Magyar foci

Újra kinevették a magyar focit

Itt az elmúlt két év magyar foci lenyomata – megérkezett a második TrollFoci-könyv.

Hivatalos könyvbemutató keretén belül a Humbák Művekben mutatták be első ízben nagyközönség előtt a „TrollFoci: Ria-Ria Hungária” című legújabb kiadványt. A sajtótájékoztató házigazdája Horti Gábor volt, Csepelyi Adrienn olvasószerkesztő mellett pedig jelen voltak a trollfocis adminok, valamit Náksi Attila dalszerző és a debreceni örökifjú, Dombi Tibor.

Ez már a második kötet, amely összegzi a Trollfoci-adminok történeteit, a legújabb darab fő irányvonalát a nyári Európa-bajnokság személyes sztorijai határozzák meg, de az ütős poénok mellett a csapat újabb kulisszatitkaiba is betekintést nyerhetnek az olvasók.

A kötet szerkesztője, Csepelyi Adrienn elárulta: nem idegen tőle a humor, ezért nem volt nehéz dolga a szerkesztés során. Kiemelte azt is, hogy az adminok az első kötethez képest minden téren alaposan összekapták magukat, így neki is könnyebb dolga volt. Csepelyi meglátása szerint az adminok részéről megkérdőjelezhetetlen volt az előrelépés, hiszen ezúttal már nem akarták „kiszerkeszteni” saját magukat. A szerkesztő elárulta: a könyv alapanyagát egyben kapta meg a fiúktól, így maga a szerkesztői munka körülbelül két-három hetet vett igénybe. Hangsúlyozta: cenzúrázni nem kellett, hiszen ő maga sem a poénok ellensége.

Az adminok többek között elárulták: az első kötet után csak bízni tudtak abban, hogy lesz folytatás, azaz újabb könyvvel lephetik meg a nagyérdeműt. Meglátásuk szerint a második kötet még jobban sikerült, mint az első. Elárulták azt is: jelentős fejtörést nem okozott nekik a második kötet összegyúrása, hiszen a franciaországi Európa-bajnokság miatt a téma adott volt.

A folytatásról kiemelték: mivel „három a magyar igazság”, csak bízni tudnak abban, hogy lesz harmadik kötet is. A kívánságuk nem lehet más: a magyar válogatott jusson ki a világbajnokságra és akkor biztosan lesz könyv.

Dombi Tibor elárulta, mivel ő nincs jelen a közösségi médiában, hozzá a baráti társaságon keresztül jutnak el a TrollFocis poénok. Saját megítélése szerint változó a TrollFoci megítélése futballista-körökben, hiszen mindenki máshogy viszonyul a poénokhoz. Az este házigazdája, Horti Gábor részéről kérdés-felvetés kapcsán elhangzott az is: „Aki nem bírja a humort, ne is legyen focista, igaz, Tibi?” A debreceni legenda ugyanakkor azon az állásponton van: „A trollfocis srácok nagy hatással vannak az emberekre, a magyar fociról való gondolkodás terén pedig jó irányba sodorják a társadalmat.”

Nyáron gigasláger lett Náksi Attila: „Az éjjel soha nem érhet véget” dalából – a „himnusz” ezúttal is nagy hangerővel szólt a drukkerek torkából – ugyanakkor a dalszerző kiemelte: direkt, előre megrendelésre nem készül nóta az oroszországi világbajnokságra, hiszen abból semmi jó nem sülne ki, a korábbi tapasztalatok is ezt mutatják. Náksi szerint csak az futhat be: „amit a szurkolók egyszer csak spontán elkezdenek énekelni”. A közösség ereje dönti el, mi lehet sláger – tehát nincs részekről tudatosság a dalválasztást illetően.

Csepelyi Adrienn összegzésként kiemelte: a könyv igazából lenyomata annak, mi történt az elmúlt két évben a magyar fociban, ugyanakkor kapcsolódási pont is. Ezentúl a Magyar Labdarúgó Szövetségnek irányt mutathat, hogyan lehetne jobb kapcsolatot kialakítani a szurkolókkal, hogyan lehetne még jobban, együtt fellépni a közös sikerek érdekében.

A könyvet az alábbi linken lehet megrendelni.

Olvasói sztorik