Magyar foci

Megépülhet Fradiváros, de: ki fogja fenntartani?

A sportközgazdász szerint a magyar társadalom nincs felkészülve a testkultúra ilyen szintű favorizálására, képtelenség fenntartani ennyi létesítményt.

Kubatov Gábor, a Ferencváros elnöke grandiózus tervekről számolt be 2016-os évzáró beszédében. Mint azt több helyen megírták, egy valódi Fradiváros létrehozásának tervéről volt szó az elnöki beszédben, és ez már nem vízió, mert az előkészületi szakaszokon túl vannak a tervek. Kubatov szerint egész Európa legmodernebb egyesületének létrehozása a cél, ennek leglátványosabb elemeként az összes szakosztály új otthont kap majd.
A Fradivárosban a kézilabdázók, jégkorongozók, úszók, atléták, birkózók is saját csarnokot kapnak, három év alatt megépül ezen kívül egy négycsillagos szálloda és egy kollégium is. Hogy mindehhez milyen források lesznek, arról nincs konkrét információ, az tudott, hogy a magyar állam bőségesen dotálja a Ferencvárost: legutóbb 700 millió forintos támogatást kapott a klub.

A labdarúgócsapat otthona, a Groupama Aréna szintén kiemelt projektje a sporttámogatásnak, a Magyar Labdarúgó Szövetséggel is szerződése van a létesítménynek – de hogy a nagy Fradiváros-projekt összes létesítménye hogyan tartható fenn hosszú távon, az egyelőre kérdéses. Dénes Ferenc sportközgazdász a Rangadónak úgy nyilatkozott, annyira nem ismerjük a tervek üzleti részleteit, hogy csak találgatni lehet.
– Minden projektre rá lehet mondani, hogy van benne ráció, ez nem kerül semmibe. Ezek a beruházások akár működhetnének is egyesületi központként, elméletben. A baj csak az, hogy az elmúlt hat évet tekintve semmi jel nem mutat arra, hogy külső beavatkozás (magyarán állami finanszírozás) nélkül el tudja tartani magát egy ilyen projekt – mondta a közgazdász szakember.

– Ez az ország nincs felkészülve ilyesmire. Kétségtelenül létezik egy társadalmi vízió az ország vezetése részéről, hogy a magyar kultúrában a testkultúrát kitüntetett helyre emeli, szinte elsődlegessé teszi. Ennek a víziónak a részei az olyan hangoztatott tervek, hogy a magyar bajnok a BL-ben majd a Real Madriddal játszik, vagy a válogatottunk bejut a legjobb nyolcba a világversenyen. A magyar polgárok pedig, mondjuk színház helyett sportolni járnak a Népligetbe… Csakhogy a magyar társadalom nem erre kondicionált. És ha ez az állapot nem változik meg gyökeresen – márpedig egy-két év alatt nem fog – akkor egy ilyen beruházás egyszerűen csődtömeg – fogalmazott Dénes Ferenc.
– Nem véletlenül vár most mindenki az új TAO-szabályozásra, hogy lehetővé teszi-e sportlétesítmények finanszírozását is. Mert máskülönben a megépülő létesítményeket nem lehet majd fenntartani. Összességében úgy vélem, annak, hogy a Kubatov Gábor által bejelentett létesítmények megépülnek, van realitása, de hogy azokat egyesületi tagdíjakból üzemeltetni is tudja a klub, teljes képtelenség. Nyilván a hivatalos nyilatkozatnak megvolt a szerepe: nyomásgyakorlás, a közvélemény megdolgozása – a Fradi kétségtelenül a legnépszerűbb klub, el lehet adni, hogy amit ők kapnak, azt az ország túlnyomó többsége támogatja. Ezt hirdetni legalábbis nem kerül semmibe – tette hozzá a sportközgazdász.

Olvasói sztorik