Magyar foci

Megtaláltuk az ország legjobb góllövőjét!

Balás Gergely több mint négy gólt átlagol meccsenként, már 51-nél jár. Számos korábbi NB I-es játékos is kiváló formában van.

Mivel már az ország összes labdarúgó-bajnoksága elérkezett legalább a harmadához, és erősen közelít a feléhez, a Rangadó.hu megvizsgálta, jelenleg ki hazánk legsikeresebb gólvadásza. Az első két helyezettet Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében kell keresni.

Listánk csakis a felnőtt férfi bajnokságokat vette alapul, ám abból minden osztályt.

12 meccs, 51 gól

Az első helyen a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei harmadosztály Szamos csoportjának domináns csapatában szereplő Balás Gergely áll. Klubja, a Jánkmajtis KSE 12 meccset követően teljesen hibátlan (legutóbb az ezen kívül szintén minden találkozóját megnyerő Penyigét verték 3-2-re), ráadásul felfoghatatlan mennyiségű, 100 gólt rúgtak eddig.

A kevesebb mint 2000 lelket számláló község csapata már négyszer szerzett kétszámjegyű gólt, ebben egy Botpalád elleni 22-0-s siker is benne van.

Ezek után már az sem kifejezetten meglepő, de mindenképp kiemelendő, hogy a góllövőlista első három helyét egyaránt a Jánkmajtis játékosai foglalják el. A nem kevesebb mint 51 gólos Balás (a 34 éves labdarúgó korábban az NB II-es Hajdúböszörményi TE színeiben is játszott) mögött Botos Zoltán 19, Petru Costea 18 találattal következik.


A következő négy helyezett

Az egész ország második legpontosabb mesterlövészét is ugyanebben a megyében kell keresni, csak egy osztállyal feljebb. A Kelet-Magyarország csoport listavezetője, a Tarpa SC adja, név szerint Barta Ferencnek hívják a 25 éves játékost, aki négy éve az NB III-as Nagyecsed színeiben futballozott a legmagasabb szinten. Ő 33 gólnál tart.

30 gólos futballistából már kettő is akad. Nem túl meglepő módon Vincze Alex klubja, a Nagyszénás is élen áll, méghozzá a Békés megyei III. osztály Déli csoportjában, 78-6-os gólkülönbség mellett egyelőre 11-ből 11 győzelemmel.

A szintén dobogós Nana Mihály a Csongrád megyei III. osztály Tisza-Maros csoportjának éllovasánál, a Baks Baráti SE-nél rúgja a bőrt. 12 meccsen mindössze egyszer vesztettek pontot, a harmadik Mártély ellen játszottak 1-1-et. A 36 éves Nana egész pályafutását különböző megyei osztályokban töltötte.

Végezetül emlékezzünk meg a 28 találatával országos szinten ötödik Bányai Viktorról is. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei harmadosztály Encs csoportjának gólvadászában az a különleges, hogy ez a bajnokság mindössze ötcsapatos (!) és még csak nyolc kör ment le. A támadó az éllovas, de már kétszer is kikapó Vilmány HSE játékosa és mindössze 18 éves, de már a 2013–2014-es idényben is a felnőtt megye II-ben szerepelt a Boldogkőváralja színeiben.

Az országos góllövőlista állása minden osztályt figyelembe véve 2016. 11. 10-én

1. Balás Gergely, Jánkmajtis KSE, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye III., Szamos csoport – 51 gól
2. Barta Ferenc, Tarpa SC, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye II., Kelet-magyarországi csoport – 33 gól
3. Vincze Alex, Nagyszénás SE, Békés megye III., Déli csoport; Nana Mihály, Baks Baráti SE, Csongrád megye III., Tisza-Maros csoport – 30 gól
5. Bányai Viktor, Vilmány HSE, Borsod-Abaúj-Zemplén megye III., Encs csoport – 28 gól

Öreg csatár nem vén csatár

Cikkünk azonban még nem ért véget, hiszen illendő megemlékeznünk néhány olyan góllövőlista-vezetőről is, akiknek nevét korábban egészen más csapatok körül és egészen más szinten hallhattuk.

Az idei szezonban a legsikeresebb közöttük Eugene Salami. Az egykoron az NB I-es DVSC és Kecskemét gárdáiban is megforduló játékos most is a Bács-Kiskun megyei csapatnál játszik, csakhogy a megyei első osztályban, ahol jelenleg 25 gólos.

A Heves megyei élvonalban szereplő, korábban szintén NB I-es, ám azóta megszűnt, majd újraalakított Eger is sikeres elsőosztályú játékossal rohamoz: a 37 éves Montvai Tibor „végigturnézta” hazánkat. Íme karrierje korábbi csapatai: Pápa, DVTK, Pécs, ZTE, Paks, Nyíregyháza, Kecskemét, Jászapáti, Felsőtárkány, Kazincbarcika. Idén 20 góllal első a vonatkozó listán.

A gambiai Haruna Jammeh magyar párt talált magának és Kaposvárról való távozását követően is itt maradt. A kétszeres válogatott labdarúgót 2009-ben még a Honvéd igazolta le, majd 2011-ben Kaposvárra távozott, a kiesés után pedig rövid ideig a horvát Slaven Koprivnicában is megfordult. Jelenleg a Somogy megyei I. osztályban szereplő Balatoni Vasas SE színeiben lőtt 14 találatával első a góllövőlistán.

A már 42 éves Igor Bogdanovics továbbra is aktív. A Loki, a Honvéd, az ETO, a Nyíregyháza, a Haladás és a Hajdúböszörmény egykori jugoszláv válogatott, ma szerb csatára most Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében játszik, az éllovas Balkányi SE színeiben lőtt 11 góljával áll a lista élén.

Két további érdekesség

Végezetül említsünk még meg két érdekes tényt. Az NB-s bajnokságok eddigi legjobb gólvadásza a 2016-17-es idényben az NB III keleti csoportjában szereplő RKSK támadója, Kokenszky Norbert Imre, aki 14 találatnál jár, klubja ötödik.

A tizenegy csapatos Tolna megyei második vonal keleti csoportjának első helyezettje a Ferencváros és a magyar válogatott támadójának, Böde Dánielnek szülőfaluja, Madocsa. A helyi Madocsa SE idei remeklésében viszont nem Dániel, hanem Böde István vállal oroszlánrészt, hiszen 17 góljával holtversenyben első a góllövőlistán.

Olvasói sztorik