Magyar foci

Negyvennégy év után részt vettünk az Eb-n, csodát tett a Leicester – év végi múltidéző

Összegyűjtöttük a 2016-os év legfontosabb, legemlékezetesebb pillanatait.

Alig néhány nap maradt vissza a 2016-os esztendőből, amely sok örömet, izgalmat, s helyenként bánatot tartalmazott. Bizonyára mindenki szívesen emlékszik vissza a nyári Európa-bajnokságra, amelyen hosszú évtizedek után a magyar válogatott is tiszteletét tette. Ez azonban csak egy sok emlékezetes pillanatból.

A 2016-os esztendő elején díjazták az előző év legjobb játékosát, a Barcelona kiválóságát, Lionel Messi ötödször hódította el az év legjobbjának járó elismerést, azaz az Aranylabdát. Februárban folytatódott a Bajnokok Ligája, tavasszal már csak a legjobb tizenhat küzdhetett a trófeáért. A végső győztes Real Madrid nem panaszkodhatott, hiszen előbb a Romát, majd a Wolfsburgot sodorta útjába Fortuna. Az olasz együttes megszorítani sem tudta a királyi gárdát, a német csapat viszont április 6-án olyat tett, amely azóta senkinek sem sikerült, legyőzte Zinedie Zidane együttesét. A folytatásban a Manchester City és az az Atlético Madrid következett, mely a Barcelonát és a Bayern Münchent is kiejtette. A büntetőpárbaj viszont a Realnak kedvezett.

A bajnoki versenyfutás igen szorosra sikeredett a spanyol bajnokságban, a Barcelona az év végén megingott, de egy pontot megtartott előnyéből. A kupából Gyenyisz Cserisev jogosulatlan játéka miatt kizárták a Realt, így a bajnokság mellett a kupa is a katalánoké lett. A Real azonban nem kesergett, a Sevilla legyőzése révén a nyáron Szuperkupa Madridba került. Az új idényben is remekelnek Cristiano Ronaldóék, három pont előnnyel és eggyel kevesebb lejátszott mérkőzéssel várhatják a 2017-es esztendőt. A trófeakollekció decemberben lett “teljes”, a Japánban rendezett klubvilágbajnokságon is a blancók diadalmaskodtak. Ezt követően pedig a portugál klasszist választották meg negyedszer az év labdarúgójának.

Az angol bajnokságban olyan történt, amelyre jóformán senki sem számított. A bajnoki címvédő Chelsea után sorra estek szét az esélyes csapatok, végül az eredetileg kiesőjelölt Leicester City felért a csúcsra.

A Manchester Untited egy FA-kupával vigasztalódott, ennek ellenére Louis van Gaalnak megköszönték a munkáját. Nagy volt a mozgás a szigetországban, José Mourinho vette át az MU irányítását, Pep Guardiola megérkezett a Cityhez, Antonio Conte pedig a Chelsea-nél kezdte meg a munkát. A kezdeti nehézségek ellenére meg tudta honosítani filozófiáját, tizenkét meccses győzelmi szériában vannak, s sokan máris odaadnák Diego Costáéknak a bajnoki címet.

Az olasz bajnokságban érvényesült a papírforma, a Juventus egymás után ötödször is bajnok lett, s kupát is magáénak tudhatja. Érdekesség, hogy a minap mégis meg kellett mérkőznie a Szuperkupáért az olasz kupadöntőben vesztes AC Milannal, amely ezúttal büntetőkkel le tudta győzni a zebrákat. Massimiliano Allegri kerete a nyáron sem gyengült, noha Pogba Manchesterbe tette át székhelyét, Higuain személyében a legnagyobb rivális Napolitól érkezett kulcsember, s kevéssé valószínű, hogy ne a Juve nyerje újra a bajnokságot.

Ha Bundesliga, akkor Bayern München. Senkit sem lepett meg a bajorok címvédése, azonban mi magyarok bizonyára hosszú évek elteltével is szívesen emlékezünk majd Dárdai Pál munkásságára. Kiesőjelöltből a felsőházba vezette a Herthát, az új idényben pedig még inkább remekel a berlini együttes.

Gulácsi Péter legalább ennyire jó munkát végez, ugyanis az újonc RB Leipzig hálóőreként pazar teljesítményt nyújt, méltó utódjává vált a válogatottban Király Gábornak, s csupán három ponttal lemaradva követik a címvédő Bayernt, amely tavasszal a kupát is bezsebelte.

A Ferencváros bajnoki címét már a téli szünet előtt elkönyvelhettük, végül a második Videotonra 21 pontot verve zárt az élen. A nemzetközi kupaporondon azonban egyik magyar csapat sem jutott sokáig, a legfájóbb azonban minden bizonnyal a Fradi korai búcsúja volt. A nyári örömittas pillanatok után joggal várhattunk volna többet, hiszen a magyar válogatott erőn felül teljesített a franciaországi Európa-bajnokságon, a későbbi győztes Portugália előtt lett első csoportjában, aztán a tizenhat között a sokkal jobb erőkből álló Belgium ellen kényszerült búcsúra. Magyarország hetekig futball lázban égett, emberek tízezrei énekelték a Soho Party, az Éjjel soha nem érhet véget című klasszikusát.

Az ősszel viszont már kevesebb örömben volt részünk, Feröer vendégeként csupán egyetlen pontot szereztünk, majd hiába játszottunk jól Svájc ellen, végül 3-2-es vereséget szenvedtünk. Így Lettországban élet-halál küzdelmet vívtunk a győzelemért, ám Svájc és Portugália sokkal jobb esélyekkel rendelkezik a vb-kvalifikációra. Ám mint tudjuk, a Leicester sikere óta semmi sem kizárható, így érdemes bizakodnunk, s támogatnunk a magyar csapatot.

Olvasói sztorik