Magyar foci

Terrorveszély? Kevesebb magyar csapat edzőtáborozik Törökországban

A terrorveszély ellenére sok együttes megy idén is oda edzőtáborozni, igaz, a magyarok kevesebben, mint máskor. A hazai menedzser nem aggódik a biztonság miatt.

Idén három NB I-es csapat, a Haladás, az MTK és a Paks megy téli edzőtáborba Törökországba, ahol korábban kis túlzással a komplett élvonal eltöltött pár hetet a hazai fagyos időszakban. A kereslet látszólag megcsappant, aminek több oka is lehet. Az egyik ezek közül mindenképpen a terrorveszély: legutóbb szilveszterkor történt súlyos terrorcselekmény Törökországban, ami után a Külügyminisztérium is fokozott óvatosságra és körültekintésre inti az ide tartókat.
Szűcs Mihály, a magyar csapatok egy részének törökországi táborozásait szervező menedzser a Rangadó érdeklődésére elmondta, valóban szempont lehet a biztonság – de valójában nincs szó komoly visszaeséséről a forgalomban, a világ minden részéről továbbra is rengeteg csapat megy Belekbe vagy más központokba a téli felkészülés során.

– Nyilvánvalóan közrejátszhat abban, hogy másik országot választ egy-egy klub, ha úgy érzik a vezetők, terrorveszély fenyegeti a csapatot, ugyanakkor ma már (sajnos) a világban sehol sem lehetünk biztosak benne, hogy nagyobb biztonságban vagyunk. Ha Berlinben és Brüsszelben merényletek történhettek, akkor mindenhol számítani kell rá. Ezzel együtt sem mondhatom, hogy jelentősen visszaesett volna a törökországi forgalom, én kilenc csapatot viszek oda az idei téli szünetben – mondta a menedzser.
– Az antáliai régió biztonságosnak mondható, folyamatosan kapcsolatban vagyok az ottaniakkal, Belekben hatszáz csapat lesz idén is, a világ minden részéről. Hogy a magyar klubok miért váltanak, azt nem szokták megindokolni. Nekem öt ország szerepel az ajánlatcsomagomban, máshova is mehetnek, ha most úgy látják jobbnak. A Fradit Spanyolországba viszem, évek óta tervbe volt ez véve, szerettek volna Andalúziába menni. Ugyanakkor a Fradi női csapata Törökországba megy.

– Én odaadom az ajánlatot, aztán a klub eldönti, melyik lehetőséget választja. Voltak persze kérdések, olyan klubvezető is akadt, aki felhívott a szilveszteri merénylet után érdeklődni, mennyire biztonságos a környék – mesélte Szűcs Mihály, aki szerint nem kell aggódniuk a Törökországba tartó csapatoknak. (A Szeged-Grosics Akadémia csapatáról is ma írta meg a szegedma.hu, hogy mérlegelték a biztonsági szempontokat, de nem változtatnak a törökországi úticélon.)
– Egy évvel ezelőtt pont Belekben volt a G20-as találkozó, akkor olyan biztonsági rendszert építettek ki, amit nagyon nehéz kijátszani. Emiatt nyugodt vagyok, persze amennyire ma a világban bárhol nyugodt lehet az ember. A saját cégemmel 16-17 csapatból tízet most is én utaztatok, tehát lényegesen nem változott a helyzet. A kluboknál a biztonság mellett egyéb szempontok is érvényesülhetnek a helyszín kiválasztásakor. A Debrecennek például eddig többnyire mi szerveztük az edzőtábort, most viszont a portugál edző miatt, nyilván az ő kapcsolatainak köszönhetően, oda utaznak – tette hozzá Szűcs Mihály.

Olvasói sztorik