Magyar foci

Német szakember veszi át a magyar edzőképzés vezetését

Jörg Danielt nevezte ki az MLSZ.

A Német Labdarúgó Szövetségnél közel két évtizedes tapasztalattal, és kiterjedt nemzetközi kapcsolatrendszerrel rendelkező Jörg Daniel veszi át a magyar edzőképzés vezetését.
Az MLSZ elnöksége 2011 augusztusában fogadta el 2020-ig tartó, 10 éves időszakra vonatkozó stratégiáját, mely a magyar labdarúgás teljes megújítását célozta. Az elmúlt öt évben több mint 800 pályát épített, és 1800 pályát újított fel az MLSZ, az OTP Bank Bozsik-programban pedig mára több mint kétszázezer gyerek focizik – írja az MLSZ honlapja.

A tömegesítés és az infrastrukturális fejlesztés mellett a szakmai színvonal javulásához elengedhetetlen, hogy a hazai szakemberképzés és utánpótlás-nevelés a legmagasabb európai normák szerint működjön, hogy a magyar labdarúgás tehetségei megfelelő környezetben, képzett szakemberektől kapják meg a fejlődésükhöz szükséges képzést.

A humánerőforrás-fejlesztésnek az edzőképzés élére kerülő szakember, a Német Labdarúgó Szövetségtől (DFB) érkező Jörg Daniel adhat új lendületet.

A 65 éves Jörg Daniel majd két évtizede segíti a DFB munkáját. 1999 és 2004 között az U15-ös és az U17-es korosztály képzéséért volt felelős, emellett – egykori KEK-döntőt vívott kapusként – a német válogatott kapusedzői teendőit látta el. 2004 óta a német szövetség tehetségkutató- és gondozó programjának vezetőjeként, és a kapusedző-képzés felelőseként tevékenykedett, tehát aktív szereplőként vett részt a német futball megújulásában, mely végül 2014-ben világbajnoki címig vezette az országot.

– Nagy örömmel vágok neki a magyarországi feladatnak – jelentette ki Jörg Daniel az mlsz.hu-nak adott nyilatkozatában. – Bár a német szövetségnél több évtizedes tapasztalatot szereztem, első és legfontosabb feladatomnak azt tartom, hogy Magyarországra érkezve megismerjem a környezetet, a jelenleg működő rendszert és annak szereplőit, hogy aztán én is ismertessem az elképzeléseim, és közösen jelöljük ki a fejlődés irányát. Egy dolog biztos: nem szeretném a magyar futballra egy az egyben átültetni a német megoldásokat – mondta az edzőképzés új vezetője, aki arról is beszélt, miért vállalta el a feladatot.

– A tehetséggondozásban és az edzőképzésben vállalt munkám rövid idő alatt lezárható a DFB-nél, és csak a kapusedző-képzésben maradnak feladataim. Mi, németek, azt mondjuk: „jó dolog átnézni a kerítésen”, és erre készülök én is: szeretnék megismerni egy új országot, egy új futballkultúrát. Hiszek benne, hogy sokat tanulhatunk egymástól, miután kölcsönösen megismertük egymás elképzeléseit. Az újdonságokra nyitottan kell hozzáállni a munkához, nemhogy egymástól, de más sportágaktól is tanulhatunk – véli Jörg Daniel, aki az ünnepek után érkezik ismét Magyarországra, hogy megkezdje munkáját, és a magyar szövetséggel egyeztetve kialakítsa a 2017-es év teendőinek pontos menetrendjét.

Az edzőképzés vezetőjének munkáját igazgató-helyettesként Sisa Tibor segíti majd.

– Közel hét évet dolgoztam külföldön, és mindig láttam, tapasztaltam valami újat, amit érdemes lenne integrálni. A magyar futball jövője szempontjából úgy vélem, a gyereklabdarúgás felé kell fordulnunk, az alapokat kell megerősítenünk, amire a felnőtt labdarúgás biztosan építhet. Ehhez pedig a legképzettebb edzőkre van szükségünk: a szakembereket a játékosokhoz hasonlóan meg kell találni, ki kell nevelni, és a tudásuk frissességét folyamatos képzésekkel kell segíteni, ez a mi feladatunk és felelősségünk – mondta az előtte álló teendőkről Sisa.

A több diplomával rendelkező, három nyelven beszélő Sisa Tibor az elmúlt időszakban az arab világ futballjában dolgozott, illetve pedagógusként az egri egyetem tanári mesterképzésének óraadó tanára. Korosztályos válogatottjait háromszor vezette ki Eb-re, egyszer vb-re.

2008-ban az újságírók szavazatai alapján az év labdarúgóedzője lett, miután csapatával bronzérmet nyert az U19-es Európa-bajnokságon, és kijutott az U20-as egyiptomi világbajnokságra. Egy évvel később Magyar Kupa-győzelemre vezette a Budapest Honvédot.

– Az UEFA tananyag rendelkezésre áll, ezt kell bővíteni és testre szabni, majd átadni a magyar edzők számára. Az elméleti képzés mellett fontos a gyakorlati edzésvezetésben nyújtott segítség is. Emellett az Európában lévő továbbképzések, új ismeretek is fontos szerepet játszanak az edzők tudásának bővítésében – véli Sisa Tibor.

Jörg Daniel és Sisa Tibor az edzőképző intézet korábbi munkatársaival közösen folytatja munkáját.

2016-ban a szakemberképzés területén 8 továbbképzésen mintegy 4600 résztvevő bővíthette tudását, emellett a Grassroots és az amatőrfutball területén 660 fő, az UEFA A-B, a kapusedzői- és az erőnléti edzőképzésben pedig 139 fő vett részt oktatáson, tanfolyami képzésben pedig további 1200 szakember részesült a mögöttünk álló időszakban.