Magyar foci

Magyarok a West Bromnál

Angliai tapasztalatokkal vág neki a felkészülésnek az NB II-es Balmazújváros.

Az NB II-ben a harmadik helyen telelő Balmazújváros számára január 9-én kezdődik a felkészülés a tavaszi szezonra, ám az együttes vezetőedzője, Feczkó Tamás a szünet alatt sem csak a pihenéssel volt elfoglalva. A szakember január első hetében az angol Premier League-ben szereplő West Bromwich Albionhoz látogatott tanulmányi útra pályaedzőjével, Szergej Pacajjal, ahol betekintést nyerhettek egy profin működő klub mindennapjaiba. A 39 éves vezetőedző a Rangadónak számolt be arról, hogyan sikerült eljutniuk a sztárcsapathoz, valamint mi volt a látogatásuk legfőbb célja.

– Kiss György már öt éve a West Bromwich orvosi stábjában dolgozik, és jó volt látni mennyire elismerik a munkáját és szeretik őt, hiszen az ő segítségével sikerült egy hetet az angol csapatnál töltenünk – kezdte honlapunknak Feczkó. – Szinte mindenbe lehetőségünk volt betekintést nyerni, együtt készültünk a felnőtt csapattal a Derby County elleni FA-kupa meccsre, beszélgettünk a pályaedzőkkel és együtt követtük velük a videó elemzést és a taktikai felkészülést a találkozó előtt. Délutánonként a West Brom legendájával, Darren Moore-ral töltöttük az időt, aki az U23-as csapat edzője jelenleg, ő segített nekünk bemutatni az utánpótlás csapatok – U7-től az U23-ig – napi munkáját. Fantasztikus ember, közel hatszáz meccset játszott Angliában a pályafutása során, de olyan közvetlenül viselkedett, mint ha világéletünkben ismertük volna egymást. A segítségével minden korosztály edzéseit meglátogathattuk, csak szuperlatívuszokba tudok róla beszélni, e mellett pedig nagyon jó volt hallani, milyen elismerően beszélt Gyuriról és korábbi csapattársáról, Gera Zoltánról – folytatta a hajdúságiak trénere.

– Balmazújvárosban Magyarország egyik legkorszerűbb rehabilitációs központját sikerült létrehoznunk, az egyik legfőbb célja pedig az volt az angliai látogatásunknak, hogy lássuk, milyen gépeket és felszereléseket szükséges vennünk ahhoz, hogy még tovább fejlődjön ez a részlegünk. Gyuri ezen a téren dolgozik a West Bromnál, ezért óriási segítségünkre volt ebben. Emellett pedig jó volt hallani tőle azt, hogy az orvosi stábnak havonta legalább egyszer továbbképzést tartanak, így már óriási tapasztalatra tett szert szakmájában. Ezen felül persze taktika és játékfelépítés terén is nagyon sokat tanultam, mindent elmondtak az edzők, amit csak el lehet egy hét alatt. Mind az utánpótlás mind a felnőtt csapatnál rengeteg jó dologgal találkoztunk, nem is tudnék kiemelni egyet a sok közül, nagyon sok fontos részletet elsajátítottunk, amiket pedig igyekszünk beépíteni otthon az edzésmódszerekbe. Sokan úgy vannak vele, manapság rengeteg szakmai anyagot le lehet tölteni az internetről, de élőben minden teljesen más, sokkal többet tanul ilyenkor az ember. A rehabilitációban és az étkezési szokásokban rengeteg fejlődni valónk akad még hozzájuk képest, az edzések java pedig ezen a héten legfőképpen a regenerációról szólt, mivel rengeteg meccset játszottak az utóbbi időben. Összességében elmondhatom, Kiss György és a West Bromnál mindenki végig nagyszerű házigazdák voltak. Eddig is figyelemmel követtem a csapat szereplését, de ezek után még nagyobb rajongója leszek a klubnak.

A tanulmányi útnak ezzel még nincs vége, hiszen a Balmaz Kamilla Gyógyfürdő február elején Törökországban edzőtáborozik, ahol a Bayern Münchent az idei BL-kiírásban 3-2-re legyőző Rosztov szakmai stábjával lesz alkalmuk Feczkóéknak eszmecserére.

– A mellettünk lévő szállodában fog lakni a Rosztov. Szergej Pacaj pályaedzőnk dolgozott korábban az orosz csapat jelenlegi alelnökével és tanácsadójával, Kurban Berdijevvel, valamint a szakmai stábbal még a Rubin Kazanynál, így pedig lehetőségünk nyílik velük esténként több órát beszélgetni a felkészüléssel kapcsolatos szakmai dolgokról – zárta honlapunknak adott nyilatkozatát Feczkó Tamás.

Olvasói sztorik