Magyar foci

Mi lesz a két volt szombathelyi „csodagyerekkel”?

A legnagyobb hazai ígéretnek tartott Kovács István és Radó András sem váltotta meg a világot Fehérváron és a Fradinál: mi az oka és mi lehet a megoldás?

Hiába tartották őket a legnagyobb hazai tehetségnek, egyelőre úgy tűnik, sem Kovács István, sem Radó András nem tud meghatározó játékosa lenni a Videotonnak, illetve a Ferencvárosnak, ahová a Haladás egykori “csodagyerekeként” igazoltak. A jóval korábban váltó Kovács Paulo Sousa óta sokadik edzőjénél tart Fehérváron, Henning Berg ritkán számolt vele az ősszel. Radó jó kezdés után szintén visszaszorult Thomas Dollnál a Fradiban, és a folyamatos jó játék is hiányzik. Glázer Róbert, a Rangadó állandó szakértője, volt szövetségi kapitány kérdésünkre elmondta véleményét a két, még mindig fiatal tehetségről.

– Alacsony termetű, bár kreatív, játékügyes futballistákról van szó. A legnagyobb gond szerintem az esetükben, hogy túl korán lettek sztárolva – jelentette ki a szakember. Glázer Róbert szerint vitathatatlan, hogy rmek képességű játékosokról beszélünk, akik nem véletlenül kerültek Szombathelyen sem középpontba és későbbi klubjaikban is sokat vártak tőlük.
– Kívülállóként úgy látom, Kovács Istvánnál és Radó Andrisnál is eleinte megvolt a bizalom, megkapták a játéklehetőséget. Régebben azért jellemzőbb volt, hogy az edzők fel tudták építeni és be tudták építeni a fiatalokat a csapatba, fokozatosan adagolva nekik a terhelést. Ők viszont már kész játékosként kerültek magyar szinten nagy csapatba.

– Kovács Pisti az utóbbi időben nagyon keveset játszott, ami a fejlődését biztosan nem segíti. Olyan helyre kellene kerülnie, ahol többet játszhat és fejlődhet. Ugyanakkor az érme másik oldala, hogy a Videotonnál mindig egyértelmű cél a bajnoki cím és a kupagyőzelem – ehhez pedig nem elég az a teljesítmény, amit ő nyújtott, be kell látni – fogalmaz Glázer.
– Radó Andrást elfogadta a közönség a Fradinál, jó erőben is volt, megkapta az esélyt. Nem mondanám, hogy nem fejlődött a Ferencvárosban, de amit várnak tőle, a jó megoldások, gólok, gólpasszok nem jönnek. Nem tartozik a kihagyhatatlan játékosok közé, a megoldás nála is egy olyan edző és csapat lenne, ahol egyértelműen megkapja a lehetőséget, ráadásul komolya célokért küzdhet. Elég nyilvánvalónak tűnik, hogy ebben a két csapatban – a bajnoki cím két fő várományosa szerintem – nem fogják megkapni tavasszal sem a bizalmat – összegzett a volt kapitány, aki a két tehetség megtorpanásának szakmai okairól is beszélt.

– Radó sokkal több lehetőséget kapott, de a Fradinál olyan a rotációs rendszer, hogy nem tudja stabilizálnia helyét. A Haladásban mindketten irányító középpályást játszottak, most pedig ez nem így van. Thomas Dollnál és Henning Bergnél is fontos a támadás és védekezés egyensúlya, márpedig ez a két játékos nem bizonyította, hogy védekezésben is megbízható. Nem találják az edzők nekik a helyet. Bergnél a két védekező középpályással való felállásban vannak Kovácsnál jobbak a poszton, ez egyértelmű, Pátkai vagy Juhász Roland pozíciójába nem tud bekerülni. Háromcsatáros játékban valamelyik szélre be lehetne tenni, de nem tudom, ez mennyire reális opció.
Glázer Róbert szerint a felmerült szombathelyi visszatérés akár meghozhatja Radó számára a formajavulást, de mindkét játékosnál figyelembe kell venni több szempontot, így az anyagiakat is.
– Radó vissza tudna illeszkedni a Haladásba, nyilván örömmel is fogadnák, biztos vagyok benne, hogy megint kiugró teljesítményt nyújtana. Nagyon jó játékosokról van szó, ezt mindenki elismeri, amíg azonban nem lesz meg a rendszeres játéklehetőségük, nem fognak továbblépni. Az anyagi dolgokba nem szeretnék belemenni, nem akarok senki zsebében turkálni, de az is tény, hogy egy huszonéves játékosnak el kell tudnia dönteni, mi fontosabb számára: a nagyobb kereset vagy esetleg a szakmailag jobban megtérülő kihívás.

Olvasói sztorik