Magyar foci

Minimál dizájn és elszállt költségek

Az MTK csütörtökön hivatalosan is birtokba vette a Hidegkuti Nándor Stadiont, azonban sok minden nem úgy történt, ahogy azt korábban ígérték vagy várni lehetett.

A kék-fehér szurkolók és a csapat már nagyon várta a csütörtöki napot, hiszen 866 nap után elfoglalhatták az új arénát. Az elmúlt két évben sok helyen „vendégeskedett” az MTK Budapest, pályaválasztóként a kispesti Bozsik-stadionban, a felcsúti Pancho Arénában, a Vasas otthonául szolgáló Illovszky-stadionban, Gyirmóton, s a dunaújvárosi arénában is megfordult. A némileg megfogyatkozó törzsszurkolói gárda pedig érthetően örül az új, modern épületnek, hiszen csapatuk szebb környezetben játszhat, s ráadásul nem is kell minden héten valamelyik vidéki városba útra kelniük.

A tervezéstől a kivitelezésig viszont koránt sem ment minden könnyedén. Az atlatszo.hu értesülése szerint a korábban tervezett 6.3 milliárd helyett 7.25 milliárd forintba került a Hidegkuti Nándor Stadion. Az áremelkedés oka több műszaki tartalom módosulása, például nyomógombos csaptelepek helyett infrásak lettek, bővítették az irodaterületeket, halogén helyett LED-es pályavilágítás lett, elektromos autótöltőket alakítottak ki és elnöki sky-boxot építettek ki.

A dizájnnal nem törődtek sokat, ami különösen azért lehet bántó a szemnek, mert egy székre számolva az MTK-é a legdrágább hazai stadion. A kék-fehérek eredetileg már szeptember 21-én pályára léptek volna az új arénában, azonban kétszeri módosítás után végül mindezt október 13-án tehették meg. A határidőket nem sikerült teljesen tartani, a Salgótarjáni út felőli oldala még nincs kész a létesítménynek, s belül a vizes blokkok beszerelése sem fejeződött még be.

Deutsch Tamás klubelnök 2014-ben azt ígérte, hogy amikor felépül a létesítmény, akkor nem lesz korszerűbb és modernebb stadion a világon. Azt mindenki maga döntse el, hogy a betonfalas kialakítás mennyire felel meg az újszerű trendeknek. A kivitelező Záév Építési Zrt. képviselői szerint megoldható lett volna a kapuk mögötti lelátó kialakítása is. De mást is ígért Deutsch Tamás. Azt, hogy a Sporting csapata legerősebb felállásában érkezik Budapestre. A portugálok ingyen vállalták a szereplést, s már csak ezért is borsosnak tűntek a jegyárak. Ráadásul végül mindössze három játékos jött a felnőttből, az ifikkel kiegészülve.

A növekvő költségek miatt három, korábban betervezett tétel elmaradt. A napelemes rásegítő rendszer kiépítése, a homlokzati hálók és a mozgássérült pódium kialakítása. Utóbbi már csak azért is érdekes, mert Deutsch a Magyar Paralimpiai Bizottság alelnöke. Élharcosa az integrációnak, a fogyatékossággal élők elfogadásának. Ezért is különösen furcsa, hogy miért ezt a tételt húzták ki a listából.

Olvasói sztorik