Magyar foci

A Fradi legendája: szisztematikusan tönkreteszik a Ferencvárost

Magyar István szerint a vénaszkennerrel és a politikával szétverték korábbi csapatát.

A Ferencváros korábbi labdarúgóját, Magyar István a Népszavának adott interjút, és többek között beszélt a magyar nemzeti csapat és a zöld-fehérek jelen helyzetéről is. A 16-szoros válogatott labdarúgó ma is fradistának vallja magát, ám ami a csapatnál zajlik, szerinte nem elfogadható.

– Aki egyszer játszott a Ferencvárosban az, soha nem felejti el ezt a klubot, élete végéig fradista marad. Fiatalon 15 évesen kerültem a Fradiba. Később onnan lettem válogatott játékos, a nézőkkel tele stadion emléke pedig máig leírhatatlan érzés. Viszont amit az évtizedek során csináltak a Fradival az felháborító és gyalázat, az nem más, mint a Ferencváros szisztematikus tönkretevése – kezdte a később Belgiumban és Ausztriában is futballozó korábbi játékos.

– Rettenetes, szégyen ezt megélni. Semmit nem jelent ugyanis az utcahosszal megnyert bajnokság, hiszen a magyar NB I borzalmasan gyenge. Ami engem bánt, de nem csak az FTC-t illetően, hogy a klubvezetők továbbra is kész játékosokat igazolnak, ahelyett, hogy megadnák a lehetőséget az utánpótlásban kinevelt fiataloknak. Az én meglátásom szerint az idegenlégiósok semmivel sem jobbak, mint a magyar fiatalok – bár a külföldiek szerepeltetése valakiknek biztosan jó. Ezek a játékosok ebben a harmatgyenge NB I-ben sztárok, de nemzetközileg katasztrofálisak, velük egyszerűen képtelenség kiharcolni a feljebb lépést – fogalmazott kritikusan a Ferencváros mezét 136 alkalommal magára öltő korábbi csatár.

– Számomra rejtély, hogy a tavaly kiemelkedő csapat az idén miért bukdácsol. Valóban, érkeztek új játékosok, voltak távozók, de ez önmagában nem mentség. De ami a legrosszabb: nincs néző, nincs szurkoló, nincs B-közép. Az én időmben tömött lelátók voltak és az ember libabőrös lett, ahogy az egész stadion buzdította a csapatot, ahogy a közönség üvöltött, énekelt. Ez a támogatás a mai csapat mögül nagyon hiányzik – fejtette ki véleményét Magyar István, majd arról is beszélt, miért nem járt még a Groupama Arénában.

– A KEK-döntő negyvenedik évfordulójára meghívtak, azt az invitálást azonban visszautasítottam. Amikor az Albert-stadion mellett elhaladtam, megdobbant a szívem. Ma ez már nincs így. Most pár ezer szurkoló bemegy, ezrek viszont kint maradnak a vénaszkenner és a politika által mérgezett futball ellen tüntetve. Ezzel szétverték a Fradit. Most őszintén: miért a szkenner, amikor 350 kamera van felszerelve? – tette fel a kérdést a jelenleg 61 éves Magyar, majd végül a válogatottra is kitért, amelyről viszont már jó véleménnyel volt.

– Bernd Storck fantasztikus munkát végez. A Dárdai Pál által elkezdett, Storck által beteljesített irányvonalat kéne továbbvinni, a magyar vonal ugyanis véleményem szerint már jóval korábban megbukott. Csányi Sándor MLSZ-elnök jó döntést hozott, amikor bizalmat adott Storcknak, meggyőződésem azonban, hogy erre már korábban sort kellett volna kerítenie. Azt gondolom, hogy a magyar edzőknek nincs tekintélyük a labdarúgók szemében, míg Storcknak van.

A teljes interjút ittolvashatja el.

Olvasói sztorik