány új igazolásra van szükség, a Gyirmótnál is így volt. A Békéscsaba vagy a Mezőkövesd már átesett ezen a folyamaton, a gyirmótiak most fizetik a tanulópénzt – elemezte a mögöttünk hagyott hazai időszakot Sallói István, aki bízik benne, fia idén “belenő” az amerikai liga mezőnyébe, mert alkalmas rá, hogy megragadjon a nagycsapatnál.

– Daninak van pár olyan előnyös tulajdonsága, ami miatt eleve leigazolták: jó a sebessége, érzi a kaput – az ő alkatával a fizikai kontaktust kerülnie kell, ehhez kell egy érzék, amilyen a legnagyobbak között például Neymarnak vagy Hazard-nak van. Ellensúlyoznia kell, hogy nem ő a legerősebb fizikailag.

– A Kansasnál nagyfokú stabilitás van, tíz éve ugyanaz az edző, Vermes Péter, a gerincet is ugyanazok a játékosok alkotják. Ugyanakkor nincsenek sztárok, nem dolgoznak nagy nevekkel, a csapategységben bíznak. Most fiatalokat igazoltak, ez egy átmeneti időszak, megpróbálnak egy gyorsabb játékra átállni, meglátjuk, hogy sikerül – mondja Sallói, aki végül arra a kérdésre, hogy konkrétan mivel lennének elégedettek, így válaszolt:

– Daninak ez egy vízválasztó év lesz. Nagyon bízunk benne, hogy bemutatkozhat az MLS-ben, és év végén kiderül, hogy él-e a klub az opcióval, ami a szerződésében van. Személy szerint azt remélem, legalább tíz meccsen játszhat, gólokat lő és megmutatja azt a potenciált, ami benne van.

Nikolics? Meglátjuk, mire jut…

Sallói Dániel nem az egyetlen magyar játékos lesz a Major League Soccer mezőnyében, hiszen a Chicago csapatában szerepel 2017-ben a válogatott csatára, a magyar és lengyel bajnokság korábbi gólkirálya, Nikolics Nemanja is. Az ő tengeren túlra igazolásával kapcsolatban is megkérdeztük az idősebb Sallói véleményét.
– Nehéz eldönteni kívülállóként, mennyire volt jó döntés. A nyilatkozatai alapján úgy tűnt, sérelmezte, hogy a BL-ben nem kap elég lehetőséget. Az életkora miatt arra már nem tud várni, hogy egy nagycsapat jöjjön érte… A bajnokság nem lesz könnyű neki sem, mert kevés a játék, elképesztő fizikális harc van inkább, kíváncsian várom én is, mire jut.

Olvasói sztorik