Magyar foci

Disznóvágás és karácsony Bödééknél, avagy belefér-e a pálinka és a hurka a szünetben?

A madocsai gólvágó, Böde István beavatta honlapunkat, hogyan teltek az ünnepek a Böde családban.

Tíz forduló után kilenc győzelemmel és egy döntetlennel áll a Madocsa SE, amelyben a Ferencváros és a magyar válogatott támadója, Böde Dániel testvére, Böde István ontja a gólokat. A szintén csatárként jeleskedő idősebb Böde tizenhét gólnál jár a tolnai megyekettő Keleti-csoportjában. A 34 éves játékos a Rangadónak beszélt a szezonbeli céljairól, valamint arról is, hogyan telt Bödééknél a karácsony és a szilveszter.

– Egyértelmű cél a bajnoki cím megszerzése Madocsán, de a feljutást nem tudjuk vállalni, hiszen az első osztályban utánpótláscsapatokat is kellene indítani, ennek a kitételnek pedig mi nem tudnánk megfelelni. Ami a góljaimat illeti, minden évben örülök a találataimnak, de külön célt sosem tűzök ki magam elé ezzel kapcsolatban, összejön amennyi összejön. A gólkirályi cím sem fontos szempont, a lényeg, hogy nyerjen a csapat én pedig érezzem jól magam a pályán – foglalta össze Böde István, majd arról is beszélt, szokta-e froclizni a 30 éves öcsit, hogy ő tizenkilenc forduló alatt tíz góllal kevesebbet, azaz csak hetet szerzett az NB I-ben. – Nem ajánlott még be Dani a Fradiba, de persze nem is tudnék segíteni, hiszen én csak amatőr bajnokságban játszom. Nem lenne szép tőlem, ha zrikálnám, hiszen nem vagyunk egy szinten, és versenyezni sem szoktunk, hogy ki lő több gólt – árulta el a Madocsa SE játékosa, aki hozzátette, természetesen amennyiben válogatott testvére ráér, még mindig kijár a megye kettes csapat meccseire, ilyenkor ő rakja össze az együttest, de az is bevált módszer, hogy telefonról irányítja a játékosokat.

A madocsai gólvágó aztán kitért a minden évben sorra kerülő disznóvágásra, valamint Böde-család karácsonyi napjaiba is betekintést nyerhettünk.

– Rengeteg étel fogyott otthon az ünnepek alatt, hiszen nemrégiben volt nálunk disznóvágás is, amiből az egész família kivette a részét. Ez természetesen minden évben egy megszokott hagyomány nálunk, sosem maradhat ki egy jó kis disznótor. Az öcskös feladata általában a kolbászkeverés, ez is elég jól megy neki. A szokásos módon hajnalban kezdődik az egész procedúra, már a szúrás előtt lecsúszik néhány feles pálinka – amit természetesen Dani is megkóstol, hiszen a szünetben ez belefér –, hogy erőt adjon nekünk az egész napos munkához, e nélkül nem az igazi. Nincs kedvenc pálinkánk, nem vagyunk válogatósak, mindegyiket szeretjük. A lényeg az, hogy erősségre és ízre is megfelelőre sikerüljön, de ha legalább ötvenkét fokos, akkor már nem történhet nagy baj. Töltött káposzta, hurka, kolbász volt bőséggel az asztalon, senki nem maradt éhen, illetve még sült pulyka és a pörkölt sem maradhatott ki a menüből karácsonykor. Dani azért próbált magára vigyázni, hiszen nagyon hajlamos az elhízásra, mindenből csipegetett egy keveset, de azért annyit nem evett, mint a többiek a családból, mert annak nem lett volna jó vége – mesélte a Rangadónak Böde István, majd az ajándékozásra és a szilveszterre is kitért.

– Csak apróságokkal ajándékoztuk meg egymást, nagy vásárlásba egyikünk sem ment bele, nem szoktuk nagy dobra verni ezt a részét az ünnepnek, egy parfüm vagy akár egy üveg ital is megteszi általában. A szilvesztert együtt töltöttük bő családi körben Dani madocsai házában, tizenkilencen gyűltünk össze. Házibuli-feeling alakult ki, többnyire beszélgetéssel múlattuk az időt, és azért a pezsgő sem maradhatott el – elevenítette fel honlapunknak Böde István a 2016-os év utolsó napját.

Olvasói sztorik