Magyar foci

Koszorúzással emlékeztek a száz éve elhunyt Gillemot Ferencre

Ő volt a magyar labdarúgó-válogatott első szövetségi kapitánya.

Koszorúzással emlékeztek a száz éve elhunyt Gillemot Ferencre, a magyar labdarúgó-válogatott első szövetségi kapitányára.

Halálának centenáriuma alkalmából – a család közleménye szerint – szerdán emlékülésen idézték fel az 1916. november 9-én, Petrozsény térségében meghalt egykori kiváló játékos és edző jelentős cselekedeteit, majd katonai tiszteletadással megkoszorúzták a sírját a Fiumei úti temetőben.

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) nevében – amelynek Gillemot alapító tagja volt – Berzi Sándor alelnök emlékezett. „Személye némileg a múlt ködébe veszett, mert a magyar labdarúgás a sikertelenebb korszakaiban a jelene mellett a múltja őrzésére sem fektetett kellő energiákat. Gillemot Ferenc életrajzára tekintve elmondhatjuk, kötelességünk e példás személyiség emlékének méltó megőrzése, tudásának, hatalmas nyitottságának, szemléletének továbbörökítése” – hangsúlyozta ünnepi beszédében az alelnök.

Volt iskolája, a jelenlegi Xántus János Két Tanítási Nyelvű Középiskola, az egykori Markó utcai Főreál Gimnázium nevében Fehérvizi Judit igazgató elmondta, két nappal korábban az iskolában felavatták Gillemot Ferenc emléktábláját, és az iskola a jövő évtől útjára indítja a Gillemot Ferenc labdarúgó-bajnokságot, ily módon is emléket állítva a sportembernek.

A Honvédelmi Minisztérium képviseletében a koszorúzás alkalmából Kun-Szabó István vezérőrnagy, miniszteri biztos méltatta Gillemot Ferenc hősiességét, aki az első világháborúban önkéntesként csatlakozott a magyar honvédséghez, hogy megakadályozza az Erdélyre törő román haderő előrenyomulását.

Az első magyar szövetségi kapitány tiszteletére október 29-én Böjte Csaba ferences szerzetes vezetésével emléktúrát szerveztek a dél-erdélyi Petrozsénybe.

Olvasói sztorik