Magyar foci

Magyar klubbal működhet együtt a DAC Dunaszerdahely

Január 19-én, csütörtök reggel egy meghívásnak eleget téve Dunaszerdahelyre indult a PMFC küldöttsége. Kulcsár Árpád akadémiavezető és Juhász Zsolt sportigazgató szakmai eszmecserére utazott a Csallóközbe a népszerű helyi futballklubhoz, a DAC-hoz, ám a nap végére már egy hosszabb távú együttműködés körvonalait vázolták fel a felek – olvasható a PMFC hivatalos oldalán.

A magyar labdarúgásban jól ismert Bakalár László baráti szálain keresztül jutott el Dunaszerdahelyre a hír, hogy a PMFC-nél másfél éve újjászervezték az akadémiai működést a Hertha BSC szakmai anyagai alapján. Ez fel is keltette a szintén újjáépülő fázisban tartó felvidéki klub érdeklődését, ezért meghívták a pécsieket, tartsanak egy előadást. A vendégeket Lépes György, a DAC ifjúsági igazgatója és Németh Krisztián, a klub korábbi játékosa, majd vezetőedzője, jelenlegi utánpótlás-szakembere fogadta, akik operatív feladatot vállalnak a helyi akadémia újjáépítésében.

Lépes György bemutatta a pécsi vendégeknek a DAC utánpótlás-koncepcióját, elmondta, miként dolgoznak azon, hogy a klub válogatott szinten is meghatározó játékosokat neveljen a felnőttcsapat számára. A francia Auxerre-rel és Le Havre-ral is együttműködő vendéglátók beszéltek az új, épülő akadémiai központról is, amely a múlt mostoha körülményei helyett modern, európai mércével mérve is figyelemre méltó létesítmény lesz.

A területen a kiszolgálóegységek, orvosi helyiségek, futópályák mellet összesen 11 füves és műfüves pálya épül, amelyeket időszakosan a korosztályos szlovák nemzeti csapatok is használatba vesznek. Ezt követően Kulcsár Árpád mutatta be annak az utánpótlás-koncepciónak az alapjait, amelyet a PMFC kezdett el bevezetni a Hertha szakmai anyaga alapján. Az előadáson megjelentek a dunaszerdahelyi főállású edzők is, akik végig érdeklődve figyeltek, majd kérdeztek a pécsi szakembertől.

A vendéglátók megmutatták az új, épülő 13 ezres stadiont, ezt követően a beruházási fázis kezdetleges szakaszában járó akadémiát is, ahol a tervezett 11-ből 2 pálya, illetve 1 öltözőegység áll készen. Szó esett arról is, milyen fontos a felvidéki magyarság számára a DAC, illetve a helyi fiataloknak, hogy ott focizhatnak, hétvégente pedig magyarul szurkolhatnak a lelátón. A felek a nap végén abban az egyetértésben váltak el, hogy a jövőben a kapcsolat szorosabbá fűzésére törekednek, ami közös szakmai napokat, utánpótlástornákat, esetleges játékosmozgást, vagy közös berlini tanulmányutat is jelenthet.

Olvasói sztorik